Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 25 /15:59

Kariuomenės atstovas: saugumo situacija Lietuvoje nepakitusi

Saugumo situacija Lietuvoje pastaruoju metu nepasikeitė, teigia šalies Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento vadovas komandoras Giedrius Valintėlis.
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Lietuvos kariuomenės parado repeticija
Temos: 1 Kariuomenė

Anot jo, tai patvirtino kariuomenės analitikai.

„Jie (kariuomenės analitikai – BNS) pasakė, kad situacija nepakito ir ypatingai pastaruoju metu“, – šeštadienį LRT televizijai sakė G. Valintėlis.

Jis sako, kad nesikeičia ankstesnės kariuomenės vertinimas, kad Rusija kišasi į kaimyninių šalių vidaus reikalus, tačiau regione nematyti aktyvesnių jos veiksmų.

„Rusija ir toliau kišasi į kaimyninių šalių vidaus reikalus, Rusija toliau nepaiso susitarimų, tęsia karą Ukrainoje, tačiau regione mes nematome padidėjusių kažkokių tai veiksmų, karinės pratybos nėra tokio didelio masto, kaip būdavo, tai galima sakyti, kad situacija nepasikeitusi“, – kalbėjo G. Valintėlis. 

Kariuomenės atstovas sako, kad reaguojant į pokyčius regione atnaujinami gynybos planai.

„Taip pat kalbant apie situaciją regione turime pasidžiaugti, kad Suomija įstojo į NATO, yra naujai peržiūrimi gynybos planai, naujai patvirtinti“, – sakė G. Valintėlis. 

Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys sako, kad dabartinis šalies gynybos planas numato galimybę greitai reaguoti į grėsmes, turimas sąjungininkų palaikymas.

„Jau šiandienos gynybos planas sudėliotas taip, kad nuo pirmo signalo žinome, kaip reaguoti ir esame tam pasiruošę, tą mes demonstruojame ir šiandien“, – sakė V. Rupšys parado, kuris šeštadienį Vilniuje surengtas minint Lietuvos kariuomenės 105-ąsias atkūrimo metines, metu.

„Esu įgaliotas perduoti jums karių žinią: taip, kaip šiandien esame čia, taip prireikus gintume visų mūsų šeimas, namus ir Lietuvą. (...) Kitų šalių kariai, lėktuvnešiai, lėktuvai, raketos, galinga amunicija – šios dienos nematoma jėga, jėga, kuri užtikrintų tinkamą atsaką“, – kalbėjo kariuomenės vadas. 

Parade sostinės Konstitucijos prospekte dalyvauja Lietuvos kariuomenės ir NATO sąjungininkų karių bei karinė technika.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad šalies gynybą dar labiau sustiprino liepą Vilniuje įvykusio NATO viršūnių susitikimo metu priimti sprendimai.

„Lietuvoje surengtas istorinis NATO viršūnių susitikimas dar kartą patvirtino: esame svarbi galingiausio pasaulio istorijoje Aljanso dalis. Vilniuje priimti sprendimai dėl NATO rytinio flango stiprinimo, naujų regioninių gynybos planų ir rotacinės oro gynybos užtikrina, kad Lietuvos teritorija prireikus bus ginama nuo pirmosios akimirkos. Bendromis jėgomis. Maksimaliai efektyviai“, – teigė rikiuotę ir paradą stebėjęs G. Nausėda.

Prezidentas taip pat teigė, kad valstybės gynyba yra ne tik karių, bet ir visuomenės atsakomybė: „Daugelio grėsmių akivaizdoje svarbiausia, kad valstybės gynyba būtų visų mūsų, Lietuvos piliečių, bendras reikalas“.

Šią savaitę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis paragino ruoštis scenarijui, kad Ukrainoje nesustabdyta Rusija tęs kovą prieš NATO šalis ir pabrėžia, kad Lietuvai reikia jau dabar imtis strateginių sprendimų savo saugumui stiprinti.

Jis taip pat ragino nepasiduoti apatijai galvojant, kad Lietuvą apgins penktasis NATO straipsnis ir ragino galvoti apie strateginius pokyčius savo gynyboje.

Jo teigimu, Ukrainai suteiktos paramos gali neužtekti laimėti prieš Rusiją ir ši per kelerius metus gali atkurti savo pajėgas naujam puolimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius