Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 11

Kariuomenės vadas Arvydas Pocius: kariai į antipiratinę operaciją prie Somalio gali būti siunčiami Lietuvos pirmininkavimo ES metu

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius sako, kad grupelę Lietuvos karių į antipiratinę operaciją prie Somalio krantų planuojama siųsti Lietuvai 2013 metų antroje pusėje perėmus pirmininkavimą Europos Sąjungai.
Kariuomenės vadas Arvydas Pocius
Kariuomenės vadas Arvydas Pocius / A.Pliadžio nuotr.

„Mes planuojame skirti (karius – BNS) tuo laikotarpiu, kai Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungos Tarybai“, – BNS sakė A.Pocius.

Anksčiau buvo svarstoma, jog į ES vadovaujamą operaciją ATALANTA galėtų būti siunčiami specialiųjų operacijų pajėgų kariai. Tačiau kariuomenės vadas informavo, jog prie Afrikos krantų vyks mobili laivų apsaugos grupė, sudaryta iš Sausumos pajėgų karių. Kariai būtų dislokuoti laivuose, gabenančiuose humanitarinę pagalbą.

„Tai yra sausumos pajėgų vienetas, kadangi tai yra tiktai laivo apsaugos funkcija“, – sakė A.Pocius.

Laivai, kurie plaukioja, gabena humanitarinę paramą Afrikos valstybėms. Tam, kad jų Somalio piratai neužpultų, nereketuotų tokios mobilios komandos ir yra pageidaujamos. Vieną iš tokių komandų mes žadame paruošti ir siųsti į tą operaciją.

„Kaip žinote, tas operacijų rajonas yra didžiulis. Tiksliai negaliu įvardinti, bet ten, kur vyksta antipiratiniai veiksmai. Laivai, kurie plaukioja, gabena humanitarinę paramą Afrikos valstybėms. Tam, kad jų Somalio piratai neužpultų, nereketuotų tokios mobilios komandos ir yra pageidaujamos. Vieną iš tokių komandų mes žadame paruošti ir siųsti į tą operaciją“, – kalbėjo generolas.

A.Pocius sakė, kad grupę galėtų sudaryti apie dvi dešimtis karių, tačiau jis pažymėjo, jog dėl Lietuvos karių vieneto dydžio dar nėra galutinai nuspręsta ir priklausomai nuo aplinkybių jis gali keistis.

Seimas birželį priėmė nutarimą, kuris leidžia Lietuvos karius siųsti į operaciją ATALANTA prieš Somalio piratus. Šiuo metu šioje operacijoje dalyvauja vienas Lietuvos štabo karininkas.

ES operacija ATALANTA prasidėjo 2008 metais reaguojant į Somalyje įsikūrusių piratų vykdomus privačių ir komercinių laivų užpuolimus. Ši operacija yra svarbi tiek ekonominiu, tiek saugumo bei politiniu aspektu, kadangi ES jūros keliais iš Persijos įlankos, per Adeno įlanką, Raudonąją jūrą ir Sueco kanalą importuoja apie 50 proc. žemyne sunaudojamos naftos.

Lietuva ES pirmininkaus 2013 metų antrąjį pusmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius