Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 29

Kariuomenės apdovanojimai – žurnalistams, specialusis prizas – Marijonui Mikutavičiui (nuotraukos)

Pirmadienį krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus įteikė apdovanojimus šiais metais labiausiai iniciatyvumu, atkaklumu ir nuoširdžiu darbu informuojant apie krašto apsaugą pasižymėjusiems žiniasklaidos atstovams.
Marijonas Mikutavičius pelnė specialų prizą už įsimintiniausią koncertą
Marijonas Mikutavičius pelnė specialų prizą už įsimintiniausią koncertą / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Šiais metais buvo įteiktas vienas pagrindinis prizas ir dvi antrosios vietos, taip pat skirta keletą specialiųjų prizų.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, pagrindinis „Metų plunksnos“ apdovanojimas – aukštesniojo karininko akselbantų įrėmintas komplektas – atiteko Žinių radijo redakcijai už nuolatinį dėmesį krašto apsaugai. Antrasis prizas – žemesniojo rango karininko akselbantų įrėmintas komplektas buvo įteiktas Redai Hofmanaitei (LRT) – už iniciatyvumą ir profesionalią informaciją visuomenei apie Krašto apsaugos sistemą ir tarptautines operacijas.

Žurnalistė pasidalino įspūdžiais ir ekstremalia patirtimi iš Prancūzijos kariuomenės organizuoto specializuoto kurso karo žurnalistams „Komandosas“. Nepaisant mėlynių, nelaisvės, bedugnės po kojomis ir kt. išmėginimų žurnalistei kariniai išbandymai patiko. Lietuvė vienintelė mergina iš visų kurso dalyvių sėkmingai įveikė visas užduotis.

Antras antrasis prizas atiteko karo žurnalistui Michaelui Yonui (Maiklas Jonas), neseniai savo interneto svetainėje originaliai aprašiusiam Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų karius tarptautinėje operacijoje Afganistane.

Žurnalsitas apgailestavo, kad negalėjo atvykti ir savo laiške rašė: „man didėlė garbė iš Lietuvos žmonių priimti šį apdovanojimą. Aš pasikabinsiu jį garbingoje vietoje. Man jis bus ne pasiekimas, bet iššūkis, raginantis atlikti savo korespondento pareigą – pranešti tiesą ne tik savo tėvynainiams namie Jungtinėse Valstijose, bet ir savo draugams ir sąjungininkams, kurių sūnūs ir dukros dalyvauja kovoje vardan gero tikslo sudėtingomis sąlygomis. Po kelių savaičių vėl grįšiu į karą ir jei mano kelias susiskirs su lietuvių karių keliu, žinosiu, kad būsiu patekęs į gerą draugiją ir mane sups kariai, tvirtai kovojantys su vienu pavojingiausių šios planetos priešų“.

Šiais metais antrą kartą buvo įteikta „kariško bato“ nominacija. Ji atiteko naujienų agentūrai Baltic News Service (BNS) redakcijai už nuolatinį „mynimą“ krašto apsaugos tematika. Pirmą kartą kariško bato nominacija 2007 m. buvo įteikta Birutei Vyšniauskaitei (dienraštis „Lietuvos rytas“) už nuolatinį „mynimą“ krašto apsaugos tema.

Šiais metais buvo įsteigta keletas netradicinių nominacijų. Išgraviruotos 105 mm haubicų tūtos buvo įteiktos už nuolatinį karo istorijos ir kariuomenės gyvenimo temų gvildenimą laidoje „Požiūris“ – Sauliui Bartkui; už labiausiai įsimintiną koncertą kariams ekstremaliomis sąlygomis Afganistane – Marijonui Mikutavičiui; už ištvermingą atstovavimą žurnalistinėms pajėgoms 2008 m. „Žurnalistų žygyje – Vytautui Beniušiui. Savo ruožtu žurnalistai dalyvavę žygyje išrinko geriausią instruktorių kapitoną Marių Petraitį.

Paklaustas kaip sekėsi mokyti karinių dalykų žurnalistus, instruktorius sakė, kad jam „patiko dirbti su žurnalistais ir didelio skirtumo nematęs tarp jų ir pirmą dieną atėjusių karių“. Jam „Kauno diena“ padovanojo metinę prenumeratą.

Už pirmą karinį lietuvišką serialą „Garbės kuopa“ tūtos buvo įteiktos režisieriui Raimundui Banioniui, scenarijaus autoriui Aidui Puklevičiui, prodiuseriui Rolandui Skaisgiriui, aktoriui Rimantui Bagdzevičiui, aktoriui Ramūnui Cicėnui. R. Banionis padėkojo filmavimo metu talkinusiems Specialiųjų operacijų pajėgų kariams, kurie paprastai įvardino svarbiausius dalykus gyvenime.

Specialūs prizai atiteko ir žurnalo „Lilit“ redakcijai už menišką požiūrį į kariuomenę, ir fotografui Tomui Kauneckui už puikų meninės idėjos įgyvendinimą. Prizą atsiėmusi redaktorė Jolanta Miškinytė, sakė, kad gavus užduotį nufotografuoti vyriškos profesijos atstovus visi vieningai nusprendė, jog tai – kariai, Lietuvos kariai. Pasak pačių karių, fotosesija buvo labai linksma, vieni kitiems negailėjo patarimų kaip pozuoti. Redakcija fotogeniškiausiu kariu išrinko kapitoną Egidijų Čiūtą ir jam padovanojo žurnalo prenumeratą.

Renginio metu pirmą kartą buvo demonstruojamas žurnalisto Jauniaus Matonio vaizdo klipas iš kelionės į Afganistaną su Lietuvos kariais „Siuntinys iš LT“. Žurnalistas taip pat buvo apdovanotas specialiuoju prizu.

Susirinkusiems svečiams buvo parodyta vaizdo medžiaga iš šiais metais surengto žurnalistų žygio Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke, nuotraukų rinkinys iš žurnalo „Lilit“ redakcijos surengtos karių fotosesijos, nuotraukų rinkinys iš Redos Hofmanaitės atsivežtų nuotraukų iš dalyvavimo „Komandoso“ kurse, veikė jau tradicine tapusi fotografijų paroda „Žiniasklaidos atstovai kariuomenėje“.

Apdovanojimas „Metų plunksna“ teikiamas nuo 2001 m. labiausiai Lietuvos žiniasklaidoje pasižymėjusiems asmenims už aktyvumą, iniciatyvą, profesionalų darbą informuojant visuomenę apie krašto apsaugą ir kariuomenę.

Iki šių metų pagrindiniais prizais apdovanoti: nacionalinio dienraščio „Respublika“ žurnalistas Ainis Gurevičius, naujienų agentūros BNS redaktoriaus pavaduotojas Aleksandras Matonis, Lietuvos radijo pirmosios programos laidos apie kariuomenę žurnalistė Regina Germanavičiūtė, Šiaulių regiono ir miesto laikraščio „Šiaulių kraštas“ žurnalistė Živilė Kavaliauskaitė, dienraščio „Kauno diena“ redaktorė Aušra Lėka, buvęs naujienų internetinio portalo alfa.lt, o dabar 15min.lt žurnalistas Andrius Vaitkevičius.

Perpetės (akselbantai) – tai karinės uniformos perpetiniai raiščiai su metaliniais antgaliais, segami prie dešiniojo peties. Pagal vieną iš perpečių atsiradimo versijų – tai stilizuoti rašikliai. XVIII a. pirmieji juos pradėjo nešioti aukštesniojo rango vadų adjutantai ir pasiuntiniai. Mūšio sąlygomis vadų komandos ir nurodymai keitėsi labai greitai, todėl adjutantai ir pasiuntiniai skubėdavo užsirašyti tuos nurodymus, o kad pieštukai nepasimestų, juos pririšdavo ir pasikabindavo ant kaklo. Vėliau pieštukus pakeitė švininiai rašaliniai rašikliai, kurie galiausiai prarado pirminę savo paskirtį ir tapo karinės uniformos elementu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius