Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 19

Kariškiai: šiuo metu sprogdinti ledų sangrūdas Neryje yra pavojinga (video)

Neryje esančias ledų sangrūdas sprogdinti šiuo metu yra per daug pavojinga, teigia kariškiai. Kariuomenė stebi situaciją patvinusioje upėje ir jau kitą savaitę su Kauno valdžios atstovais aptars tolesnę įvykių eigą.
Naujasodis
Ledai Neryje. Naujasodis / 15min skaitytojo nuotr.

Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono pranešime rašoma, kad bataliono vadas majoras Vygandas Vilčiauskas pabrėžia, jog sprogdinti ledus Neryje šiuo metu būtų itin pavojinga, tiek kariams, tiek aplinkai ir infrastruktūrai. Ledų sprogdinimas galėtų būti taikoma tik kaip kraštutinė priemonė, jei dėl potvynio ar susigrūdusių ledų kiltų tiesioginė grėsmė žmonų sveikatai ar gyvybei.

Prieš tai kariai žvalgė ledų sangrūdas Neryje, ties atkarpa Jonava-Kaunas, vertino sangrūdų sprogdinimo galimybes.

Pastaruoju metu gaunama vis daugiau prašymų suteikti pagalbą civiliams gyventojams ir apsaugoti kaimo bendruomenių nuosavybę, kuriai gresia potvynis. Susiklosčius tokiai situacijai ir siekiant tinkamai pasiruošti ekstremalioms situacijoms Lietuvoje ir organizuoti ekstremalių situacijų padarinių likvidavimą, Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos batalione sudarytos sprogdintojų grupės ledų ir ledų sangrūdoms sprogdinti. Lietuvos Respublikos įstatymai numato, kad ekstremalių situacijų atvejais kariuomenė talkina tokias situacijas valdančioms ir už tai atsakingoms civilinėms institucijoms, šioms institucijos paprašius.

Nuo 2009 m. Lietuvos kariuomenė ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos sudarė bendrą sąveikos ekstremalių situacijų taikos meto atvejais planą, kuris užtikrina operatyvų bendrų veiksmų koordinavimą ir efektyvų turimų pajėgų ir priemonių panaudojimą ekstremalių situacijų atvejais. Šis planas numato, kad kariuomenė, teikdama pagalbą PAGD, gali būti pasitelkiama atlikti žvalgybą potvynių, miškų ar durpynų gaisrų atvejais, padėti likviduoti įvairių stichinių nelaimių padarinius, evakuoti ar transportuoti žmones, vykdyti kitas užduotis.

Lietuvos įstatymai numato, kad ekstremalių situacijų atvejais kariuomenė į pagalbą tokias situacijas valdančioms ir už tai atsakingoms civilinėms institucijoms yra pasitelkiama šioms institucijos prašant. Koordinavimas ir derinimas dėl kariuomenės pagalbos vyksta per Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą prie Vidaus reikalų ministerijos.

Lietuvos kariuomenė ir PAGD praėjusias metais birželio mėnesį yra patvirtinę sąveikos ekstremalių situacijų taikos meto atvejais planą, kuriuo siekiama užtikrinti operatyvų bendrų veiksmų koordinavimą ir efektyvų turimų pajėgų ir priemonių panaudojimą ekstremalių situacijų atvejais.

Ekstremalių situacijų taikos meto atvejais planas numato, kad kariuomenė, teikdama pagalbą PAGD, gali būti pasitelkiama atlikti žvalgybą potvynių, miškų ar durpynų gaisrų atvejais, padėti likviduoti įvairius incidentus, evakuoti ar transportuoti žmones, kt.

Jei norite išgirsti kariškių komentarus ir pamatyti ledų sangrūdas, filmuotas iš oro, spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius