Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 12

Kandidatų į prezidentus pinigai: į priekį išsiveržė S.Skvernelis

Kandidatų į Lietuvos Respublikos prezidentus lenktynėse pagal rinkiminei kampanijai surinktas aukas į priekį išsiveržė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas Saulius Skvernelis. Pirmadienį registravęsis kandidatu, antradienį, remiantis kandidatų iždininkų Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikiamais duomenimis, S.Skvernelis rinkimų sąskaitoje jau turėjo daugiausia pinigų iš visų kandidatų – 50 tūkst. eurų.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kandidatų surinktas aukas galite matyti žemiau esančiame grafike.

Tiesa, fizinių asmenų aukų tik pirmadienį kandidatu oficialiai įsiregistravęs ir pinigus politinei kampanijai rinkti pradėjęs S.Skvernelis kol kas negavo.

Visą 50 tūkst. eurų sumą S.Skverneliui paaukojo partija, kurios kandidatu jis tapo, – LVŽS. Partijos lyderis Ramūnas Karbauskis, klausiamas kiek „valstiečiai“ galėtų prisidėti organizuojant premjero rinkiminę kampaniją, atsakė: „Partija prisidės kiek reikės.“

„Manau, kad kandidatas į prezidentus Saulius Skvernelis, kad jo nebandytų daugiau niekas kaltinti ir žeminti, kas bandoma dabar daryti, matyt, turėtų remtis tik sąjungos suteikta parama“, – pirmadienį teigė LVŽS pirmininkas.

S.Skvernelis kol kas yra vienintelis kandidatas, sulaukęs finansinės paramos iš partijos.

Antroje vietoje pagal surinktus pinigus – Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iškelta kandidatė Ingrida Šimonytė. Jos sąskaitoje – 31 869 eurai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Kol kas aukų iš TS-LKD I.Šimonytė nesulaukė – visa jos politinei kampanijai surinkta suma yra fizinių asmenų aukos.

Trečioje vietoje pagal surinktus pinigus – nepriklausomas kandidatas Gitanas Nausėda. Jo sąskaitoje – 20 411 eurų, visa ši suma taip pat yra fizinių asmenų aukos.

Ketvirtas pagal gautas aukas – dar vienas nepriklausomas kandidatas Arvydas Juozaitis. Jo sąskaitoje yra 12 397 eurai, visa ši suma irgi yra suaukota fizinių asmenų.

Visi likę kandidatai nuo lyderių ketverto smarkiai atsilieka. Penktoje vietoje esantis Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio iškeltas kandidatas Petras Auštrevičius yra surinkęs 656 eurus, didžiąją dalį šios sumos – 636 eurus – kandidatas savo rinkiminei kampanijai skyrė pats.

Šeštąją vietą užimančio Lietuvos centro partijos kandidato Naglio Puteikio sąskaitoje – 12 eurų, kuriuos skyrė vienas fizinis asmuo.

Visi likę kandidatai kol kas aukų gavę išvis nedeklaruoja.

Kaip vyksta kandidatų finansavimas?

Kandidatų į prezidentus kampanijos gali būti finansuojamos partijos lėšomis, asmeninėmis kandidato lėšomis, fizinių asmenų aukomis ir palūkanomis už politinės kampanijos sąskaitoje esančias lėšas.

Kitomis lėšomis finansuoti rinkimų kampanijas draudžiama. Juridiniai asmenys kandidatams aukoti negali.

Maksimali fizinio asmens auka kandidatui gali siekti 10 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių, arba 8850 EUR. Taip pat ji negali viršyti 10 proc. deklaruotų aukotojo metinių pajamų.

Fizinių asmenų aukos yra skirstomas į mažas aukas ir visas kitas aukas. Mažos aukos – tai aukos, kurios neviršija 12 EUR.

Kandidatui aukojantis mažą auką asmuo neprivalo deklaruoti savo turto ir pajamų, taip pat jo pavardė nėra viešinama.

Visi didesnes negu 12 EUR aukas aukojantys asmenys ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo aukos gavimo privalo būti paviešinti. Taip pat jie iki aukos suteikimo privalo deklaruoti turtą ir pajamas.

Maksimali suma, kurią pats kandidatas gali paaukoti savo kampanijai, siekia 20 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių, arba 17 700 EUR.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius