Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 09

Karantinas Raseiniuose: miestas lyg išmiręs, bet dalis miestelėnų vaikšto be kaukių

„Pažiūrėkite, miestas išmiręs jau keletą savaičių. Ką čia gali be kaukės išėjęs užkrėsti? Paukštį? Medį?“, – stebėjosi Raseiniuose kirpėja dirbanti moteris. Spalio 9 dieną, penktadienį, šiame Žemaitijos mieste ir visame rajone buvo įvestas dvi savaites truksiantis lokalus karantinas, tačiau piko metu – 8 valandą ryto, centre galima buvo sutikti vos vieną kitą žmogų. Apie pusė sutiktųjų net nedėvėjo ar netinkamai dėvėjo kaukę.
Karantininis rytas Raseiniuose
Karantininis rytas Raseiniuose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vyriausybės sprendimu, nuo penktadienio didžiausius sergamumo rodiklius demonstruojančioje Raseinių rajono savivaldybėje įvestas karantinas. Jis galios iki spalio 23 dienos.

Raseinių rajono gyventojai viešose vietose privalo dėvėti veido kaukes, nesibūriuoti, draudžiami renginiai, viešojo sektoriaus įstaigos dirbti ėmė nuotoliniu būdu, toks darbo režimas rekomenduojamas ir privačiam sektoriui, tik nuotoliniu būdu vyksta ir mokymas. Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau paragino Raseinių gyventojus aktyviau testuotis dėl COVID-19, antraip gali būti svarstoma net uždaryti miestą.

15min žurnalistė su fotografu Raseiniuose (Raseinių rajono savivaldybėje, 2020 metų duomenimis, gyveno apie 31 tūkst. gyventojų) apsilankė pirmąją lokalaus karantino rytą, tariamo piko metu – kuomet visi miestiečiai turėtų skubėti į darbus. Tačiau miesto centre tvyrojo lengvas rūkas, o su rudeniniais lapais kovojo šlavėjai.

VIDEO: Raseiniai užsidarė karantinui: gatvės ištuštėjo, tačiau rekomendacijas gyventojai vadina chaosu

Nors visų parduotuvių, bankų, vaistinių ir mažų parduotuvėlių languose degė šviesos, pirkėjų nesimatė. Niekas nekontroliavo ir patekimo į miestą ar išvažiavimų iš jo, per dvi valandas gatvelėmis pravažiavo vienas policijos ekipažas. Visiška ramuma, vos vienas kitas praeivis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose

Vytauto Didžiojoje gatvėje prie renovuojamų daugiabučių plušo keletas darbininkų – jie apsauginių kaukių nedėvėjo. Čia pat veikiančiame mobiliajame koronaviruso patikros punkte – vos vienas automobilis.

Kam karantinas, jei miestas – tuščias?

Parke pakalbinta sportiniais rūbais vilkinti moteris išreiškė nuomonę, kad karantino galima buvo išvengti. Šį valdžios veiksmą ji pavadino dirbtinu.

„Kam reikėjo tą karantiną įvesti? Juk ir taip tuščia. Toks vaizdas, kokį dabar matote, įprastas Raseinių centre. 21 valandą išėjus pasportuoti iš viso nė vieno žmogaus nesutiksi. Tuomet ir aš kaukę nusiimu“, – teigė raseiniškė Jolanta.

Paklausta, kodėl būtent į Raseinius COVID-19 įžengė taip stipriai, ji atsakė, kad „daug ką darė apsauga“. Tačiau sugaudyti visų nesisaugančių, anot Jolantos, neįmanoma – yra sluoksnis žmonių, kuriems tai – neįdomu. Tiesa, jos aplinkoje – nė vieno koronavirusu sergančio žmogaus.

„Nei tarp Raseiniuose gyvenančių pažįstamų, nei Tauragėje, Vilniuje, Londone, Čikagoje – nė vieno nežinau sergančio“, – teigė moteris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose

Iš Viduklės į Raseinių polikliniką kraujo tyrimui atvykęs Arvydas prisipažino savo saviizoliacijos laiką jau atbuvęs – turėjo kontaktą su sergančiuoju COVID-19.

„Atbuvau, patikrino, kad sveikas. Ką darysi, kad reikia vykti į polikliniką. Mano aplinkoje sergančių koronavirusu yra, bet kad visi sveiki – besimptomiai. Jau pasveikę“, – prisipažino Arvydas, jau keletą kartų tikrintas dėl COVID-19.

Baisiau nei kalėjime. Kalėjime bent išleidžia pasivaikščioti.

Jis prisipažino nebesuprantantis, kokios tos sąlygos – gali išeiti pasivaikščioti ar ne.

„Baisiau nei kalėjime. Kalėjime bent išleidžia pasivaikščioti. O čia, neaišku. Išeisi kur į pamiškę pasivaikščioti, nubaus ar ne? Aiškumo trūksta“, – stebėjosi Arvydas.

Karantinas tęsiasi nuo pavasario

Be kaukės parke lapus grėbęs šlavėjas paaiškino, kad dirba vienas, aplink nėra žmonių, o ir virusą lauke vėjas juk nupučia. Prieš pradėdamas kalbėtis, jis užsidėjo kaukę.

„Paaiškinkit man, kas įvedė tą ligą? Labai blogai taip. Viskas trukdosi. Retai dabar žmonės praeina, o anksčiau eidavo. O ką jie čia veiks? Nėra čia ką veikti žmonėms, juk parke rūkyti ar gerti negalima. Jei praeina, tai koks „slabnas““, – pasisakė šlavėjas.

Du vėliau pakalbinti darbininkai teigė, kad jokio skirtumo dėl karantino nepajutę – paskelbė jį oficialiai, bet niekas nepasikeitė.

„Mes jau senų seniausiai karantiną turime. Visos kirpyklos, kavinės veikia, viskas veikia. Ar žmonės mažiau kur eina? O kur čia papramogausi Raseiniuose? Baigi darbus, vaikus nuveži kur ir mauni su žmona į Kauną, Klaipėdą. Visos pramogos. Yra viena kavinė, kuri dirba ilgiau“, – teigė šalia policijos pastato pakalbintas raseiniškis.

Paklausus, ar matė policiją patruliuojant, jo kolega atsakė, kad nebėra ko bausti: žmonės nebeturi pinigų – kartą susimokėjęs 250 eurų baudą už kaukės nedėvėjimą, antrą kartą pričiuptas jau turi, anot jo, „eiti parų sėsti prašytis“, nes nebus už ką susimokėt, juk ši suma – pusė minimalios algos.

„Judėjimas Raseiniuose sumažėjęs, bet sumažėjęs jis jau nuo pavasario. Kas kavinėse valgydavo, užsisako maisto išsinešti. Karantinas pas mus nuo pavasario nebuvo nutrūkęs“, – nuomonę išsakė darbininkų rūbais vilkintys vyrai, pasiūlę nueiti prie „Maximos“ – gal ten daugiau žmonių sutiksim.

Nesupranta, kodėl vis dar prekiauja

Prie vaistinės išvysta garbaus amžiaus moteris laukė, kol iš prekyvietės išeis kitas pirkėjas – įleidžiama į vidų tik po vieną. Raseinių rajono savivaldybės durys buvo uždarytos – darbas vykdomas nuotoliniu būdu. Ant įvairių miesto sienų – gausybė rinkiminių plakatų, degė net ir švieslentė, dėkojanti „už tai, kad balsuosite“.

Praeiname dar vieną Raseinių aikštę, tokią pakankamai niūrią – be jokio fontano ar skulptūros viduryje. Joje – jokių žmonių, tik šluotos ir jų valdytojai. Prie „Maximos“ taip pat būrelio raseiniškių nesutinkame. O štai lauko prekyvietėje pakalbinta maisto produktų pardavėja pati savimi stebėjosi, kodėl dar išdėlioja prekes ant prekystalio.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose

„Pirkėjų nėra. Labai prastai. Ir taip jau ilgai tęsiasi. Neapsimoka ir dirbti, bet turiu gendančių prekių, reikia. Užtai prekybos centrai lūžta nuo pirkėjų“, – teigė prekeivė.

Dvi savaitės, kaip Raseiniai išmirę. Visi žlungame.

Praeinant pro vieną iš kirpyklų, iš jos išlindo kirpėja, pati panorusi išsakyti nuomonę. Jį siūlė parašyti, kad nėra taip Raseiniuose baisu – juk miestas išmiręs. Ant kirpyklos durų buvo surašyti kirpėjų telefonų numeriai – norint registruotis, reikia skambinti, į vidų gali užeiti tik susitarę iš anksto klientai.

„Ta visa netiesa, skleidžiama žiniasklaidoje, kad mes čia visi lakstome, visi sergame, visi mirštame. Gyvename, kaip gyvenę, o valdžia visus išgąsdino. Taip, yra sergančių, į kosmosą infekcinis susirgimas neišskris – buvo ir bus, bet kam tokią paniką skleisti? Įbauginti žmonės. Dvi savaitės, kaip Raseiniai išmirę. Visi žlungame. Nupaveiksluokite, koks miestas tuščias, parodykite realią situaciją“, – pasiūlė kirpėja.

Pasak jos, klientai nebeužsuka, nes visi raseiniškiai yra išgąsdinti. Kirpėjos kolegė teigė, kad viena moteriškė net apsiverkė, sužinojusi, kad uždarys Raseiniuose viską.

„Eini ir esi vienas. Aplinkui – tuščia. Tai ką tu užkrėsi? Žąsiuką? Paukščiuką? Medį? Absurdas. Kam ta kaukė?“, – retoriškai paklausė moteris, bakstelėjusi savivaldybės bei policijos pastato link – visur juk tuščia.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose

Vienas sudrausmino kitą

Apie 9 valandą žmonių Raseinių centre kiek padaugėjo. Apie pusė sutiktųjų nedėvėjo kaukių ar dėvėjo jas netaisyklingai. Pro šalį praėjo nesisaugantis ir kitų nesaugantis, gobtuvą užsidėjęs jaunuolis. Šunį į parką išvedęs pavedžioti vyras taip pat buvo be kaukės. Jį netrukus iš kitos gatvės pusės sudrausmino pilna „ekipuote“ – kepure, gobtuvu, kauke, akiniais nuo saulės, pirštinėmis – apsimuturiavęs vyriškis.

„Kodėl be kaukės? Ant kalniuko policija tikrina – gausi baudą“, – šaukė vyriškis.

Sutikta lapus bešluojanti moteris prisipažino, kad dirbti gal ir baugu karantino metu, bet juk miestas turi būti tvarkomas.

„Jaučiasi, kad žmonių mieste mažiau. Jau praėjusią savaitę jautėsi. Ir per Šilines buvo nedaug. Vengia žmonės susitikimų. Mes tarpusavyje ir kontakto neturime. Saugaisi, pirštinių į namus jau nesinešu. Turi tai praeiti, kažkada juk praeis“, – nuomonę išsakė šlavėja Loreta, savo aplinkoje neturinti nė vieno koronavirusu sergančio asmens.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose

Kadangi mokyklos ir darželiai Raseiniuose uždaryti, penktadienio rytą centre nesimatė nė vieno jauno veido. Pasak šlavėjos, parke anksčiau mažieji buvo pratę žaisti futbolą, krepšinį.

„O dabar, štai, tuščia. Gal tėvų įtaka, nežinau“, – teigė raseiniškė.

Vienas vyras į polikliniką nuskubėjo be kaukės. Užsidėjo ją tik prieš įeidamas į vidų.

VIDEO: Raseiniai užsidarė karantinui: gatvės ištuštėjo, tačiau rekomendacijas gyventojai vadina chaosu

Per mėnesį – 504 ligos atvejai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, nuo rugsėjo 1 dienos iki spalio 8 dienos (imtinai) Raseinių gyventojams patvirtinti 504 COVID-19 atvejai, iš viso per visą laikotarpį – 511 atvejų. Vis dar sergančiųjų šiuo metu yra 496 asmenys. Jauniausias raseiniškis, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, yra 3-ejų metų vaikas, vyriausiam sergančiajam – 92-eji.

Jauniausias raseiniškis, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, yra 3-ejų metų vaikas.

12 asmenų, kuriems liga patvirtinta nuo rugsėjo 1 dienos, buvo hospitalizuoti, bet tai – pradiniai NVSC turimi duomenys.

„Mūsų specialistai tyrimui yra išsiuntę 877 tiek didelės, tiek mažos rizikos asmenis. Visi jie registruojami tyrimui mobiliame punkte. Mūsų turimomis žiniomis, net ir užsiregistravę į punktą, žmonės tikrai ne visada atvyksta atlikti tyrimą“, – 15min teigė Justina Petravičienė, NVSC Vidaus administravimo skyriaus specialistė.

Vienu iš daugelio židinių Raseiniuose ir Raseinių rajone yra tapęs Raseinių policijos komisariatas. Šiuo metu vis dar tebeserga 9 policijos pareigūnai bei 1 asmuo, dirbantis komisariate pagal darbo sutartį. Du pareigūnai yra saviizoliacijoje. Įvedus karantiną, specialių priemonių, bent jau kol kas, policija imtis nežada, tačiau dėmesys patruliavimui mieste bus skirtas didesnis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karantininis rytas Raseiniuose

Kaip praneša NVSC, Kauno apskrityje, Raseinių rajone, įsikūrusiuose Blinstrubiškių socialinės globos namuose spalio 8 dieną patvirtinti 2 koronavirusinės infekcijos atvejai, iš kurių 1 yra darbuotojas ir 1 antrinis atvejis. Iš viso su protrūkiu siejamas 91 atvejis: 33 darbuotojai, 53 gyventojai ir 5 antriniai atvejai.

1 atvejis, patvirtintas vakar, siejamas su Raseinių rajone įsikūrusia kavine „Vėjukai“ (iš viso 4 susiję atvejai), 7 atvejai, iš kurių 4 yra antriniai, siejami su protrūkiu „Raseinių autobusuose“ (iš viso 11 susijusių atvejų).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raseinių autobusų stotis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raseinių autobusų stotis

Dar 2 atvejai, vertinama, susiję su Raseinių rajono savivaldybe – asmenys yra darbuotojai (iš viso 58 susiję atvejai), 1 – siejamas su protrūkiu Raseinių kultūros centre (iš viso 9 susiję atvejai).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raseinių savivaldybė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raseinių savivaldybė

Taip pat infekcija vakarykštę parą patvirtinta ir dar 1-am Raseinių pirminės sveikatos priežiūros centro darbuotojui (iš viso – 4 susiję atvejai). Be to po 2 atvejus siejama su susirgimais Raseinių rajone veikiančiomis įmonėmis UAB „Auga“ (iš viso 2 susiję atvejai) ir UAB „Tikas“ (iš viso 5 susiję atvejai).

Taip pat Raseiniuose ir Kelmėje registruota po 1 koronavirusinės infekcijos atvejį, nustatytą asmenims, dirbantiems Raseinių rajone veikiančioje įmonėje UAB „Norvelita“. Epidemiologinės sąsajos vertinamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius