-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 27 /13:52

Karantinas Lietuvoje pratęstas iki kovo: judėjimo ribojimai tarp savivaldybių lieka

Trečiadienį ministrų kabinetas pratęsė karantiną Lietuvoje iki vasario 28 dienos 24 valandos. Kol kas – be jokių kitų pokyčių: Vyriausybė nusprendė, kad reikia pratęsti ir ribojimus judėti tarp savivaldybių. Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad karantino ribojimai artimiausiu metu bus peržiūrimi ne kartą.

Vyriausybės atstovai anksčiau yra pabrėžę, kad pratęsus karantino trukmę jį bus galima keisti atsižvelgiant į sergamumo rodiklius.

„Jei lyginame skaičius su gruodžiu, yra didžiuliai pokyčiai, bet pokyčiai įvykę nuo didžiulių skaičių. Sergamumas yra sumažėjęs, bet registruojamų atvejų skaičius yra didelis“, – posėdyje sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

A.Dulkio teigimu, vasario mėnesį karantino režimas bus peržiūrimas.

„Dar šią savaitę su ministrais ir ekspertais dirbame prie detalizavimo keturių apribojimų scenarijų kontekste. Turėsime planą, kuris bus pagrįstas duomenimis“, – sakė jis.

Ministro teigimu, jei skaičiai leis, bus diskutuojama apie karantino pokyčius.

Anot premjerės Ingridos Šimonytės, penktadienį įvyks ministrų pasitarimas, kurio metu bus galima paliesti ir šį klausimą.

„Akivaizdu, kad su karantinu iki Mindauginių, ar kada gausime pavedimą suvakcinuoti visą populiaciją, (gyventi – aut.) nepavyks“, – ironizavo I.Šimonytė.

Sergamumas mažėja, bet vis dar didelis

Kaip teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos teikime, pratęsti karantiną siūloma atsižvelgiant į nepalankią COVID-19 ligos epidemiologinę situaciją Lietuvoje ir pasaulyje.

„Šiuo metu šalyje įvedus griežtas karantino sąlygas, sergamumas COVID-19 liga yra sumažėjęs, tačiau per savaitę registruojamas atvejų skaičius vis dar ženkliai didelis“, – teigiama dokumente.

SAM pabrėžia, kad 14 dienų sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų – 515,6 atvejų.

„Atvejų skaičius Lietuvoje mažėja, bet mažėjimo tempas, palyginus su ankstesnėmis savaitėmis yra sulėtėjęs“, – pabrėžia SAM.

Anot dokumento, daugėja savivaldybių, kuriose registruojami nedideli susirgimų skaičiai, kai 7 d. vidurkis per dieną yra 10 arba mažiau.

Tokių savivaldybių prieš savaitę buvo 29, šios dienos duomenimis, 39.

„Mirtingumas nuo COVID-19 ligos taip pat kol kas išlieka didelis, nors stebimas mirčių nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) ir bendro mirtingumo mažėjimas. 2020 m. gruodžio mėn. nuo COVID-19 ligos mirė 1176 asmenys, 2021 m. sausio mėn. iki 25 d. – 849 asmenys.

Bendro mirtingumo duomenis lyginant su 2020 m. gruodžio mėnesio pabaiga, kai per savaitę Lietuvoje mirdavo virš 1400 asmenų, praėjusią savaitę mirė 1100 (mirčių perviršis sumažėjo apie 50 proc. nuo piko, kai buvo registruotas didžiausias mirtingumas)“, – rašoma ministerijos teikime.

Persirgo 5 proc. šalies gyventojų

SAM duomenimis, imunitetą COVID-19 ligai turi apie 7 proc. Lietuvos gyventojų: paskiepyti bent viena vakcinos doze (apie 2 proc.) arba persirgę – turėję teigiamą PGR arba antikūnų tyrimą per 6 mėn. (apie 5 proc.)

„Atsižvelgiant į tai, kad karantino režimą siūloma pratęsti, atitinkamai iki vasario 28 d. 24 val. turėtų būti pratęstas ir asmenų judėjimo tarp savivaldybių ribojimas“, – rašoma teikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius