-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 10

Kandidatas į kultūros ministrus: sunkmečiu Guggenheimo muziejaus nebus

Ketvirtadienį premjerui oficialiai pristatytas Tautos prisikėlimo partijos (TPP) kandidatas į kultūros ministrus Arūnas Gelūnas teigia, kad didžiausia šalies kultūros politikos problema – pernelyg didelis jos susitelkimas į didžiuosius miestus ir elitines kultūros problemas. Tapęs ministru A.Gelūnas žada skatinti kokybiškos kultūros atsiradimą ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose, atstatyti pastaruosiuose daugiafunkcinius kultūros centrus bei užtikrinti viešųjų finansų skaidrumą.
Arūnas Gelūnas
Arūnas Gelūnas / Lino Mackevičiaus nuotr.

„Kultūros politika pernelyg sutelkta į didžiuosius miestus ir elitines kultūros problemas. Man, kaip piliečiui, skaudu matyti regionų atskirtį, išsivaikštančią Lietuvą. Manau, kad strategiškai vienas iš tikslų būtų skatinti kokybiškos kultūros atsiradimą ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose. Vežti kokybišką kultūrą į regionus, skatinti kultūrą, grįstą kūrybingumu, regionų mokyklose, kultūros centruose“, – ketvirtadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje sakė A.Gelūnas.

Jis atkreipė dėmesį ir į Vyriausybės programoje įrašytą nuostatą apie siekį regionuose atstatyti daugiafunkcinius kultūros centrus. „Būtent tokiu būdu japonai, taip pat švedai sprendžia regioninės atskirties klausimą. Regionuose statomi centrai, kuriuose vyksta įdomių dalykų. Šių dienų technologijos leidžia įtinklinti regionus, kad žmonės nesijaustų nustumti į pašalį, kad turtingi ir įtakingi, užsibarikadavę sostinėje, o jei gyveni atokiau, praktiškai esi beteisis. Šiuo klausimu kompromisų nematyčiau“, – akcentavo kandidatas į kultūros ministrus.

Žurnalistų paklaustas, ar jam tapus ministru Vilniuje atsirastų Guggenheimo muziejus, kandidatas neslėpė manąs, kad šis klausimas – nevienareikšmiškas.  „Na, ir sunkų klausimą uždavėte. Pakilimo laikotarpiu, kai atrodė, kad viskas klesti ir visi turtėja, šio klausimo svarstymas turėjo vienokį aspektą. Dabar, sunkmečiu, kai mažinami biuždetai net esminėms reikmėms, manau, klausimo dėl Guggenheimo atsiradimo Lietuvoje svarstymą reikėtų atidėti kuriam laikui“, – sakė A.Gelūnas.

Pavyzdys – Šiaurės valstybių kultūra

Kultūros politika pernelyg sutelkta į didžiuosius miestus ir elitines kultūros problemas. Man, kaip piliečiui, skaudu matyti regionų atskirtį, išsivaikštančią Lietuvą. Manau, kad strategiškai vienas iš tikslų būtų skatinti kokybiškos kultūros atsiradimą ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose.Kandidatas pabėžė sieksiąs užtikrinti, kad kultūros viešųjų finansų srityje būtų kuo daugiau skaidrumo, ir teigė, esą  „įvairios istorijos apie klanų įtaką, neskaidriai skirstomas lėšas“ labai slegia. „Tai sunki sritis, bet jei komanda, kuri beveik sutiko eiti su manimi dirbti, jei mane patvirtintų, man padės, manau, mėginsime spręsti ir šiuos klausimus“, – tikino A.Gelūnas.

Jo nuomone, Lietuvai, kaip mažai valstybei, kurioje „visi vieni kitus pažįsta“, sprendžiant esminius klausimus reikia pasitelkti tarptautinių ekspertų nuomonę. Kandidatas į kultūros ministrus pažadėjo sieksiąs, kad „ši praktika taptų labai įprasta ir Lietuvoje“.

A.Gelūnas taip pat teigė, kad jam itin imponuoja Šiaurės šalių kultūros politika. „Manau, kad geogragiškai Lietuva priklauso Šiaurės valstybių ratui. (...) Man daro didelį įspūdį šių šalių kultūros politikos humaniškumas. Nuvyksti į atokų šiaurės valstybės regioną ir randi kokybišką kultūrą, linksmus žmones, kurie yra į ją įtraukti. Mes geografiškai arti, tai yra taip pat siekiamybė“, – mintimis dalijosi kandidatas į Kultūros ministerijos vadovus.

Siektų sumažinti mokesčius autoriams

Su A.Gelūnu spaudos konferencijoje dalyvavęs TPP lyderis Arūnas Valinskas savo ruožtu pabrėžė, kad su kandidatu į kultūros ministrus susitarta, kad vienas iš jo konkrečių darbų tapus kultūros ministru būtų mokesčių autoriams bazės sutvarkymas. „Sunkmečiu menininkai tapo viena iš  pažeidžiamiausių socialinių grupių. Mes su kandidatu bendrai matome problemą, kad tie žmonės turėtų turėti ne išimtines, bet šiek tiek kitokias sąlygas. Dabartiniai autorių mokesčiai ne tik neskatina kūrybinio potencialo, bet jį žlugdo. Todėl vienas iš  pagrindinių darbų yra teikti Seimui įstatymo pakeitimus“, – kalbėjo A.Valinskas.

Jis taip pat tvirtino, kad partijos siūlomas kandidatas į ministrus nei su partija, nei su jos frakcija Seime niekaip nesusijęs. „Išskyrus tai, kad tai žmogus, su kuriuo mes dabar matomės dažniau nei su savo žmonomis, nes yra daugybė dalykų, kuriuos reikia išspręsti“, – sakė A.Valinskas.
 

Jis pabrėžė, esą TPP naująjį kandidatą rinkosi labai atsakingai ir kad tai yra žmogus, kuris „galėtų įveikti stagnaciją Kultūros ministerijoje“. Esą A.Gelūno kadidatūra sulaukė daugybės kultūros bendruomenės ir kitų sričių atstovų rekomendacijų. „Susitikus su juo, jo ryžtas ir išsilavinimas nekelia jokių klausimų. Įspūdį daro ir tai, kad tai kandidatas į ministrus, mokantis penkias kalbas. Domėjomės ir jo darbu prorektoriaus poste. Jo darbinės savybės, nenuolaidžiavimas, reiklumas. O jei galėtume pajuokauti, rinkomės kandidatą, kurio vardas labai gražus“, – sakė TPP vadovas.

A.Valinskas taip pat akcentavo, kad nors A.Gelūnas su koalicijos partneriais susitikęs nebuvo, šią kandidatūrą „nuoširdžiai palaiko“ Liberalų sąjūdis. „Šiandien, prieš oficialų kandidatūros teikimą, gavome ne tik pavienių narių, bet ir pačios frakcijos nuomonę, kad parinktas puikus žmogus“, – tikino A.Valinskas.

Nepasitikėjimą savo deleguotu dabartiniu kultūros ministru Remigijumi Vilkaičiu TPP pareiškė balandžio pabaigoje. Į ministro postą iš pradžių siūlytas partijos vadovas A.Valinskas, bet šalies vadovei Daliai Grybauskaitei pareiškus nepritarimą šiai kandidatūrai, premjeras Andrius Kubilius paskelbė nebeketinantis teikti jo kandidatūros.

Tuomet TPP pranešė į kultūros ministrus siūlanti operos solistą Deividą Staponkų, tačiau ir jo kandidatūra palaikymo nesulaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius