-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 19

Karinis laivas Danėje patinka ne visiems: renkami parašai

Buvusio karinio „Sūduvis“, netrukus virsiančiu muziejumi, prišvartavimas Danėje patinka ne visiems. Jau sukurta peticija ir renkami parašai, kad laivas iš šios upės vietos būtų patrauktas.
Buvęs karinis laivas „Sūduvis“ Danės upėje ėmė kliūti daliai gyventojų.
Buvęs karinis laivas „Sūduvis“ Danės upėje ėmė kliūti daliai gyventojų. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

„Sūduvis“ į Danę buvo atplukdytas liepos 5-ąją. Jau netrukus – per Jūros šventę – visuomenei bus atvertas laive įkurdintas muziejus. Ekspoziciją unikaliame, buvusiame Karinių jūrų pajėgų laive, parengė Lietuvos jūrų muziejaus komanda.

Apie „Sūduvio“ gyvenimo tąsą diskutuota kelerius metus. Suburta darbo grupė siūlė idėjas, kaip išsaugoti laivą. Nuspręsta, kad „Sūduvis“ atsivers miestiečiams kaip muziejus. Dar daugiau diskusijų sukėlė klausimas, kur laivas turi stovėti. Siūlyta, kad jis turėtų atsirasti Danėje už „Meridiano“ ar „Memelio mieste“ mariose. Galop nuspręsta, kad tinkamiausia vieta – tarp Biržos ir Pilies tiltų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Sūduvis“ Danės upėje
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Sūduvis“ Danės upėje

Tačiau vos atplukdytas laivas sukėlė įvairias emocijas. Vieni džiaugėsi, kad „elegantiškas medinis laivas“ pagaliau rado savo vietą. Priminta jo istorija, kaip 1999-aisiais buvo perduotas Lietuvai. Dalyvaudavo pratybose kaip minų paieškos laivas. Netgi du tokio tipo laivai jau virto muziejais. Tiesa „Sūduvio“ broliu pavadintas „Kuršis“ jau yra utilizuotas. Tad džiaugiamasi, kad „Sūduvis“ su raudonmedžio interjeru išsaugotas.

Tačiau atsirado ir tokių, kurie aiškino, kad karinis laivas visai nepuošia miesto. Kaip kontrargumentą idėjos palaikytojai rėžia: o spalvingi vandens dviračiai puošia?

Nuo diskusijų feisbuke pereita prie peticijos. Sukurta peticija, kurią jau pasirašė per šimtas žmonių. Siekiama, kad laivas būtų patrauktas į kitą vietą, nes esą darko vaizdą. Esą masyvaus karinio laivo prišvartavimas po gyventojų langais veikia šio namo gyventojus. „Deja, gyventojai nebuvo įtraukti į sprendimo svarstymo stadiją ir negalėjo dalyvauti diskusijose“, – rašoma peticijoje.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Sūduvis“ Danės upėje, Klaipėdos centre
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Sūduvis“ Danės upėje, Klaipėdos centre

Esą miesto valdžia, pritarusi „Sūduvio“ vietai, formuoja karinį identitetą.
„Ypač dabar Rusijos karo su Ukraina akivaizdoje, kai yra reali grėsmė Lietuvai įkurdinti miesto senamiestyje karinį laivą kaip dirgiklį galimai gresiančioms atakoms, yra pats blogiausias sprendimas koks gali būti“, – taip rašoma peticijoje.

Parašai bus renkami iki rugsėjo 1-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius