Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 19

Kandidato į merus J.Narkevičiaus agitacija – tiesiai iš bažnyčios sakyklos

Sekmadienį į mišias Trakų r. Aukštadvario bažnyčioje susirinkę tikintieji išvydo antrajame rinkimų į Trakų rajono merus ture dalyvaujantį politiką Jaroslavą Narkevičių. Politikas iš sakyklos pareiškė, kad jį pasirinkę rajono gyventojai nieko nepraras. Šios parapijos klebonas kunigas Juozas Bakšys pabrėžė, kad prieš pirmąjį turą bažnyčioje kalbėjo ir kitas kandidatas į merus – kunigas to dideliu nusikaltimu nelaiko.
Jaroslavo Narkevičiaus vizitas Kaune
Jaroslavo Narkevičiaus vizitas Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Tikriausiai bažnyčia nėra ta vieta, kurioje mes turėtume kalbėti apie kažkokius politinius motyvus, bet situacija yra tokia, kokia yra“, – į susirinkusius tikinčiuosius iš sakyklos Trakų rajono Aukštadvario Kristaus Atsimainymo bažnyčioje sekmadienį kreipėsi politikas.

Jis tęsė, kad jam yra didžiulė garbė ir atsakomybė dalyvauti šiuose rinkimuose, dėkojo aukštadvariškiams, balsavusiems už jo kandidatūrą.

Spalio 10 dieną vykusiuose Trakų rajono mero rinkimuose Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas J.Narkevičius surinko 29,42 proc. balsų ir pateko į antrą turą su jį vos dviem procentais balsų aplenkusiu Liberalų sąjūdžio kandidatu Andriumi Šatevičiumi.

„Antras dalykas – gerbiamas kunigas Juozas (parapijos klebonas kunigas J.Bakšys – aut.past.) pabrėžė tam tikrą liberalizmo grėsmę. Būsiu atviras – mano šūkiuose ir mano komandos šūkiuose yra už tradicines vertybes.

Nes gyvenime teko daugelyje situacijų dalyvauti ir žinau, kad tai ne vien tiktai šūkis – tai yra mūsų gyvenimo kryptis ir dabar yra išbandymas, kokioje kryptyje mes eisime toliau“, – bažnyčioje kalbėjo kandidatas į merus.

Politikas savo kalboje aiškino, kad mokyklose reikia ugdyti atsparumą iškreiptoms vertybėms „remiantis evangelizacija“.

Nieko jūs, gerbiamieji, neprarasite, o atrasti mūsų pasitikėjimą ir mūsų draugystę yra galimybė.

J.Narkevičius kalbėjo ir apie popiežių Joną Paulių II, kuris ragino nebijoti atverti savo širdis.

„Ir aš, aišku, išdrįstu kreiptis į jus – laikas parodys. Nieko jūs, gerbiamieji, neprarasite, o atrasti mūsų pasitikėjimą ir mūsų draugystę yra galimybė. Nebijokite žvelgti žmogiškai, nebijokite atverti širdis“, – kalbėjo jis.

Kandidatas teigė esantis pasiruošęs atsakyti į konkretesnius klausimus, bet jau ne pačioje bažnyčioje, o jos prieigose.

Pasisakymo pabaigoje J.Narkevičius prašė nepykti, kad užėmė laiką.

J.Narkevičius: ką tokio baisaus pasakiau?

„Ir ką aš ten tokio baisaus pasakiau?“ – išgirdęs 15min klausimą, sakė kandidatas į merus J.Narkevičius.

Nepraras – tiktai ras, visiškai teisingai

15min patikslinus, kad jis tikintiesiems sakė, kad jį pasirinkę jie nieko nepraras, J.Narkevičius replikavo: „Nepraras – tiktai ras, visiškai teisingai“.

Politiko teigimu, bažnyčia yra Dievo namai, atviri visiems žmonėms, o jis bendravo, bendrauja ir bendraus su žmonėmis visur.

„Esu lankęs ne vieną parapiją (...), žmonėms sakau tiesą ir manau, kad žmonės turi girdėti ir patys vertinti“, – kalbėjo jis.

Kunigas: nežinau, ar čia didelis nusikaltimas

Susisiekus su Aukštadvario Kristaus Atsimainymo parapijos klebonu, kunigu J.Bakšiu, šis pirmiausia atkreipė dėmesį, kad J.Narkevičius esą nebuvo vienintelis politikas, gavęs teisę pasisakyti.

„O žiūrėkit, o Šatevičiui nebuvo leista pasisakyt?“ – klausimu į klausimą atsakė kunigas.

Jo teigimu, kandidatas į merus A.Šatevičius bažnyčioje kalbėjo prieš pirmąjį mero rinkimų turą.

„Jeigu prieš antrą turą kažkas tai kalbėjo, nes dėl to paties, kad buvo tikrai sveikinimas, tai A.Šatevičius prieš antrą turą kalbėjo, kada senjorus sveikino. Nežinau, ar čia didelis nusikaltimas“, – kalbėjo dvasininkas.

Paklaustas, ar bažnyčia yra tinkama vieta rinkimų agitacijai, pašnekovas neslėpė, kad jam neatrodo tinkama vieta nei prieš pirmąjį, nei prieš antrąjį rinkimų turą.

A, tai labai malonu, žiūrėkit, tai skambinkit vyskupui ir tada vyskupas pasakys, leidžia ar neleidžia.

Į klausimą, kas priėmė sprendimą leisti politikams pasisakyti, kunigas pasiteiravo, ar pokalbis įrašinėjamas.

„Palaukit palaukit palaukit, kaip politikams leido – niekas neleido, tai va. Čia jūs įrašinėjat ar ką darot? (...) A, tai labai malonu, žiūrėkit, tai skambinkit vyskupui ir tada vyskupas pasakys, leidžia ar neleidžia“, – pareiškė jis ir nutraukė pokalbį.

Bažnyčių sakralumas nesuderinamas su politine agitacija

15min kreipėsi komentaro į Vyskupų Konferenciją, tačiau ši nurodė, kad pagal kompetenciją tai turėtų komentuoti Kaišiadorių Vyskupijos kurija, tačiau ši kol kas į portalo klausimus neatsakė.

Jei atsakymą gausime, straipsnį papildysime.

Vilniaus arkivyskupijos kurija pernai buvo pareiškusi, kad bažnyčių sakralumas yra nesuderinamas su politine agitacija ir jos bažnyčiose negali būti.

„Deja, bažnyčia daugeliui politikų atrodo kaip tinkama vieta rinkiminei kampanijai vykdyti, visgi bažnyčių sakralumas yra nesuderinamas su politine agitacija.

Su visų bažnyčių, apie kurias gaunama informacijos dėl galimos politinės agitacijos, kunigais yra kalbamasi, įvertinama situacija, primenama, jog agitacijos bažnyčiose negali būti, tariamasi, kaip užtikrinti, kad jos nebūtų“, – tuomet BNS teigė Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Peluritienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius