-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 18

Karantino grimasos: į ligoninę su mama, nes darželiui per didelė, o auklės neleidžia valdžia

Vyriausybės įvestas karantinas sukėlė nemažai sumaišties žmonių, kurie augina mažus vaikus ir priversti dirbti – ar iš namų, ar įprastinėje vietoje – gyvenime. Kol privalantieji vykti į darbą priversti sukti galvas, kur palikti atžalas, auklės ar kitos moterys, kurios mielai pasirūpintų mažaisiais, to daryti negali, nes pažeistų draudimą bendrauti su kito namų ūkio atstovais. Auklės tebelaukia detalesnių nurodymų, nes iš viešai skelbiamos informacijos nesupranta, ar gali dirbti.
Vaikas su planšete
Vaikas su planšete / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Interneto komentatoriai gyrė

Šiomis dienomis socialiniame tinkle „Facebook“ imta dalintis vilnietės Nerijos Paliulytės siūlymu pasirūpinti gydytojo ar gydytojos vaiku, kol tėtis ar mama turi dirbti. Geradarystei ją įkvėpė prastėjanti situacija dėl pandemijos.

„Seniai galvojau, kad kažkuo norėčiau prisidėti ir padėti. Savanoriauti ligoninėje, deja, bijau. Tačiau galėčiau pažiūrėti vieno gydytojo/s mokyklinio amžiaus vaiką“, – savaitgalį grupėje „Koronavirusas – tikra info“ brūkštelėjo moteris.

Nuotr. iš asmeninio albumo/Nerija Paliulytė
Nuotr. iš asmeninio albumo/Nerija Paliulytė

Įrašu jau pasidalinta daugiau nei 250 kartų, jis sulaukė dešimčių teigiamų komentarų. Žmonės gyrė už gerą širdį, atsirado daugiau panašių pasiūlymų, viena moteris sakė pavasarį mėnesiui paskolinusi savo automobilį nepažįstamai slaugytojai, kad nereikėtų naudotis viešuoju transportui, kai kurie svarstė, kad tuo galėtų užsiimti persirgusieji COVID-19.

„Suprantu, kad tai – lašas jūroje, tačiau kažkam tai gali būti reali pagalba“, – svarstė N.Paliulytė ir pridėjo, kad jos vaikas jau suaugęs, pati dirba iš namų, bet darbo nėra itin daug, tad galėtų skirti kokybiško laiko.

Nuotr. iš asmeninio albumo/Nerija Paliulytė
Nuotr. iš asmeninio albumo/Nerija Paliulytė

Nors įrašas sulaukė didžiulio dėmesio, moters paslaugų kol kas niekas nepaprašė. Bendraudama su portalu 15min, moteris spėjo, kad žmones stabdo draudimas bendrauti skirtingiems namų ūkiams (skelbiant įrašą jo dar nebuvo). Ji vylėsi, kad vaikų priežiūrą būtų galima traktuoti kaip būtinąją priežiūrą (Vyriausybė numatė tokią išlygą). „Net ir atsiradus šeimai (kuo jau abejoju) tikrai neplanuoju pažeidinėti įstatymų ir taisyklių“, – pabrėžė N.Paliulytė.

Prioritetas aiškus – imti nedarbingumo lapelį ir likti namie

Prižiūrėti mediko vaiką ji pasisiūlė „Facebook“ perskaičiusi vienos gydytojos iš Kauno įrašą, kurį ši pavadino „Vaikų atostogos ligoninėje“. Sprendimą pailginti atostogas pradinukams, taip bandant mažinti viruso plitimą, Kauno klinikose dirbanti Dainora Mačiulienė pavadino sumaniu. „Tačiau tuomet, kai negalime dirbti nuotoliniu būdu, kai seneliai – vyresnio amžiaus žmonės, pas kuriuos dabar taip garsiai raginama nevykti per šventes, kai auklė atsisako ateiti, nes mūsų šeima – gydytojai ir suprantama, kodėl nenori su mumis leisti laiką, o darželis, kuris priimdavo atostogų laikotarpiui, užveria duris tik mums, nes juos tikrina ir bauduoja (dėl priimtų vaikų, tarsi platintų narkotines medžiagas), o mažesnę sesę priima (tarsi būtų iš kitos planetos).“

Medikė retoriškai paklausė, kur palikti pirmokę. „Garsiai kalbama, kad sveikatos sistema braška, trūksta ne tik ligoninėse lovų, bet ir visų pakopų personalo, gydytojai dubliuoja vieni kitus, o tai reiškia, kad dirbame intensyviai, atsivedame vaikus nuo ryto iki tamsumų į darbo kabinetus ir paliekame. Vienus, paprašę kitų kolegų, prižvelgti. Vakare jos telefone randu žinutę močiutei: „Noriu į mokyklą, man čia nuobodu ir liūdna“, – pasakojo pradinukės mama.

Ji neslėpė, kad tokiais atvejais plyšta širdis, ir prioritetas aiškus: pasiimti nedarbingumo lapelį, gerti kakavą ryte su vaiku per atostogas ir auginti ateities kartą. Bet tuomet sukirba mintys apie vieną ar kitą pacientą, už kurį jaučiasi atsakinga, kad negali palikti kolegų, nes, jei panašiai mąstytų, išeiti galėtų bent pusė skyriaus gydytojų, jau nekalbant apie kitą personalą.

Nuotr. iš „Facebook“/Dainoros Mačiulienės įrašas socialiniame tinkle „Facebook“
Nuotr. iš „Facebook“/Dainoros Mačiulienės įrašas socialiniame tinkle „Facebook“

„Gerovės valstybė, kuri ragina auginti vaikus, kuri šiandien kartoja, kokie reikalingi gydytojai, atidaromos naujos burgerinės su eilėmis prie mėsainio, o ligoninių, neretai židinių zonų kabinetai vis labiau prisipildo vaikiško klegesio, nes septynmetės vienos namuose taip pat nepaliksi – juk tikrina, ne tik vaikų teisės, bet ir visokie vaiduokliai bei vaikiški baubai“, – apmaudo neslėpė gydytoja. Jos manymu, tokiais atvejais galėtų padėti darželiai, įsileisdami ir pradinukus.

Savanorystę sveikina, bet kontaktus draudžia

Nors buvo svarstoma, kad trečiadienį įsigaliojus griežtesnėms karantino sąlygoms darželiai turės užsidaryti, galiausiai nuspręsta leisti jiems veikti (nors, pavyzdžiui, pradinukams buvo pailgintos atostogos). Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė paragino tėvus, jei tik turi galimybę likti su vaikais namie, jų į darželius nevesti.

Pagal trečiadienį Lietuvoje įsigaliojusias griežtesnes karantino sąlygas, draudžiami artimi kontaktai tarp daugiau nei vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narių, išskyrus, be kita ko, neatidėliotinus atvejus, kai reikia prižiūrėti sergančius ar negalinčius savimi pasirūpinti asmenis.

Palikti gyvenamąją vietą leidžiama, be kita ko, vykstant prižiūrėti sergančių ar negalinčių savimi pasirūpinti asmenų.

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas jau nuo lapkričio pradžios rekomenduojama lankyti tik tiems vaikams, kurių tėvai, įtėviai ar globėjai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

Vyriausybės Spaudos tarybos atsakyme portalui 15min nurodyta, kad ir auklės, ir savanoriškai svetimais vaikais panorę pasirūpinti žmonės pakliūva tarp tų, kuriems taikomas minėtas ribojimas. „Auklės prižiūrėti vaikų negali, nes draudžiamas kontaktas tarp dviejų namų ūkių narių. Taip pat tai yra paslauga, kuri suteikiama ilgiau nei 15 minučių, o tai šiuo metu draudžiama. Tokia savanorystė – gražu ir sveikintina, tačiau, kaip jau minėta, draudžiamas kontaktas tarp dviejų namų ūkių narių.“

Auklės gyvena nežinioje – laukia tikslesnių paaiškinimų

Jau daugiau kaip 18 metų veikiančios auklių agentūros „Mama ir auklė“ įkūrėja Ieva Augustinienė neslėpė gyvenanti nežinioje.

„Kol kas laukiame tikslesnių teisininkų paaiškinimų dėl auklės darbo legalumo pagal Vyriausybės nutarimą, – portalui 15min sakė ji. – Aš remčiausi punktu, kad leidžiama veikla, kuria pasirūpinama negalinčiais pasirūpinti savimi.“

Pašnekovės žodžiais, ši agentūra yra personalo atrankos, o ne nuomos agentūra, taigi darbo santykiai užsimezga tiesiogiai tarp šeimos ir auklės. Daugybė auklių kaip smulkiosios verslininkės, užsiimančios individualia veikla, parduoda savo paslaugas šeimoms ir viskas derinama pagal situaciją.

Nuotr. iš asmeninio albumo/Ieva Augustinienė
Nuotr. iš asmeninio albumo/Ieva Augustinienė

„Tėvai suklusę, stebi situaciją lygiai taip pat. Bet, jei auklių darbą ribotų, tai būtų tiesiog perteklinis reguliavimas: pagalvokite, kas prižiūrėtų mažus medikų vaikus? Kaip dirbtų kiti tėvai, kurie tikrai turi dirbti ir be kurių valstybėje kiltų suirutė? – retoriškai klausė agentūros įkūrėja. – Mažo energingo vaiko priežiūra reikalauja tokios pat koncentracijos kaip vairavimas. Dėl to darbas online ir vaiko priežiūra negali būti atliekami vienu metu.

Net baisu pagalvoti, kiek nelaimių gali įvykti dėl klaidingo vaikų priežiūros supratimo. Net vairavimas, sakyčiau, yra lengvesnė veikla, nes vairas yra lengviau prognozuojamas nei dar pasaulio nepažįstantis ir visur lendantis mažylis.“

Pasak I.Augustinienės, siaučiant koronavirusui patikėti mažylį auklei gali būti ir saugu, ir nesaugu. „Įsivaizduokite auklę kosmose. Ar ji gali užsikrėsti virusu? Tikrai ne. Taigi pats saugiausias variantas – pasisamdyti auklę ir tam laikotarpiui apgyvendinti savo namuose, – siūlė pašnekovė. – Tačiau nebūtina turėti namą, jei auklė gyvena viena, su niekuo nekontaktuoja, o ją atsivežate patys. Jau nuo pavasario šiuos ir kitus daugybę su saugumu susijusių klausimų pateikdavome auklėms ir tėvams.

Įvairiose socialinių tinklų grupėse matau labai nesaugių darbuotojų, kurių nė už ką neleisčiau dirbti auklėmis, o tokiu metu jos siūlosi dirbti keliose šeimose! Apskritai aukle turi būti psichologiškai brandus ir atsakingas žmogus, dėl to variantai „ai, pabandysiu“, kalbant apie vaikus, netinka.“

Pašnekovė negirdėjo, kad kažkas iš šiai agentūrai priklausančių auklių būtų susirgusios COVID-19. Tačiau buvo atidėtų susitikimų ir atšauktų trumpalaikių užsakymų, nes susirgo patys tėveliai. „Rūpestingiausi klientai dar iki griežto karantino atsiėmė savo vaikus iš darželių, kad šie augtų saugiau – namuose su aukle. Paprasta peršalimo ligų statistika sako: namuose augantis vaikas per metus serga 1–2 kartus, o darželyje per pirmus metus – 8–12 kartų. Turbūt nesunku paskaičiuoti, kaip lengviau vengti viruso.

Yra auklių, kurios atsisakė dirbti arba šiuo laikotarpiu, arba konkrečiose šeimose, kuriose joms nebūtų saugu. Atsakingi žmonės rūpinasi ir šeimos, kurioje dirba, ir savo artimųjų saugumu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius