-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 13 /12:38

Pretendentas į Kauno merus G.Labanauskas V.Matijošaičiui pažėrė nemokamų patarimų

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Kauno miesto skyriaus surengtoje spaudos konferencijoje keltas klausimas „Paskutinis V.Matijošaičio ruduo mero krėsle?“. Skyriaus pirmininkas, skyriaus iškeltas kandidatu į Kauno merus, Gintautas Labanauskas pažėrė nemokamų patarimų dabartiniam miesto merui Visvaldui Matijošaičiui. Jei šis nori išlikti poste, turi tų patarimų neva paisyti.
Gintautas Labanauskas
Gintautas Labanauskas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Kauno miesto skyriaus pirmininkas Gintautas Labanauskas, iškeltas skyriaus kandidatu į Kauno merus (partijos valdyba dar turi patvirtinti), teigė netvirtinantis, kad šis ruduo V.Matijošaičiui bus paskutinis mero krėsle, tik abejoja, ar jis išliks krėsle, jei tęs tokį darbą, kurį dirba septynerius metus.

Pagyręs dabartinį merą už gerus darbus, infrastruktūros gerinimą, kandidatas pažėrė nemokamų patarimų, ką daryti dabartiniam merui geriau, kad jis išliktų savo poste.

„Mums nėra būtina sąlyga, kad turėtume savo, demokratų, merą. Mes galime padėti dabartiniam, bet mes žinome, kaip dirbti geriau negu dirba dabartinis meras. Mes, Demokratų sąjungos nariai, matome, kad galime padaryti geriau nei V.Matijošaitis. Galime ir tvarkyti tą pačią infrastruktūrą, ir atsigręžti į miesto gyventojus“, – pabrėžė G.Labanauskas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gintautas Labanauskas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gintautas Labanauskas

Siūlo atsigręžti į miestiečius

Pasak jo, miesto iniciatyvos turėtų būti nenuleidžiamos iš viršaus, kauniečiai miesto valdyme neturėtų jaustis svečiais. Miesto sprendimai dabar neva priimami už uždarų durų, nediskutuojant, nesitariant su miesto gyventojais, tad pirmas patarimas V.Matijošaičiui – jis turėtų atsigręžti į miestiečius.

Miesto sprendimų priėmime turėtų dalyvauti, pavyzdžiui, ir visuomeninės organizacijos.

Prakalbo jis ir apie dalyvaujamo biudžeto praktiką, kai biudžeto išlaidos skirstomos pagal gyventojų pageidavimus – patys gyventojai būtų dalyviai savo sukauptų lėšų paskirstyme.

„O jei dar atsižvelgtų meras į antikorupcines problemas, padaugėtų kauniečių simpatijų. Reikia įvesti esminį korupcijos prevencijos auditą. Tai neturi būti imituojama. Reikėtų sukurti grupę su aktyviausia Kauno visuomenės dalimi, viešųjų pirkimų specialistais, STT specialistais“, – siūlė G.Labanauskas.

Kėlė jis klausimą ir dėl to, kodėl mieste dominuoja kelios tos pačios įmonės ir nėra konkurencijos.

„Drįstu daryti prielaidą, kad tuomet mes dėl paslaugų permokame. Nėra konkurencijos – paslaugos brangesnės“, – patikino Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Kauno skyriaus pirmininkas.

Palaikys tą, kurį palaikys kauniečiai

Anot jo, jei meras nepriims patarimų, Demokratų sąjunga nori pasakyti, kad jie tuomet gali valdyti miestą geriau.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis

„Mes dirbam Kaunui ir kauniečiams. Jei Kaunas palaikys V.Matijošaitį... Meilė yra akla. Mes palaikysime tą, kuriuo pasitikės Kauno miesto gyventojai. Tikimės, kad pasitikės demokratų iškeltu kandidatu. Žinome, kaip padaryti miesto valdymą geresnį nei dabar. Asmeniškai nelaikau V.Matijošaičio Lietuvos išdaviku. Taip, jis turi sunkų charakterį. Galvoju, kad jis padarys viską, kas priklauso, kad greičiau išvestų savo verslus iš Rusijos“, – nuomonę išsakė G.Labanauskas.

Asmeniškai nelaikau V.Matijošaičio Lietuvos išdaviku. Taip, jis turi sunkų charakterį.

Anot jo, V.Matijošaitį galima palaikyti tik tuo atveju, jei jis, tai yra, jo vadovaujamas „Vieningas Kaunas“, neturės absoliučios daugumos taryboje.

G.Labanauskas teigė, jog pateikti šių nemokamų patarimų merui asmeniškai nebandė – nenori jo trukdyti, o ir laiko dažniausiai su valdančiąja dauguma pabendrauti neužtenka.

Dėl interpeliacijos nepasirašė

Opozicijoje esanti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija antradienį paskelbė inicijuojanti V.Matijošaičio atleidimo iš pareigų procedūrą.

G.Labanauskas abejoja tokios iniciatyvos nauda: „Mes pasiruošę padėti merui dirbant gerus darbus. Tai kokia interpeliacija?“

Demokratų frakcijos seniūnė Kauno taryboje Edita Gudišauskienė taip pat išsakė savo nuomonę. Anot jos, „meras negali painioti verslo bei politikos – turėjo priimti politinį sprendimą ir dar kovo mėnesį atsistatydinti“.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno miesto savivaldybės tarybos 2022 m. rugsėjo 13 d. posėdis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno miesto savivaldybės tarybos 2022 m. rugsėjo 13 d. posėdis

Demokratų frakcija nepasirašė po konservatorių iniciatyva atstatydinti merą, nes, pasak E.Gudišauskienės, pritrūko komunikacijos – pareiškimas dėl interpeliacijos nebuvo suderintas su jais iš anksto.

„Jeigu konservatoriai inicijuoja interpeliaciją, tai galėtų irgi laikytis politinės kultūros ir etikos ir iš anksto susitikti, parodyti interpeliacijos turinį. Reikia svarių argumentų“, – kalbėjo ji.

Frakcija svarstys, ar pritarti procesui.

Pateikė pareiškimą

Kauno miesto savivaldybės tarybos Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė spaudos konferencijos metu informavo, kad rugsėjo 13 dieną vykusiame Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje frakcija pateikė pareiškimą, susijusį su energetikos ištekliais.

„Vis tik biudžetas yra beveik 100 proc. surenkamas, jis vykdomas. Šios pajamos turėtų būti naujai perskirstomos toms sritims, kurioms labiausiai reikia. Pasiūlėme, kad būtų parengtas priemonių planas, pagal kurį galėtų tiek gyventojai, tiek įmonės diegti atsinaujinančius energetikos išteklius. Kad pati savivaldybės administracija, įstaigos, įmonės, kurių turime daug, pasirengtų priemonių planą, kaip taupyti energetinius išteklius, kad reikiamos priemonės būtų įdiegtos. Elektra juk pabrango net ir 5 kartus“, – kalbėjo E.Gudišauskienė.

Kitas siūlymas, anot jos, – padėti verslui išsaugoti darbo vietas. Trečias – reiktų išplėsti maitinimą švietimo įstaigose, skirti finansavimą nevyriausybinėms organizacijoms, kurios teikia maitinimo paslaugas miestiečiams. Turi būti atnaujintos daželių ir kitų ugdymo įstaigų valgyklos.

„Siūlome pasirengti ir realiai įgyvendinti finansinių rizikų valdymo planą, asignavimus naudoti atsakingai, vykdyti finansų kontrolę. Ne kartą siūlėme peržiūrėti savivaldybės vykdomus arba naujai pradėtus vykdyti infrastruktūros plėtros projektus. Reiktų nusistatyti iš naujo prioritetus. Kėdainių tiltas, manoma, galėtų palaukti, nes neturi pilno ir užtikrinto finansavimo visam statybos laikotarpiui. Šiandien tarybos posėdyje siūlėme 30 proc. sumažinti ir verslo liudijimų metinius įkainius. Deja, valdantieji tam nepritarė“, – teigė E.Gudišauskienė.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Kauno miesto skyriaus pirmininko pavaduotojo Gintaro Praniulio nuomone, Lietuvai gyvenant netiesioginio karo sąlygomis – esant nestandartinei situacijai, reikia ir nestandartinių sprendimų.

„90 proc. Kauno šildoma biokuru. Skirsim žmonėms kompensacijas, bet tai yra standartiniai dalykai, kurie veikia taikos metu. Reikia atpiginti patį biokurą, o rezervo tam yra. Sukilus elektros, dujų kainoms, kilo ir biokuro kainos. Kodėl? Todėl, kad leidžiama išvežti medieną. Didelę konkurenciją sudaro ir baldų gamintojai. Jei liktų mediena Lietuvoje, būtų papildoma biokuro dotacija savivaldybėms, kurios galėtų naudoti jį kūrenimui. Manau, reiktų žengti drastišką žingsnį – apriboti medienos eksportą“, – nuomonę išsakė ir G.Praniulis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edita Gudišauskienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Edita Gudišauskienė

Laukia valdybos patvirtinimo

Kaip skelbta anksčiau, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Kauno skyrius į laikinosios sostinės merus siūlo kelti pirmininko G.Labanausko kandidatūrą. Partijos valdyba dar turės patvirtinti šią kandidatūrą. Numatyta, kad tai įvyks rugsėjo mėnesį.

Savivaldybių tarybų ir tiesioginiai merų rinkimai vyks kitų metų pavasarį, tad partijos pradeda kelti kandidatus į merus.

„Nežinau, kas bus kandidatas į merus – ar aš, ar Edita, ar Gintaras, ar bet kuris kitas žmogus. Tai nėra esmė. Esmė, kad mes pasiruošę dirbti komandinį darbą. Nesudedam akcentų, ar iš mūsų bus kas meras, ar tai bus Visvaldas, ar konservatorių atstovas, ar mūsų, demokratų, atstovas. Pasiruošę dirbti su visais, kurie sulauks didžiausio miestiečių pasitikėjimo, padėti ir esamam merui, matom jo gerus darbus, kad padarytas žingsnis į priekį, lyginant su ankstesniais merais“, – paklaustas, ar būtent jis bandys tapti Kauno meru artėjančiuose rinkimuose, atsakė G.Labanauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius