-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 11 24

Karantiną siūloma pratęsti iki gruodžio 18 dienos, apie ribojimus parduotuvėms kol kas nekalbama

Vyriausybė trečiadienį apsispręs, kiek laiko pratęsti karantiną. Sveikatos apsaugos ministerija siūlo jį pratęsti iki gruodžio 17 dienos 24 valandos. Taip pat nuo gruodžio 10 dienos siūloma su tam tikrais ribojimais leisti lankytis muziejuose bei dalyvauti ekskursijose.
Karantinas Vilniuje
Karantinas Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vyriausybei siūloma pritarti, kad lankytojams būtų atvertos galerijos bei muziejai.

Jose galėtų lankytis ne didesnės kaip 5 asmenų grupės (nebent tai šeimos nariai, tada galima burtis gausiau), užtikrinant 10 kvadratinių metrų plotą vienam lankytojui. Lankytojai taip pat turėtų laikytis vienas nuo kito 2 metrų atstumu.

Taip pat siūloma leisti vykdyti ekskursijas, tačiau jose negalėtų dalyvauti daugiau kaip 5 žmonės, išskyrus šeimos narius.

Jei ministrų kabinetas pritars, apsilankymų muziejuose dar reikėtų palaukti – minėti palengvinimai įsigaliotų nuo gruodžio 10-osios.

Sergamumo skaičiams nedžiuginant kai kurie medikai prakalbo apie būtinybę riboti prekybos centrų ir ne maisto parduotuvių darbo laiką, tačiau bent jau kol kas Vyriausybė tokio žingsnio, regis, žengti neketina.

Laikinasis premjeras Saulius Skvernelis antradienį teigė, kad prekybos centrams neužtikrinus žmonių srautų ribojimo, gali tekti griežtinti jų veiklos sąlygas.

Nori patikslinti paramos skirstymo tvarką

Vyriausybei teikiamame projekte taip pat siūloma sukonkretinti paramos skyrimo kriterijus.

Pagal dabar galiojančią tvarką, paramos verslininkai gali prašyti kai atitinka šias sąlygas:

  • apyvarta per paskutinius 6 mėnesius, palyginti su 2019 m. atitinkamu laikotarpiu, pagal VMI duomenis sumažėjo ne mažiau nei 30 procentų;
  • ne mažiau nei 40 procentų verslininkų tame pačiame sektoriuje taip pat patyrė ne mažiau nei 30 procentų apyvartos sumažėjimą per paskutinius 6 mėnesius, palyginti su 2019 m. atitinkamu laikotarpiu.

Tam, kad pretenduotų į paramą, verslininkai turi atitikti abu šiuos kriterijus.

Vyriausybei siūloma nustatyti, kad verslas paramos galėtų kreiptis, jei atitinka bent vieną iš šių sąlygų:

  • įmonės vidutinė vieno mėnesio apyvarta 2020 kovo 1 d. – spalio 31 d., palyginus su to paties laikotarpio 2019 m. apyvarta VMI inspekcijai deklaruotais PVM deklaracijoje duomenimis sumažėjo ne mažiau nei 30 procentų.
  • įmonės vykdoma veikla yra įtraukta į sąrašą. Į jį traukiamos ribojamos veiklos, arba veiklos, kurios ribojamos netiesiogiai ir kurias tokiomis pripažįsta Vyriausybė. Šis punktas galioja ir verslininkams, kurie 2019 kovo 1 d. – spalio 31 d. veiklos nevykdė ir pajamų negavo arba neįmanoma nustatyti turėtos apyvartos, tad nėra su kuo palyginti dabartinės.

SAM siūlo nustatyti, kad atitinkamų sričių ministrams tvirtinant šį sąrašą, dokumentui būtų gaunamas Vyriausybės pritarimas. Ministerijos teikime Vyriausybei rašoma, kad tai siūloma tam, kad nebūtų ginčytinų situacijų ir subjektyvaus vertinimo.

Statistika kol kas neguodžia

Prašymą pratęsti karantiną SAM grindžia tuo, kad šiuo metu stebint 14 dienų COVID-19 ligos atvejų rodiklio pokytį matoma didėjimo tendencija

Ministerijos duomenimis, nuo 2020 m. spalio 23 d. iki lapkričio 5 d. buvo iš viso užregistruota 11 140 koronaviruso infekcijos atvejų (sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų – 398,7 atvejai), nuo 2020 m. spalio 30 d. iki lapkričio 12 d. užregistruotas 18 031 atvejis (sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų – 645,3 atvejai).

Nuo 2020 m. lapkričio 6 d. iki 19 d. – 21 729 atvejai (sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų – 777,6 atvejai), iš kurių su protrūkiais susijusių atvejų ir įvežtiniais atvejais dalis yra 50,9 proc.

Ministerija pabrėžia, kad paskutinių 14 dienų atvejų rodiklis mažesnis nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų buvo tik vienoje – Neringos savivaldybėje (85,6 atvejai 100 tūkst. gyventojų)

Anot SAM, net 11-oje savivaldybių buvo didesnis nei 1000 atvejų 100 tūkst. gyventojų, didžiausias – Šilalės rajono savivaldybėje ir siekė 1700,2 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

„Pažymėtina, kad prieš įvedant šalyje karantiną buvo stebėta savaitinio atvejų dvigubėjimo tendencija, o paskutinę savaitę atvejų skaičius stabilizavosi“, – teigiama ministerijos teikime.

Anot SAM, mirčių nuo COVID-19 ligos skaičius toliau auga: spalio mėnesį mirė 124 asmenys, iki lapkričio 20 dienos – 160 asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius