-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 11

Karantino nualintos kavinės Vilniaus Vokiečių g. priverstos mažinti lauko terasas

Ilgai planuota ir atidėliota Vilniaus Vokiečių gatvės rekonstrukcija šiais metais dar neprasidės, tačiau čia įsikūrusioms maitinimo įstaigoms, ypač lauko kavinėms, jau netrukus ateis sunkūs laikai. Dėl šilumos trasų renovacijos mažės jų lauko terasos, o ir vargu, ar seksis privilioti klientų – juk kam smagu gerti kavą ar pietauti, kai aplink tvyro dulkių kamuoliai.
Vokiečių g. kavinės
Vokiečių g. kavinės / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Prašo nukelti bent iki rugsėjo

Vokiečių gatvėje įsikūrusių maitinimo įstaigų atstovai mėgino perkalbėti Vilniaus savivaldybę ir rekonstrukcijos darbus atidėti bent iki rugsėjo. Apie tai byloja gegužės vidury surašytas prašymas, kuriame prašoma atidėti planuojamą Vokiečių g. rekonstrukciją.

„Atkreipiame dėmesį, kad dėl susidariusios COVID-19 situacijos, kai per vienerius metus veikla buvo uždrausta / apribota net du kartus, patyrėme didelių nuostolių, todėl birželio–rugpjūčio mėn. tikėjomės bent iš dalies kompensuoti prarastą apyvartą ir padengti susidariusias skolas.

Pažymime, kad minėtais mėnesiais Vokiečių gatvėje yra didžiausi lankytojų srautai, todėl pradėjus gatvės rekonstrukciją nurodytu metu ten veikiantys asmenys ne tik vėl patirs didelių nuostolių, bet ir galimai nebeturės objektyvios galimybės tęsti savo veiklą, kadangi susidariusi situacija dėl gatvės rekonstrukcijos ir vėluojanti valstybės pagalba sunkumų dėl COVID-19 patyrusiems asmenims kelia pagrįstą riziką“, – rašoma prašyme, kurį gavo 15min.

Jame prašoma rekonstrukciją atidėti iki šių metų rugsėjo.

Nuostolių neišvengs

Restorano „Grill London“, įsikūrusio Vokiečių g., atstovas Andrius Bakanas 15min teigė, kad pernai po pirmosios pandemijos, Vyriausybei leidus atnaujinti maitinimo įstaigų veiklą, Vilniaus miesto savivaldybė savo ruožtu leido išplėsti lauko terasas, kad būtų galima išlaikyti minimalius saugius atstumus ir padidinti lauko staliukų kiekį.

Iš patirties žinome, kad šalia vykstant statybos darbams žmonės sėdėti nenori netoliese ir renkasi kitą vietą, todėl bijome, kad ir likusi terasos dalis bus nelankoma.

„Kadangi šalia mūsų restorano to fiziškai padaryti nebuvo galima, gavome leidimą terasą įsirengti Vokiečių gatvės viduryje. Ta vieta neturėjo grindinio, o kad sėdėti butų patogiau ir jaukiau nutarėme įrengti medinę pakylą (tai reikalavo papildomų investicijų, tad iš Vilniaus miesto savivaldybės gavome žodinį leidimą, kad šią terasą galėsime naudoti ir kitais metais). Na, o dabar gavome pranešimą, kad terasą reikia išmontuoti, nes netrukus prasidės rekonstrukcijos darbai.

Be šios terasos dalies būsime priversti sėdimų vietų skaičių sumažinti daugiau nei perpus. Tas stipriai atsilieps klientų srautams bei tiesiogiai apyvartai. Tikrai turėjome sunkius metus, o terasos yra vienintelis būdas mums stotis ant kojų, nes kol kas galimybių pasas iš esmės neveikia ir žmonės restorano viduje nesėda.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vokiečių g.
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vokiečių g.

Kitas dalykas – iš patirties žinome, kad šalia vykstant statybos darbams dėl keliamo triukšmo ir dulkių žmonės tiesiog sėdėti nenori netoliese ir renkasi kitą vietą, todėl labai bijome, kad ir likusi terasos dalis bus mažai lankoma. Rašėme prašymą Vilniaus miesto savivaldybei, kurį kartu pasirašė aplinkiniai verslai, kad rekonstrukciją pavėlintų bent iki rudens, o mes galėtume išnaudoti terasų sezoną ir pabandyti atsistoti ant kojų“, – teigė A.Bakanas.

Dar vienas smūgis

Kaimynams antrina ir restoraną „Katpėdėlė“ valdančios bendrovės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis. Jo teigimu, situacija sudėtinga.

„Problema ta, kad reikia čia šilumos trasą rekonstruoti ir dar tuo metu, kai išjungtas šildymas. Būtų gerai, kad jie tuos darbus kuo greičiau atliktų ir būtų kuo mažiau trukdymo restoranams. Nes turėjome krūvą nuostolių, o čia dar vienas toks smūgis“, – kalbėjo G.Balnis.

Jis patvirtino, kad teksią irgi susimažinti vietų kiekį lauke, o ir į likusias vargu, ar kas veršis, kai čia pat vyks žemės kasimo darbai.

Būtų gerai, kad jie tuos darbus kuo greičiau atliktų ir būtų kuo mažiau trukdymo restoranams.

G.Balnis sakė prisidėjęs prie bendro Vokiečių g. verslininkų prašymo savivaldybei, tačiau atsakymas atėjęs toks, jog, deja, kitu laiku šio pobūdžio darbai negali būti vykdomi.

Su nerimu laukiama žinios ir apie visos gatvės rekonstrukciją: „Norėtųsi tik paprašyti, kad konkurso sąlygose svarbi būtų ne tik geriausia kaina, bet ir atlikimo operatyvumas, greitis, kad kuo mažiau trukdytų verslui. Nes sutaupyti kažkokie pinigai gali grįžti per tai, kad tiek miestas, tiek ir valstybė surinks mažiau mokesčių.

Tai viena labiausiai lankomų vietų. Ir jeigu įmanoma – norėtųsi, kad tie darbai vyktų kaip įmanoma anksčiau pavasarį, o pradėjus – nukelti į vėlyvą rudenį, tada mažiausiai nukentėtumėte. Spalis, lapkritis, gruodis, trys mėnesiai, kai galima vykdyti darbus, o lauko kavinės neveikia.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vokiečių g. prieš rekonstrukcija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vokiečių g. prieš rekonstrukcija

Rekonstruos šilumos trasą

Šį sezoną Vokiečių gatvės rekonstruoti dar neketinama, čia tik vyks avarinės būklės šilumos trasos renovacija. „Vilniaus šilumos tinklų“ (VŠT) komunikacijos vadovės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės teigimu, verslininkams buvo išsiųstas laiškas, o darbų atidėlioti jau tiesiog nebėra galimybių.

„Mieli Vokiečių gatvės kavinių, barų ir restoranų šeimininkai, mums be galo sunku Jums pranešti tai, ką kai kurie jau žinojote gaudami leidimus lauko terasoms – nuo birželio 18 d. Vokiečių g. pėsčiųjų alėjoje prasidės požeminių šilumos trasų rekonstrukcija. Nuoširdžiai apgailestaujame, kad tokius darbus privalome atlikti būtent dabar, kai koronavirusas atsitraukė ir miestas atgijo“, – rašoma laiške verslo atstovams.

Rekonstrukcijos darbai yra požeminiai, jiems taikomi griežti reikalavimai, todėl etapų užbaigimo datos priklausys nuo oro sąlygų ir galimų archeologinių radinių.

Vilniaus miesto savivaldybės pateiktame komentare teigiama, kad planuojama, jog jau birželio 21 d. Vokiečių g. pėsčiųjų alėjoje bus aptverta darbų zona, o patys darbai prasidės nuo birželio 26 d.

„Darbų metu bus pašalinti krūmai, kurie yra įsišakniję virš vamzdyno ir rekonstrukcijos metu gali būti pažeisti. Įvertinus jų būklę ir nustačius, kad juos galima persodinti, jie toliau augs kitoje miesto vietoje. Po šilumos tinklų atnaujinimo planuojamas naujų augalų sodinimas, todėl Vokiečių gatvė tikrai nepraras savo žalio įvaizdžio.

Atkreipiame dėmesį, kad rekonstrukcijos darbai yra požeminiai, jiems taikomi griežti saugumo reikalavimai, todėl konkrečios etapų užbaigimo datos priklausys nuo oro sąlygų ir galimų archeologinių radinių. Datos nuolat bus tikslinamos www.chc.lt, specialioje skiltyje „Vamzdynų rekonstrukcijos“.

Ši vieta yra Senamiesčio teritorijoje, todėl darbai bus prižiūrimi archeologų ir aptikus radinių, rekonstrukcijos darbai bus stabdomi, kol tyrimus atliks archeologai“, – teigiama komentare.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vokiečių g. kavinės
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vokiečių g. kavinės

Vilniaus miesto savivaldybės teigimu, po Vokiečių g. pėsčiųjų alėjoje besidriekiantys vamzdynai įrengti dar 1970 m., taigi yra labai nusidėvėję, ir jų laiku nepakeitus grėstų avarijos, kurios itin skausmingos būtų šaltuoju metų laiku, kai VŠT negalėtų užtikrinti namų šildymo.

„Deja, tokio masto rekonstrukcijos darbai gali būti atliekami tik šiltuoju metų laiku – pasibaigus šildymo sezonui ir iki jam prasidedant.

Apgailestaujame, kad šilumos trasų rekonstrukciją privalome pradėti būtent šiuo laiku, kuris itin svarbus verslui. Suvokdami verslo situaciją dėjome visas pastangas ir nuoširdžiai ieškojome galimybių nukelti šiuos darbus kitiems metams. Deja, to padaryti nepavyko“, – aiškina Vilniaus miesto savivaldybė.

Priežastys, kodėl nukelti rekonstrukcijos nebebuvo galimybių, yra tokios:

  • Šie darbai yra sudėtingi, jiems keliami dideli saugumo reikalavimai, todėl negali būti vykdomi paskubomis ar šildymo sezono metu, kai klientams tektų nutraukti šildymą. Taigi, rekonstrukciją atlikti galime tik šiltuoju metų laiku, t. y. vasarą.;
  • Požeminiai tinklai yra itin prastos būklės, nusidėvėję, nes įrengti prieš daugiau nei 50 metų. Tokio senumo vamzdynas ne tik kelia didelę avarijų riziką šildymo sezono metu, bet ir neužtikrina patikimo šilumos ir karšto vandens tiekimo šios gatvės gyventojams, taip pat ir kavinėms ar kitiems verslams, kurie naudojasi centralizuoto šildymo paslauga;
  • Seni, nesandarūs vamzdynai generuoja šilumos nuostolius ir netiesiogiai prisideda prie miesto taršos. Kitaip tariant, mūsų pagaminta šiluma per vamzdynus keliauja į gyventojų namus, tačiau dėl senų vamzdžių dalis jos gyventojų namų nepasiekia. Vadinasi, mes naudojame daugiau kuro šildymui. Daugiau kuro = daugiau taršos.
  • Vilniaus miesto savivaldybė yra numačiusi atlikti visos Vokiečių gatvės rekonstrukciją, todėl prieš ją privalome sutvarkyti tai, kas yra po žeme, antraip atnaujintą alėją ir vėl reikėtų rausti;
  • Perkėlę rekonstrukciją padarytume milijoninę žalą miestui, nes būtų prarastas Europos Sąjungos finansavimas.

Savivaldybė teigia apgailestaujanti, kad kavinės iš rekonstrukcijos vietos turės nusikelti terasas, tačiau prieš išduodant leidimus apie būsimą rekonstrukciją jos esą buvo įspėtos.

Deja, tokio masto rekonstrukcijos darbai gali būti atliekami tik šiltuoju metų laiku – pasibaigus šildymo sezonui ir iki jam prasidedant.

Birželio 15 d. 18 val. prie Barboros Radvilaitės paminklo Vokiečių g. rengiamas susitikimas su verslininkais ir gyventojais, jiems bus pateikti išsamūs paaiškinimai, atsakyta į klausimus ir diskutuojama apie galimus sprendimus vienoje ar kitoje situacijoje.

Vadina savivaldybės neūkiškumu

Vilniaus tarybos opozicinės „Laisvės ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Artūras Zuokas šių darbų išskirstymą vadina sostinės valdžios neūkiškumu.

„Tai tam tikra miesto neūkiškumo arba valdymo problema. Kitą savaitę jau turi prasidėti, juos pradės „Vilniaus šilumos tinklai“. Jie keis šilumos trasą. Natūralu, kad miesto savivaldybė turėjo suderinti, kad vienu metu, kai vyks trasos keitimo darbai, iš karto prasidėtų ir Vokiečių g. rekonstrukcija.

Dabar per kelis mėnesius „Vilniaus šilumos tinklai“, kurie gali dirbti tik vasarą, turės pasikeisti trasas, uždėti atgal esamas dangas, o po metų ar daugiau vėl prasidės konkursas ir vyks Vokiečių gatvės rekonstrukcija. Vietoj to, kad visus darbus padarytų per vienerius metus, kaip dabar teisingai priekaištauja Vokiečių gatvėje įsikūrę verslininkai, jie realiai neturės trijų sezonų“, – teigė A.Zuokas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vokiečių g. prieš rekonstrukcija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vokiečių g. prieš rekonstrukcija

Jis tikino, kad turėjo pirmiausia įvykti Vokiečių g. rekonstrukcijos konkursas, tuo pat metu konkursus reikėjo rengti ir „Vilniaus šilumos tinklams“, o darbus pradėti kartu.

„Dabar tai neekonomiška – du kartus darai tuos pačius darbus“, – įsitikinęs A.Zuokas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Artūras Zuokas

Vienu metu neįmanoma

Vis dėlto Vilniaus savivaldybė tvirtina, kad vienu metu šie darbai jokiais būdais vykti negalėtų – lygiagrečiai tai neįmanoma.

Suderinti šių dviejų rekonstrukcijų nebūtų įmanoma, nes archeologijos darbai ne tik imlūs laikui, bet ir sunkiai prognozuojami.

„Vokiečių g. rekonstrukcijos darbai šiuo metu yra planuojami. Rudenį planuojamas architektūros konkursą laimėjusios grupės parengtų projektinių pasiūlymų viešinimas.

Prieš keletą savaičių buvo paskelbtas viešasis pirkimas archeologiniams tyrimams, kuris, pagal planą, turėtų prasidėti vasaros pabaigoje – rudens pradžioje. Atliekant archeologinius tyrimus, jei bus aptinkama radinių, darbai bus kuriam laikui stabdomi ir atliekami tyrimai. Taigi suderinti šių dviejų rekonstrukcijų nebūtų įmanoma, nes archeologijos darbai ne tik imlūs laikui, bet ir sunkiai prognozuojami“, – teigia Vilniaus miesto savivaldybė.

Tačiau buvęs meras toliau kartoja savo. Anot A.Zuoko, šiemet gal Vokiečių gatvė ir nebus visiškai uždaryta, tačiau vargu, ar daug atsiras norinčių sėdėti lauko kavinėje, kai tarp dantų smėlis girgždės. O jo vykdant kasimo darbus aplink tikrai netruks.

Architektūrinė idėja dar tobulinama

Šių metų vasario pradžioje Vilniaus savivaldybė pranešė, kad Architektūros konkurse geriausiąja išrinkta Vokiečių gatvės rekonstrukcijos architektūrinė idėja keliauja į kitą etapą.

Architektų sąjungos nuotr./„Strassen-platz“ siūlomas Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projektas
Architektų sąjungos nuotr./„Strassen-platz“ siūlomas Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projektas

„Vilniaus miesto savivaldybė pasirašė sutartį su mažąja bendrija „IMM architektai“, kuria architektai Ignas Račkauskas, Mindaugas Glodenis, Mikas Kauzonas savo konkursinį darbą „Strassen-Platz“ įsipareigojo tikslinti ir vystyti iki galutinio įgyvendinimo.

Artimiausias etapas, kurį pamatys visuomenė – projektinių pasiūlymų pristatymas. Jis planuojamas ne anksčiau kaip rudenį. Iki tol turi būti atlikti archeologiniai ir kiti reikiami tyrimai“, – buvo rašoma savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius