Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 19 /11:37

Kandidatas į Vilniaus merus V.Navickas pristatė rinkimų programą: siūlo dviejų lygių savivaldą

Pirmadienį kandidatas į Vilniaus miesto merus Vilius Navickas pristatė savo rinkimų programą. Rinkimų programos pristatyme V.Navickas žadėjo, kad dėmesys pirmiausia bus skiriamas žmogui ir bendruomenėms, ir kalbėjo apie būtinybę Vilniuje įvesti dviejų lygių savivaldą, kurioje seniūnai veiktų kaip „mažieji merai“.
Kandidato į Vilniaus miesto mero postą Viliaus Navicko pristatymas
Kandidato į Vilniaus miesto mero postą Viliaus Navicko pristatymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Dėmesį žadėjo skirti žmogui, o ne plytoms

„Mano ateities Vilnius – darnus, saugus, besivystantis, besiplečiantis, milijoninis miestas“, – pradėdamas prisistatymą sakė V.Navickas, kurį į merus kelia buvusio Seimo pirmininko Artūro Paulausko judėjimas „Pirmyn, Lietuva“.

Norint tai pasiekti, anot jo, būtina aktyviai įtraukti bendruomenes ir žmones.

„Dėmesys pagrinde bus skiriamas žmogui, bendruomenėms, ir tik po to – plytoms, betonui ir geležiai“, – sakė V.Navickas.

Dėmesys pagrinde bus skiriamas žmogui, bendruomenėms, ir tik po to – plytoms, betonui ir geležiai.

V.Navicko, teigimu, Vilniuje turi būti įvesta dviejų lygių savivalda – seniūnas turi būti mažasis savo rajono meras, o seniūnaičiai veikti kaip mažoji taryba.

„Visi pirmo lygio klausimai bus sprendžiami toje taryboje, remiantis minireferendumais, apklausomis“, – sakė V.Navickas.

Jo teigimu, tam pasiekti Vilniaus savivaldybėje turėtų atsirasti bendruomenių departamentas, vicemeras, kuris užsiimtų konkrečiais su bendruomenėmis susijusiais klausimais.

Seniūnijoms – penktadalis savivaldos biudžeto

Pasak V.Navicko, bendruomenes įgalinti būtina ir sudarant galimybę patiems tvarkyti lėšas. Jo teigimu, „galbūt per dešimtmetį“ bus galima pasiekti, kad bent 20 proc. savivaldybės biudžeto bus paskirstoma tiesiogiai seniūnijoms, o šios pačios pasirinks, kam skirti pinigus.

„Manau, kad Antakalnio, Žvėryno ar Naujininkų bendruomenė gali pati nuspręsti, kurią gatvę asfaltuoti, kokį skverą sutvarkyti, medžius sodinti. O galbūt jiems reikia baseino, darželio ar mokyklėlės“, – sakė V.Navickas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kandidato į Vilniaus miesto mero postą Viliaus Navicko pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kandidato į Vilniaus miesto mero postą Viliaus Navicko pristatymas

Taip pat V.Navickas kalbėjo apie socialinės atskirties mažinimą. Jo teigimu, Vilniaus savivaldybė galėtų senjorams, ypač gyvenantiems senuose ir nerenovuotuose būstuose, šildymo sezono metu kompensuoti iki 50 eurų.

Be to, pasak V.Navicko, moksleiviai, studentai ir senjorai naudotis viešuoju transportu turėtų nemokamai, taip pat gauti lengvatų muziejų, sporto renginių lankymui.

Pasak V.Navicko, savivaldybė galėtų ir suteikti paramą jaunoms šeimoms. Pavyzdžiui, kompensuoti rugsėjo 1-osios išlaidas – iki 100 eurų vienam moksleiviui. Siūlė V.Navickas ir būsto nuomos kompensavimą socialiai remtinoms šeimoms.

Apie kitus kandidatus nuomonė gera

Išrinktas miesto meru, V.Navickas žadėjo bendradarbiauti su centrine valdžia, siekti realios savivaldos, Europos savivaldos chartijos realizavimo įstatymuose ir Vilniaus gyvenime.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kandidato į Vilniaus miesto mero postą Viliaus Navicko pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kandidato į Vilniaus miesto mero postą Viliaus Navicko pristatymas

„Savivaldybė tikrai gali nustatyti atlyginimus savo darbuotojams, administracijai, tokius, kokius mato reikalingus“, – sakė V.Navickas.

Paklaustas, ką mano apie kitus kandidatus, V.Navickas sakė, kad jo nuomonė apie juos gera, ir žadėjo su jais diskusijoje susiremti argumentais.

„Jie šneka apie plytas, apie betoną, apie geležį, metro, lėktuvus, taksi ar greituosius tramvajus. Viso to reikia, bet niekas nešneka apie bendruomenę, seniūnus, seniūnijas, seniūnaičius, ką jie gali padaryti.

Jie šneka apie plytas, apie betoną, apie geležį, metro, lėktuvus, taksi ar greituosius tramvajus. Viso to reikia, bet niekas nešneka apie bendruomenę, seniūnus, seniūnijas, seniūnaičius, ką jie gali padaryti.

Manau, kad čia mūsų stiprybė, ir mes tikrai galime siekti pergalės“, – sakė V.Navickas.

Anksčiau buvo meru

V.Navickas jau yra buvęs Vilniaus meru 2009-2010 m. Jis į postą tuometinės sostinės savivaldybės tarybos buvo išrinktas 2009-ųjų vasarį, tarybai atstatydinus „tvarkietį“ Juozą Imbrasą.

Iš pareigų V.Navickas atsistatydino 2010-ųjų gruodį, sulaukęs daug kritikos po paviešinto slapta įrašyto jo pokalbio su tuometiniu savivaldybės kontrolieriumi Šarūnu Skuču. V.Navickas spaudė kontrolierių tyrimus atlikti taip, kad jie būtų palankūs valdančiajai koalicijai.

Teisėsauga kaltino V.Navicką kišimusi į valstybės tarnautojo veiklą, 2013-aisiais politikas buvo išteisintas.

Į savivaldybės tarybą jis buvo išrinktas ir meru tapo kaip Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos sąrašo atstovas, tačiau 2010 m. buvo pašalintas iš partijos. Vėliau grįžo ir vėl paliko šią partiją visiškai neseniai.

Šiuo metu V.Navickas vadovauja savo nekilnojamojo turto plėtros įmonei „VN projektas“.

A.Paulauskas yra vadovavęs šiuo metu iš politinio žemėlapio išnykusiai Naujosios sąjungos (socialliberalų) partijai, vėliau įsiliejusiai į Darbo partijos gretas. Taip pat jis yra buvęs generaliniu prokuroru, Seimo pirmininku, Aplinkos ministru, keletą kartų kandidatavo į Prezidentus.

Tarp judėjimą „Pirmyn, Lietuva“ steigėjų be paties A.Paulausko – jo žmona Jolanta Paulauskienė, politinis bendražygis eksparlamentaras Raimundas Paliukas, verslininkas Romualdas Patalavičius, buvęs Alytaus rajono savivaldybės administracijos vadovas Aurimas Truncė bei kelios dešimtys kitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius