-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 22 /16:01

Trečias kartas nemelavo: Seimas pritarė Evaldo Pašilio skyrimui generaliniu prokuroru

Antradienį Seimas slaptu balsavimu pritarė Ukmergės apylinkės teismo teisėjo 42 metų Evaldo Pašilio skyrimui generaliniu prokuroru. Seimo posėdyje neatsirado nė vieno parlamentaro, kuris rastų didelių trečiojo prezidentės teikiamo kandidato į generalinius prokurorus trūkumų. Balsavimo rezultatai nesiskyrė nuo viešų pasisakymų – už E.Pašilio kandidatūrą balsavo 106 Seimo nariai, 11 buvo prieš, susilaikė 10 Seimo narių. 6 biuleteniai rasti sugadinti.
Evaldas Pašilis
Evaldas Pašilis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prezidentė: „Na pagaliau!“

„Na pagaliau! Gerai, kad valstybė turės generalinį prokurorą, kuris imsis spręsti seniai pribrendusias prokuratūros problemas ir (galės) pradėti institucijos atnaujinimo pertvarkas.

Naujojo prokuratūros vadovo laukia labai daug svarbių darbų: modernizuoti šią instituciją, sutelkti kolektyvą, gerinti ikiteisminio tyrimo kokybę ir atsakomybę, ginti viešąjį interesą ir, aišku, didinti visuomenės pasitikėjimą prokuratūra“, – antradienį sakė Dalia Grybauskaitė. Jos pasisakymo įrašą BNS perdavė Prezidentės spaudos tarnyba.

Nujautė pergalę

Po Seimo narių pasisakymų apie E.Pašilį, pats kandidatas žurnalistams sakė nujaučiantis, kad bus patvirtintas. 

„Manau, kad taip“, – sakė jis. 

E.Pašilis sakė, kad jam svarbiausia, jog prokuratūra dirbtų normaliai, nebūtų susiskaldymo. Jis pasakojo susitikęs su prokurorais ir sulaukęs jų palaikymo. 

Kol kas kandidatas nekalba tik apie tai, kas dirbs jo komandoje. 

Skirtingai, nei du prieš jį teikti kandidatai, E.Pašilis antradienį drąsiai vaikščiojo po Seimą. Čia prie jo priėjo du Seimo valdybai susitikime su prezidente prokurorų atmetimo iniciatoriais išvadinti parlamentarai socialdemokratai Julius Sabatauskas ir Bronius Bradauskas. Prieš televizijos kameras parlamentarai E.Pašiliui uždavė kelis klausimus, o atsisveikindamas B.Bradauskas kandidatui pareiškė: „Šįkart viskas bus gerai“. 

Kad prezidentei nereiktų pletkų gaudyti, tai Bradauskas su Sabatausku nutarė palaimint kandidatą Seime prieš kameras.

Posted by Liepa Želnienė on Tuesday, 22 December 2015

Priminė D.Ulbinaitės bylą

Mišrios Seimo narių grupės atstovas kalbėdamas apie generalinio prokuroro tinkamumą prisiminė garsiąją prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės bylą dėl galimo valstybės paslapties nutekinimo. Pasak jo, ši byla yra tarsi ŽIV testas Lietuvos teisinei sistemai ir klausė, kas laukia prokuroro, kuris bandė šią bylą ištirti. 

„Susitikimo metu su pretendentu į generalinius prokurorus būtent to ir paklausiau kandidato. Deja, aiškaus atsakymo neišgirdau. Tikiuosi, gerbiamas Evaldas Pašilaitis (Pašilis – red. past.) šiandien posėdžių salėje patikins mus, kad su šiuo prokuroru nebus susidorota“, – kalbėjo P.Urbšys.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė savo ruožtu sakė, kad Lietuva per ilgai gyvena be generalinio prokuroro. Ji vylėsi, kad naujasis prokuroras imsis tirti tai, ką Seimo komisijos yra radusios energetikos srityje. 

„Tikimės iš prokuroro objektyvumo ir teisingumo“, – sakė ji. 

Konservatorius Kęstutis Masiulis iš Seimo tribūnos teiravosi kolegų, ką Seimas darė iki šiol – ar bandė skirti prokurorą, ar tik mėgino pažeminti prezidentę. 

„Vyko galių žaidimas, bandymas parodyti, kas čia galingesnis“, – pats atsakė K.Masiulis. Anot jo, visi kandidatai buvo geri, o E.Pašilis niekuo nei geresnis, nei blogesnis už pirmuosius du pretendentus, tik valdantiesiems gal jau atėjęs laikas baigti politinius žaidimus.  

Per tylus ir per ramus?

Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys apgailestavo, kad prokuroru negali tapti pats K.Masiulis, kad jau taip gerai viską žino. Tačiau surimtėjęs K.Daukšys pareiškė, kad E.Pašilis sugebėjo įtikinti, kad jo vadovaujama prokuratūra bus nepriklausoma. 

„Iš minusų galėtume pastebėti tik administracinio darbo trūkumą“, – sakė K.Daukšys. 

„Tvarkietis“ Petras Gražulis pridūrė, kad jo vadovaujamai frakcijai E.Pašilis irgi sudarė gerą įspūdį. „Nė vieno blogo atsiliepimo nėra“, – sakė jis.

P.Gražulis tikino, kad E.Pašilis bus patvirtintas, nes jį neva pasiūlė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, o prezidentė tik pateikė.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis tikino, kad E.Pašilis yra geras kandidatas, o prokuratūrai svarbu kuo greičiau sulaukti naujo vadovo. 

„Norisi palinkėti, kad naujasis pretendentas užtikrintų pertvarkų tęstinumus ir asmeninėmis savybėmis sugebėtų suburti prokurorų bendruomenę“, – sakė E.Masiulis, įspėdamas E.Pašilį iš anksto teigiamais Seimo narių žodžiais neapsidžiaugti, kol jie dar nebalsavo.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė prisipažino, kad į tribūną stojo tik dėl to, jog nepasisakius Seime turbūt būtų galvojama, kad socialdemokratai prieš kandidatą. 

Ji pripažino, kad kai kurie socialdemokratai abejojo, ar kandidatas nėra per tylus ir per ramus žmogus, tačiau jo patirtis esą tai paneigia. 

Linas Balsys nesijaučia skolingas prezidentei

Tik Seimo narys Linas Balsys aiškiai pasisakė prieš kandidatą. Jis atkreipė dėmesį, kad siūlomus kandidatus Seimas turėtų vertinti labai atidžiai, nes atšaukti generalinį prokurorą galimybių nebus.

L.Balsys priminė prezidentės pasakymą esą generalinio prokuroro nepaskyrimas yra Seimo politinė skola. 

„Mes nesame turguje, kur gavome iš prezidentės kilogramą raugintų kopūstų, o dabar turime grąžinti skolą. Aš nesijaučiu niekam skolingas“, – sakė buvęs Dalios Grybauskaitės patarėjas, Seimo narys L.Balsys. 

Jis pabrėžė, kad jam pačiam kelia įtarimų E.Pašilio diplomatija kalbant apie galimą prezidentės spaudimą, jei jis bus paskirtas.

„Atsakymai buvo labai diplomatiški, aptakūs ir, deja, neįtikinantys“, – sakė L.Balsys.

Trūkumų nematė

Premjeras Algirdas Butkevičius antradienį ryte Seime žurnalistams sakė, kad E.Pašilis patiko visiems be išimties socialdemokratams. 

„Frakcija vieningai pritaria šiai kandidatūrai, šiandien dar kartą frakcijoje šis klausimas buvo paminėtas ir nė vienas neišsakė abejonių dėl šios kandidatūros“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė taip pat vylėsi, kad antradienį balsavimas dėl generalinio prokuroro praeis sklandžiai. 

„Tikiuosi, kad sulauksime švenčių geros nuotaikos, su naujomis mintis apie 2016-uosius metus. Noriu ir tikiu, kad Seimas užbaigtų savo suplanuotus darbus“, – sakė L.Graužinienė. 

E.Pašilio trūkumų nerado ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos seniūnas P.Gražulis, iki šiol nepraleidęs progos paburnoti apie prezidentės teikiamus kandidatus. 

Įsivaizduokite, pirmą kartą man toks nuotykis nutiko, kad du iš Ukmergės piliečiai skambino, kurie turėję bylų, ir abu paprašė, kad mes balsuotume už jį, – sakė P.Gražulis.

„Įspūdis gana geras. Man keista, kad ir prezidentė gali gerą kandidatą parinkti. Įsivaizduokite, pirmą kartą man toks nuotykis nutiko, kad du iš Ukmergės piliečiai skambino, kurie turėję bylų, ir abu paprašė, kad mes balsuotume už jį. Abu žmonės sakė, kad labai sąžiningas žmogus. Tikiuosi, bus ne tik sąžiningas, bet ir vadovausis įstatymu, o ne telefonine teise. Du anksčiau teikti kandidatai, visi užkulisiuose kalbėjo, kad faktiškai vykdys ne įstatymus, o prezidentės nurodymus“, – kalbėjo P.Gražulis. 

Liberalai ir konservatoriai taip pat nusprendę vieningai balsuoti už kandidatą.

Trečias ir paskutinis?

Ukmergės apylinkės teismo teisėjas E.Pašilis yra trečiasis prezidentės teikiamas kandidatas į generalinius prokurorus. Jis pats sakė šio fakto nesureikšminantis ir žadėjo imtis permainų prokuratūroje, kad prokurorai nebesidangstytų nepriklausomumu ir dirbtų efektyviau.

Kandidatą į generalinius prokurorus prezidentūra rado E.Pašiliui dalyvaujant atrankoje į Lietuvos apeliacinio teismo teisėjus. Joje E.Pašilis buvo šeštas iš dvidešimties kandidatų. 

Seimas jau yra atmetęs du valstybės vadovės kandidatus į generalinius prokurorus. Spalio mėnesio pradžioje parlamentarai nepritarė siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Vasarą atmesta Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūra. Nepaskyrus vadovo, laikinai prokuratūrai toliau vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius