-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 13

Nemuno forsavimo operacija: per upę JAV kariai amfibijomis perkėlė 200 karinio transporto priemonių

Nuo ankstyvo trečiadienio ryto Zapyškio ir Kulautuvos seniūnijose prasidėjo tarptautinių pratybų „Saber Strike 2018“ (Kardo kirtis) dalis, kurių metu JAV 2-ojo kavalerijos pulko kariai su karine technika atliko persikėlimo per Nemuną operaciją naudojant M3 amfibijas. Aktyvūs persikėlimo veiksmai planuoti nuo ankstyvo ryto, bet pasirengimas užtruko iki pusiaudienio.
Karių persikėlimo per Nemuną pratybos
Karių persikėlimo per Nemuną pratybos / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Žaidybinių pratybų metu buvo imituojama, kad Zapyškio upės krantas yra saugus, o Kulautuvos – valdomas priešiškų pajėgų.

Norint persikelti per upę reikėjo atkovoti laisvos erdvės ruožą priešiškoje teritorijoje, kad būtų galima užtikrinti saugų karinio transporto judėjimą.

Kulautuvos krante susirinkę miesto svečiai ir gyventojai galėjo stebėti karinių sraigtasparnių nusileidimą ir karių judėjimą bandant išsikovoti saugų krantą, kurie išvalė lauką, kad persikėlimas per Nemuną būtų maksimaliai saugus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Karių persikėlimo per Nemuną pratybos
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Karių persikėlimo per Nemuną pratybos

Kai buvo gautas signalas, kad dalis kranto yra saugi, atplaukė Vokietijos ir Didžiosios Britanijos pajėgos, kurios pasinaudojus M3 amfibijomis atliko karinės technikos perkėlimą per upę. Iš viso perkelta apie 200 karinio transporto priemonių.

Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras teigiamai vertino vykstančias pratybas ir karių pasirengimą.

„Džiaugiuosi, kad Lietuvoje, kur Lietuvos kariuomenė organizavo didžiausias ir kompleksiškiausias pratybas Lietuvos kariuomenės istorijoje „Perkūno griausmas“, tuo pat metu jau 8 kartą nuo 2010 m. vyksta mūsų tradicinės sąjungininkų pratybos.

Ir aš galiu pasidžiaugti, kad Lietuvos kariuomenė ruošiasi savarankiškai ir kartu su mūsų sąjungininkais ginti mūsų valstybę nuo plataus spektro agresijos ir tai yra puiki galimybė pasitreniruoti kartu.

Lietuvos kariuomenė jau pasiekė tą lygį, kai ne tik mes galime pasimokyti iš sąjungininkų, bet ir jie taip pat mokosi“, – teigė V.Vaikšnoras

Jis prašė visuomenės supratingumo pratybų metu.

„Lietuvos kariuomenė labai vertina tai, jog Lietuvos žmonės supranta, kad visoje Lietuvos teritorijoje vyksta labai didelis karinės technikos judėjimas ir pratybos. Norime supratimo, kad pratybos vyks dar kurį laiką ir ypač didelis judėjimas vyks nuo birželio 18–21 d., kai mūsų kariuomenės padaliniai grįš į nuolatinės dislokacijos vietas, o sąjungininkai išvyks iš Lietuvos. Stengsimės viską organizuoti tamsiu paros metu, bet, kaip bebūtų, tam tikrų nepatogumų bus“, – sakė V.Vaikšnoras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius