Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 01

Karantinas smogė visiems: kaip tai paveiks „valstiečių“ reitingus?

Valdantiesiems tenka mėginti suvaldyti neregėto masto krizę. Tačiau kaip tai atsilieps valdančiųjų „valstiečių“ reitingams? Politologė Rima Urbonaitė sako, kad įtakos gali turėti net ir finansinių sunkumų prispaustų žmonių psichologinė savijauta. Tačiau politologas Lauras Bielinis tikras, kad net ir pablogėjus gyvenimui, žmonės supras, kad tai – ne valdžios kaltė.
Saulius Skvernelis ir Aurelijus Veryga
Saulius Skvernelis ir Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis nepraleido progos padžiūgauti, kad naujausia „Vilmorus“ apklausa, kurią užsakė „Lietuvos rytas“, parodė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos reitingų kilimą, apklaustieji kiek palankiau įvertino ir Saulių Skvernelį.

Tačiau ši apklausa vyko prieš pat karantiną – kaip jis ir visa dabartinė situacija atsilieps didžiausios valdančiosios partijos reitingams?

L.Bielinis: epidemija nutrynė informacines iliuzijas

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis 15min pirmadienį sakė, kad tai, kaip ši krizė paveiks valdančiųjų reitingus, galėtų prognozuoti nebent astrologė Vaiva.

„Kas iš tiesų veikia visuomenės labui, tas bus pamatytas, o visi kiti, ko gero, praras tuos reitingus, kuriuos turi. Mes matome, kad ši epidemija savotiškai nutrynė tas informacines iliuzijas ir paliko tik realybę – švaresnę realybę, ryškesnę realybę. Ta realybė tokia: veikiantis matomas, neveikiantis – nematomas“, – kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauras Bielinis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lauras Bielinis

O ekonominiai nuostoliai ar tam neturės įtakos?

„Finansiškai, ko gero, taip įvyks visiems, bet nebus tos iliuzijos, kad tai padarė tie, kurie dabar yra valdžioje. Visi puikiai mato, kad tai yra ne Lietuvos atvejis, tai – globalus atvejis, ir kalti ne konkretūs asmenys: Jonas, Petras ar Antanas, o tiesiog tokia situacija. Pagerėjimas ar pablogėjimas nebus reitingų didėjimo ar mažėjimo sąlyga“, – įsitikinęs profesorius.

Tas, kuris šiuo metu galvoja apie savo reitingus, galvoja apie savo pražūtį.

Penktadienį premjeras S.Skvernelis griežtai įvertino nuotraukas iš Kauno klinikinės ligoninės, kuriose matyti į maišus sudėti vienkartiniai apsauginiai rūbai, skirti pakartotiniam naudojimui. Nieko pernelyg nesiaiškinęs premjeras socialiniame tinkle pareikalavo atleisti ligoninės vadovą Albiną Naudžiūną.

Pasigirdo vertinimų, kad taip premjeras atsakė į vis dar oficialiai neatsakytą klausimą, ar dalyvaus Seimo rinkimuose.

L.Bielinio vertinimu, taip S.Skvernelis parodė tai, kad jis nori išspręsti iškilusias problemas: „Man taip atrodo, kad premjeras pirmiausia reagavo į situaciją, o ne į reitingus ar rinkimus ateityje. Taip, jam, ko gero, tai rūpi ir, ko gero, jis nevengia apie tai mąstyti. Esu jau anksčiau pasakęs – tas, kuris šiuo metu galvoja apie savo reitingus, galvoja apie savo pražūtį“.

Šiandien, pasak profesoriaus, reikia žiūrėti į realų veiksmą, praktinį indėlį į situacijos sprendimą.

Viešieji ryšiai savaime nėra blogis

Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytoja, politologė Rima Urbonaitė 15min S.Skvernelio penktadienio vakaro pareiškimą įvertino nevienareikšmiškai.

„Kad kartu vyksta ir rinkimų kampanija, tai galime matyti“, – pabrėžė R.Urbonaitė.

Pašnekovės teigimu, yra žinoma, jog lietuviai nori griežtos rankos – tokią demonstruodama didelį pasitikėjimą visuomenėje pelnė ir Dalia Grybauskaitė.

„Penktadienį, dešimtą vakaro, mes matome tokį premjero įrašą, kuris iš karto reikalauja galvos ir net užsimena, kad jeigu ši galva nenukris, tai jis dar pažiūrės, ką daryti su kita galva. Nors jis žino, kad ir A.Verygos situacija yra labai slidi. Netiesiogiai pakritikuoti A.Verygą taktiškai, sakyčiau, yra visai neblogas žingsnis“, – teigė ji.

Kitas klausimas, anot pašnekovės, ar vadovo atleidimas sprendžia apsaugos priemonių trūkumo problemą.

Politologė yra įsitikinusi, kad kol kas nei S.Skvernelis, nei A.Veryga neparodė žingsnių, kaip spręsti problemą Kauno klinikinėje ligoninėje, kitaip tariant, anot jos, pasakyta A, bet nepasakyta B.

„Kol kas mes nežinome nieko apie realios problemos – apsaugos priemonių trūkumo – išsprendimą (...) Kadangi jo nebuvo, galima preziumuoti, kad tai buvo veiksmas siekiant populiarumo. Iš kitos pusės – žmonės nori greitai reaguojančių politikos lyderių“, – pabrėžė pašnekovė.

R.Urbonaitė pridūrė, kad nedrįstų iškart linčiuoti premjero – jis rodo aktyvumą, šis aktyvumas yra stiprus.

Politologė pabrėžė negalinti pasakyti, kad valdantieji nenorėtų spręsti krizės ar žiūrėtų į ją atsainiai.

Viešųjų ryšių žingsniai, anot jos, savaime nėra blogis, bet jie turi derėti su krizės valdymu.

A.Veryga turi stiprų užnugarį

A.Veryga nepuolė pildyti S.Skvernelio reikalavimo – jis nušalino ligoninės vadovą, tačiau kitą dieną ėmė kalbėti, kad sveikatos priežiūros įstaigos kolektyvas juo pasitiki. Jokių sprendimų dėl ligoninės vadovo kol kas nepriimta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl medicininių prekių
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl medicininių prekių

Anot R.Urbonaitės, akivaizdu, kad R.Karbauskio užnugarį turintis sveikatos apsaugos ministras jaučiasi stipriai.

„Jis tarsi nejaučia sau jokios grėsmės (...) Mes galime matyti tam tikrų trinčių. Klausimas – ar pats A.Veryga negali tapti dar viena kibirkštimi“, – kalbėjo ji.

Kai kurios klaidos atleidžiamos sunkiau

R.Urbonaitė 15min sakė, jog „valstiečių“ populiarumas priklausys nuo to, kaip ministro bei Vyriausybės pastangas įvertins visuomenė.

„Yra tam tikros klaidos, kurios gali būti sunkiau atleidžiamos. Visuomenė nelabai lengvai toleruoja netiesos sakymą arba nutylėjimus, kurie paaiškėja paskui“, – pabrėžė ji.

R.Urbonaitė klaida pavadino pradžioje vykusį menką testavimą ir aiškinimą, kad viskas yra gerai, kai vėliau paaiškėjo, jog mažai testų buvo atliekama tik todėl, kad Lietuva neturėjo pakankamai reagentų.

Paprastai visuomenė jautriai reaguoja, jeigu politikai juos apgaudinėja.

„Manau, kad šis dalykas gali nepraslysti žmonėms pro akis – tai gali skaudžiai atsiliepti. Paprastai visuomenė jautriai reaguoja, jeigu politikai juos apgaudinėja. Nežinau, kaip visuomenė sureaguos, nes nenoriu spręsti iš to, kas vyksta socialiniuose tinkluose – ten matosi aiškiai dvi stovyklos ir vyksta savi karai“, – kalbėjo ji.

R.Urbonaitė pabrėžė, kad daug gali lemti žmones užklupsiančios ekonominės problemos, žlungantys verslai. Anot jos, jei į viešumą iškils skaudžios istorijos, tai kenks visos Vyriausybės reitingams.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

„Situacija yra labai ir labai nepalanki, reikia pripažinti. Nes suvaldyti tokią krizę apskritai yra milžiniškas iššūkis. Klaidų išvengti išvis neįmanoma“, – teigė ji.

Politologė pabrėžė, kad užsikrėtusių medikų yra labai daug, jiems trūksta priemonių, tai rodo, kad A.Veryga nesusitvarko, be to, net ir medikai ragino jį trauktis, o medikų žodis šiandien yra ypač svarus.

Su kiekviena savaite nusivylimo bus vis daugiau

Žmonių nuotaikas, anot jos, gali lemti ir psichologinė savijauta – jų vertinimai gali būti neracionalūs.

„Su kiekviena savaite nusivylimo bus daugiau, nes ne visiems tas karantinas yra lengvas ir ne visi su tuo sugebės susidoroti tinkamai. Ypač, jeigu prasidės finansinės problemos. O jos, tikėtina, prasidės, ir tai nieko gero nežada Vyriausybės populiarumui“, – sakė ji.

Tačiau, pasak pašnekovės, jei pavyks stabilizuoti skaičius, didės apsaugos priemonių tiekimo apimtys, viskas gali susidėlioti neblogai.

„Ne tai, kad visai sausi lips iš balos, bet bent jau nenuskęs toje baloje. Kritikos matome nemažai ir pagrindo kritikai tiek A.Veryga, tiek kiti politikai suteikia ne tiek mažai“, – teigė politologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius