Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 04 /16:51

Karantiną bus siūloma pratęsti iki gruodžio 31 d., jau svarstomas ir ne maisto parduotuvių uždarymas, ugdymas – tik nuotolinis

Laikinasis sveikatos ministras Aurelijus Veryga penktadienį pasidalijo, kaip konkrečiai bus siūloma griežtinti karantino sąlygas. Vienas griežčiausių svarstomų dalykų – ne maisto parduotuvių uždarymas. A.Veryga pranešė penktadienį pasirašysiantis įsakymą, kuris įpareigos kaukes dėvėti ir darbo vietose. Sugriežtinimai turėtų įsigalioti nuo gruodžio 9 dienos, o karantiną pratęsti bus siūloma iki metų galo. Taip pat bus siūloma įvesti visuotinį nuotolinį ugdymą mokyklose.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ką tik su ministru pirmininku sutarėme, kokios konkrečiai karantino griežtinimo priemonės bus svarstomos pirmadienį ryte COVID-19 komitete, kuriam vadovauja premjeras“, – penktadienį pranešė ministras.

Anot jo, vienareikšmiškai bus sprendžiama dėl kur kas griežtesnio karantino Lietuvoje, nes dabartinių nebeužtenka.

„Šįkart, siekiant mažinti žmonių būriavimąsi, griežtesnes priemones, beveik analogiškas kaip pavasarinio karantino metu, siūlysime taikyti visose viešose vietose, prekybos ir paslaugų vietose, nustatyti griežtesnius reikalavimus ugdymo procesui, kultūrai ir kitoms sritims“, – penktadienį feisbuke rašė laikinasis ministras.

Laikinojo ministro teigimu, sugriežtintas karantinas turėtų įsigalioti nuo kito trečiadienio, t. y. gruodžio 9 d., o karantiną bus siūloma tęsti iki gruodžio 31 d.

Rekomenduos didinti kasų skaičių

Parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose ir teritorijose šalia jų nustatyti didesnius prekybos ploto reikalavimus, t. y. vietoj 10 kv. m ploto nustatyti:

  • kai visas prekybos plotas yra iki 10 tūkst. kv. m, vienam lankytojui užtikrinti ne mažesnį kaip 15 kv. m plotą,
  • kai visas plotas yra virš 10 tūkst. kv. m vienam lankytojui užtikrinti ne mažesnį kaip 30 kv. m plotą.

Taip pat bus siūloma nustatyti papildomas rekomendacijas.

Bus rekomenduojama visose parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų teikimo vietose padidinti dirbančių kasų skaičių, kad nebūtų eilėje daugiau kaip 5 žmonės, o šeimoms – eiti tik po vieną.

Neatmetamos ir griežtesnės alternatyvos

Pirmoji alternatyva. Šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų turi būti užtikrinamas 20 kv. m prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas žmogus. Be to, užtikrinamos kitos srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos ir kitos priemonės.

Antroji alternatyva. Ji – tokia pat, kaip pavasarinio karantino metu. Draudžiama parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešųjų prekybos vietų veikla. Šis galėtų būti netaikomas tik:

  • parduotuvėms, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas;
  • maisto prekybai turgavietėse ir kitose viešosiose prekybos vietose;
  • internetinei prekybai ir kai prekės pristatomos atsiėmimo punktuose.

Taip pat bus siūloma:

1) papildomai nenustatyti išimčių laisvalaikio paslaugoms, t. y. nebetaikyti jų individualiems fizinio aktyvumo užsėmimams. Išimčių liktų tik aukšto meistriškumo sporto veikloms;

2) valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami tik nuotoliniu būdu, atsisakoma dalinio nuotolinio darbo, išskyrus, kai būtina atlikti darbą vietoje;

3) draudžiama lankyti muziejus, galerijas ir organizuoti ekskursijas.

Siūloma įvesti visuotinį nuotolinį ugdymą mokyklose

Švietimo veiklas, anot A.Verygos, bus siūloma organizuoti taip:

1) ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas vykdomi, užtikrinant būtinus saugumo reikalavimus;

2) ugdymas mokyklose pagal pradinio, pagrindinio ugdymo ir vidurinio ugdymo programas vykdomas tik nuotoliniu būdu, išskyrus specialiosiose mokyklose ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse ugdomus mokinius pagal pagrindinio ugdymo (pagrindinio ugdymo individualizuotą), vidurinio ugdymo (socialinių įgūdžių ugdymo) programas;

3) neformalusis vaikų švietimas vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas;

4) neformalusis suaugusiųjų švietimas ir neformalusis profesinis mokymas vykdomi nuotoliniu būdu arba stabdomi, išskyrus aviacijos, jūrininkų bei transporto priemonių vairavimo praktinius mokymus;

5) profesinis mokymas (ar jo dalis), išskyrus pirminį profesinį mokymą, vykdomą kartu su socialinių įgūdžių programa. Taip pat ir aukštojo mokslo studijos, vykdomos nuotoliniu būdu, laikantis būtinų saugumo reikalavimų.

Be to, dar penktadienį A.Veryga žada pasirašyti operacijų vadovo sprendimą, kuriuo bus nustatytas įpareigojimas kaukes dėvėti ir darbo vietose, ne tik posėdžių metu, išskyrus atvejus, kai žmogus patalpoje yra vienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius