-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 23

Kandidatas rizikuoja savo partijos vienybe

Kandidatu į prezidentus iškėlusi savo lyderį Arūną Valinską, Tautos prisikėlimo partija (TPP) ant vieno lošimų laukelio pastatė viską – rinkėjų pasitikėjimą, likusius reitingus ir vidinę vienybę. Politologai įspėja, kad toks žingsnis yra labai rizikingas.
Partijos lyderis Arūnas Valinskas
Partijos lyderis Arūnas Valinskas / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Sekmadienį vykusio TPP suvažiavimo dalyviai pretendentą į šalies vadovus išsirinko be alternatyvos, mat partijos kandidatu siūlytas tik jos vedlys, Seimo pirmininkas A.Valinskas. Tačiau jam kelias į prezidentūrą tiestas toli gražu ne vieningai: „už“ A.Valinsko kandidatūrą balsavo 249 suvažiavimo delegatai, „prieš“ – 3, susilaikė 109.

Svarbiausia dalyvauti?

Politologas Algis Krupavičius, Kauno technologijos universiteto profesorius, mano, kad taip balsuodami už vienintelį pasiūlytą kandidatą suvažiavimo dalyviai tarsi bandė apsaugoti savo TPP pirmininką nuo kritimo į dar gilesnę nepopuliarumo duobę. „Dalis partijos narių adekvačiai vertina pirmininko ir partijos reitingus. Šiuo atveju A.Valinsko galimybės laimėti prezidento rinkimus ar net patekti į antrąjį turą yra labai abejotinos“, – sakė A.Krupavičius.

Jo manymu, A.Valinsko mėginimui šturmuoti prezidentūrą nepavykus, silpnos organizacijos partija dar labiau pakriktų.

Pats A.Valinskas sekmadienį nesiryžo vertinti savo galimybių prezidento rinkimuose. „Tai sunki pareiga, kurią patikėjo partija. Išrinks mane ar ne – ne taip svarbu. Tiesiog norime pasakyti rinkėjams, kad esame su jais“, – tikino TPP lyderis.

Tačiau A.Krupavičius nesutinka, kad A.Valinskas gavo akivaizdų partijos palaikymą, mat buvo rinktas nesant alternatyvos. „Nuomonės dėl A.Valinsko partijoje yra skirtingos ir įvairios“, – sakė politologas.

Ėjo visą gyvenimą

A.Valinskas pareiškė, kad link šalies vadovo posto – sąmoningai ar ne – ėjęs visą savo gyvenimą. „Vidinis sprendimas ėmė bręsti, kai atėjau į šį pasaulį. Galbūt tai buvo sąmojingas mano ėjimas iki šio taško“, – kalbėjo jis. TPP iškeltas kandidatas tikino dėsiantis pastangų, kad rinkimų kampanija neužgožtų Seimo vadovo darbo ir nesukeltų interesų konflikto. Jis žadėjo stengtis į susitikimus su rinkėjais nevažinėti Seimo limuzinu ir lydimas apsaugininkų. „Rasime variantą, kuris nesikirs nei su įstatymais, nei su etika. Manau, rasime bendrą vardiklį, kad nesinaudotume tarnybine padėtimi“, – aiškino A.Valinskas.

A.Valinsko galimybės laimėti prezidento rinkimus ar net patekti į antrąjį turą yra labai abejotinos. Sakė A.Krupavičius.

Tarp kairės ir dešinės

Vakar TPP suvažiavime taip pat buvo tvirtinami partijos įstatai ir programa. Vienas pagrindinių programos ideologų parlamentaras Saulius Stoma aiškino, kad ji surašyta tęsiant žymiausių lietuvių filosofų Stasio Šalkauskio ir Antano Maceinos bei garsiojo Imanuelio Kanto politines mintis. „Tokios kondensuotos ir filosofiškai pagrįstos programos Lietuvoje neturi jokia kita partija“, – mano S.Stoma.

Jis pabrėžė, kad partinės nuostatos sudėtos ne ant ideologinio pamato, o paremtos vertybėmis ir „imperatyvais“: atsižvelgiant ir į kairiųjų siekiamą lygybę, ir į dešiniųjų deklaruojamą laisvę.

Anksčiau „nesistemine“ partija savo „kūdikį“ vadinęs A.Valinskas pirmąkart sudėliojo aiškesnius jos orientacijos akcentus – TPP apibūdinta kaip „plataus vidurio“ centro partija. „Į kairę eisi – galvos neteksi, į dešinę suksi – reitingai nukris“, – šmaikštavo partijos pirmininkas.

Politologas A.Krupavičius atkreipė dėmesį, kad TPP – jau bene ketvirtoji vidurio partija po Romualdo Ozolo centristų, Naujosios sąjungos ir Darbo partijos. „Tikrovė tokia, kad vidurio partijos atsiranda, šmėsteli arenoje, pasiekia didesnių mažesnių laimėjimų ir po to – sunyksta“, – sakė profesorius.

TPP programos preambulė baigiama šūkiu: „Tepadeda mums Dievas, žvaigždės danguje ir moralinis imperatyvas mūsų širdyse.“ „Eilinis lietuviškas politinis barokas“, – komentavo A.Krupavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius