Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kardinolas A.J.Bačkis apie skandalus Bažnyčioje: pirma reikia padėti aukoms, o ne bausti dvasininkus

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis teigia, kad problemas Bažnyčioje reikia pradėti spręsti nuo aukų ir joms padėti, o ne skubėti bausti dvasininkus.
Audrys Juozas Bačkis
Audrys Juozas Bačkis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dvasininkas taip kalbėjo penktadienį Vilniuje surengtoje konferencijoje „Piktnaudžiavimas galia Bažnyčioje: atpažinti, apsaugoti, išgyti“.

„Manau, spręsti problemas reikia nuo aukų, joms reikia padėti, nes tai žmonės su įvairiomis traumomis, kurias jie nešiosis visą gyvenimą, o ne nuo baudų dvasininkams“, – sakė A.J.Bačkis.

Jo teigimu, kalbant apie kunigų nusikaltimus, svarbi tinkama žmonių reakcija ne ginti kunigą, o spręsti problemas.

Pasak A.J.Bačkio, anksčiau kalbėti apie kunigų nusikaltimus buvo dar sunkiau, kadangi kalbėti buvo bijoma, atvejai būdavo pridengiami.

„Anksčiau būdavo beveik neįmanoma atlikti jokių tyrimų, buvo bijoma kalbėti, dengiama. Čia ne tik kunigų problema, bet ir parapijos, pasauliečių. Jei turime duomenų apie nederamą kunigo elgesį, pasauliečiai gali sakyti, kad kunigas gerai dirba, puoselėja Bažnyčią ir ignoruoti tai, jog jis, tarkime, geria ar kažką kitko daro. Būdavo sunku atlikti tyrimus, nes aplinka neprisidėdavo prie jų“, – teigė kardinolas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Audrys Juozas Bačkis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Audrys Juozas Bačkis

Jis prisiminė atvejį, kai policininkas bandė kreiptis į kardinolą siekdamas, kad ne policija, o Bažnyčia sudrausmintų dvasininką.

„Būdavo kunigų, kurie važiuoja automobiliu, nesilaiko taisyklių, patenka į incidentus. Kartą atėjo pas mane policijos viršininkas ir tai pasakė, o aš jam sakau, kad kai kunigas netinkamai pasielgia, policija jį turi nubausti, nusikaltimas yra ir aš, kaip kardinolas, nieko negaliu padaryti. O jis norėjo, kad aš moraliai jį sudrausminčiau, bet kai yra konkretūs faktai, žmogus turi prisiimti atsakomybę. Paskui, kai sutikau kaltinamąjį, jo pirma reakcija buvo – o iš kur sužinojai? Jam tik tas rūpi, tai tipiška reakcija, nes visada klaidas žmonės neigia“, – pasakojo A.J.Bačkis.

Anot dvasininko, reikalinga tinkama aplinkos reakcija.

„Problema, kad nėra tinkamos žmonių reakcijos, kunigas kažką padaro, o jie jį gina – jis mums geras kunigas. Gražiai prižiūri bažnyčią, tarsi jam viskas galima, tai – sovietmečio palikimas“, – tvirtino jis.

Pasak kardinolo, daugelyje šalių jau seniai veikia nepriklausomos komisijos, padedančios aukoms, tačiau Lietuvoje tokia veikia tik Vilniuje.

„Arkivyskupas Grušas pradėjo kai kuriuos žingsnius, tai sveikintina. Daugelyje šalių veikia nepriklausomos komisijos, finansuojamos Bažnyčios, kad žmogus galėtų laisvai ateiti, nes jei ateina pas kunigą, nukentėjusiajam gali būti labai sunku atskleisti išgyvenimus“, – kalbėjo A.J.Bačkis.

Anot jo, reikėtų dėmesį sutelkti į aukas, o ne į bausmes dvasininkams: „Teismas nėra esminis dalykas, kuris galėtų užkardyti problemas“.

Bažnyčią pastaruoju metu sudrebino ne vienas skandalas.

Pirmadienį paviešintas naujausias tiriamosios žurnalistikos centro „Redakcija“ tyrimas, kuriame teigiama, kad per trejus metus Lietuvos vyskupijose galėjo būti tiriama 11 atvejų dėl įvairaus pobūdžio nepilnamečių išnaudojimo.

Sausio pabaigoje kilo skandalas, kai paviešinta, jog Vilkaviškio rajono parapijoms vadovavęs klebonas Vytautas Kajokas, kaip įtariama, su nepilnamete mergina susilaukė vaiko.

Dar anksčiau naujienų portalas delfi.lt skelbė, kad Vyžuonų klebonas Sigitas Sudentas siuntė intymias nuotraukas ir siekė artimų santykių su jaunuoliu.

Reaguodama į Bažnyčią lydinčius seksualinio priekabiavimo skandalus, Vilniaus arkivyskupija prieš mėnesį pristatė galimybę visiems susidūrusiems su seksualine prievarta kreiptis į arkivyskupijos pasauliečių specialistų – psichologų, socialinių darbuotojų – komandą, kuri aukas išklausys ir suteiks reikiamą pagalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius