-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 28

Karas su plonais plastikiniais maišeliais: juos gali tekti apmokestinti

Politikai kyla į kovą su plastikiniais maišeliais, kurių parduotuvės kasmet išdalija milijardus ir kurių didelė dalis paskui iškeliauja į šiukšlynus, teršia aplinką ar atsiduria gyvūnų skrandžiuose. Europos Parlamentas (EP) antradienį pritarė taisyklėms, kurios įpareigos valstybes drastiškai sumažinti plastikinių maišelių naudojimą.
Plastikiniai maišeliai
Plastikiniai maišeliai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Europos Sąjungos (ES) valstybės galės pasirinkti: arba užtikrinti, kad iki 2019 m. vienam šalies gyventojui vidutiniškai tektų ne daugiau kaip 90, o iki 2025 m. – ne daugiau kaip 40 sunaudotų lengvųjų plastikinių maišelių, arba iki 2018 m. juos apmokestinti.

Dabar per penkias minutes europiečiai panaudoja po milijoną plastikinių maišelių – parduotuvėse į jas prisikrauna maisto produktų ar kitų prekių, o vėliau dažniausiai išmeta. Tačiau valstybėms teks jų naudojimą sumažinti penkiskart arba nurodyti už maišelius imti pinigus.

EP anksčiau tikslai buvo ambicingesni: norėta jau iki 2017-ųjų plastikinių maišelių naudojimą sumažinti perpus, o iki 2019-ųjų – 80 proc. Tačiau dėl to užvirė karšti debatai, mat vienos šalys pasisakė už kuo greitesnį perėjimą prie visiškai suyrančių maišelių, kitų šalių atstovai tam priešinasi. Pavyzdžiui, Italijoje jau uždrausta naudoti biologiškai neskaidžius maišelius, todėl jos politikai aktyviai agitavo už siūlomus ribojimus. Vokiečiai buvo ne tokie kategoriški, kaip ir britai – anot jų, tokiu būdu pažeidžiamos vidaus rinkos taisyklės.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Plastikiniai maišeliai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Plastikiniai maišeliai

„Iš naujojo reguliavimo laimės visi, – pabrėžė Danijos politkė Margrete Auken, EP kuravusi šį klausimą. – Kalbame apie didžiulę aplinkosaugos problemą. Milijardai plastikinių maišelių pasklinda gamtoje kaip atliekos. Jie niokoja gamtą, kenkia žuvims, paukščiams, taigi turime užkirsti tam kelią.“

Danai ir suomiai maišelių beveik nenaudoja

Europos Komisijos (EK) statistika rodo, jog vidutinis europietis kasmet panaudoja po 198 vienkartinius plastikinius maišelius, iš kurių 90 proc. buvo lengvieji. Tai reiškia 1 maišelį per dieną kiekvienam namų ūkiui. Tiesa, skaičiai įvairiose šalyse skiriasi: nuo 4 maišelių žmogui Danijoje ir Suomijoje iki 466 maišelių žmogui Lenkijoje, Portugalijoje ir Slovakijoje. Mūsų šalis priskiriama prie daug maišelių sunaudojančių šalių. Lietuvos prekybos įmonių asociacijos duomenimis, statistiniam gyventojui kasmet jų prireikia maždaug 230.

Dauguma iš 100 mlrd. plastikinių maišelių, kuriuos kasmet išdalija parduotuvės (skaičiuojama, kad nesiėmus jokių veiksmų 2020 m. jų skaičius pasieks 111 mlrd.), naudojami vos 20 minučių, bet jiems suirti reikia šimtmečių.

 inforgrafikas/Plastikiniai maišeliai
http://www.europarl.europa.eu/news/lt/news-room/infographics infografikas/Plastikiniai maišeliai

Lengvieji plastikiniai maišeliai (plonesni nei 50 mikronų), kokių daugiausia sunaudojama ES, rečiau naudojami pakartotinai arba perdirbami nei storesni plastikiniai maišeliai, todėl dažniau tampa šiukšlėmis. Nepaisant kylančių išteklių kainų, perdirbama mažiau nei 7 proc. plastikinių maišelių. Dėl plonumo ir menko svorio plastikiniai maišeliai neturi didelės perdirbimo vertės.

Kasmet 8 mlrd. maišelių patenka į upes ir ežerus arba užteršia gatves ar kaimo vietoves. Į jūrą nuplaunamus maišelius lengvai praryja jūrų gyvūnai ir paukščiai, o padariniai banginiams, ruoniams ir kirams, kaip ir daugybei nykstančių vėžlių rūšių, kartais būna lemtingi. 94 proc. visų Šiaurės jūros paukščių skrandžiuose randama plastiko, o Toskanos pakrantėje plastikiniai maišeliai sudarė 73 proc. tralerių surinktų plastiko atliekų.

Kai kuriais duomenimis, plastikiniai maišeliai gamtoje suyra per per 10-20 metų, bet teigiama, kad šiukšlių laidojimo vietose, kur jų nepasiekia saulės spinduliai ir medžiagas ardantys mikrobai, plastikinis maišelis gali išsilaikyti net 400 metų.

 inforgrafikas/Plastikiniai maišeliai
inforgrafikas/Plastikiniai maišeliai

Ragina pereiti prie ekologiškų pakuočių

„EK nuomone, valstybės narės turėtų pačios tvarkytis su šia problema, bet iš tiesų jos to nedaro! – pranešime spaudai cituojama M.Auken. – Dabar, EK paskaičiavimu, kasmet bus sutaupyta 740 mln. eurų.“

Vaisiams, daržovėms ir konditerijos gaminiams pakuoti skirtus plastikinius maišelius norima ilgainiui pakeisti maišeliais, pagamintais iš perdirbto popieriaus arba biologiškai skaidomais ir kompostuojamais maišeliais.

Palankiau bus žiūrima į labai plonus plastikinius maišelius (iki 10 mikronų storio) nesupakuotiems maisto pusgaminiams ir drėgniems maisto produktams, kuriems netinka kitokios pakuotės (žaliai mėsai, žuvies ar pieno produktams) vynioti. Labai lengvi plastikiniai maišeliai esą apsaugo nuo papildomų maisto atliekų, nes vartotojas gali nusipirkti tiek produkto, kiek jam reikia, o ne iš anksto supakuotą kiekį.

 inforgrafikas/Plastikiniai maišeliai
inforgrafikas/Plastikiniai maišeliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius