-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 20

Kariuomenės vadas tikisi, kad ateityje mobilizacijos kokybė gerės

Kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas tikisi, kad dažniau organizuojant mobilizacijos sistemos patikrinimus, į mobilizacinius šaukimo punktus atvykstančių parengtojo rezervo karių daugės.
Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas
Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Tai jis teigė po to, kai gavo balandžio pabaigoje vykusių pratybų „Žaibo kirtis“ ataskaitą. Per šias pratybas tikrinta mobilizacinė sistema. Į šaukimo punktus, pratyboms įsteigtus keturiuose Lietuvos miestuose, atvyko apie 50 proc. rezervo karių.

„Tikiu, kad jei tokio pobūdžio pratybas nuo šiol rengsime periodiškai ir demonstruosime rimtą požiūrį į karo prievolę bei mobilizaciją reglamentuojančių teisės aktų įgyvendinimą, rodikliai gerės“, – kariuomenės vado poziciją BNS perdavė jo atstovas spaudai kapitonas Mindaugas Neimontas.

J.V.Žuko teigimu, tai, kad į pratybas atvyko 50 proc. rezervo karių, nėra blogi rodikliai atsižvelgiant, jog tokių mobilizacijos sistemos patikrinimų kariuomenė anksčiau nėra rengusi.

J.V.Žuko teigimu, tai, kad į pratybas atvyko 50 proc. rezervo karių, nėra blogi rodikliai atsižvelgiant, jog tokių mobilizacijos sistemos patikrinimų kariuomenė anksčiau nėra rengusi.

Kariuomenės vado manymu, karo prievolininkai, būdami parengtojo kariuomenės personalo rezervo nariais, nelabai tikėjosi būti kada nors pašaukti, nelabai rūpinosi aktualių savo duomenų pateikimu karo prievolę administruojančiai institucijai, nelabai rimtai žiūrėjo į šios prievolės vykdymą.

„Žvelgiant į ateitį, sieksime tokio pobūdžio pratybas organizuoti kasmet, – sakė J.V.Žukas. – Apie jų mastą kalbėti dar kiek anksti, viskas priklausys nuo turimų resursų ir galimybių.“

Pasak jo, ateityje galvoja iš į pratybas atvykusių karo prievolininkų suformuoti bent kuopos dydžio mokomąjį vienetą, kuris būtų pilnai aprūpintas ir įtrauktas į lauko taktines pratybas.

„Tokiu būdu rezervistai atnaujintų savo įgūdžius veikti vieneto sudėtyje, o kariuomenės logistai turėtų galimybę testuoti mūsų logistikos sistemos efektyvumą mobilizacijos atveju“, – teigė kariuomenės vadas.

Kalbėdamas apie buvusių pratybų pamokas J.V.Žukas tvirtino, kad būtina peržiūrėti ir atnaujinti Lietuvos kariuomenės mobilizacijos koncepciją, Karo prievolės įstatymo ir jį įgyvendinančių teisės aktų nuostatas, susijusias su karo prievolininkų sveikatos patikrinimu, parengti šaukimo punkto standartines veiklos procedūras, supaprastinti sveikatos vertinimo procedūras bei tinkamai reglamentuoti karo prievolininkų sveikatos patikrinimo mobilizacijos atveju vykdymą civilinių sveikatos priežiūros įstaigų pajėgumais.

Pasak kariuomenės vado, kariuomenė turi turėti ir atsarginį planą, kaip veikti, jei mobilizacijos metu nebūtų galimybės pasinaudoti elektronine karo prievolininkų administravimo sistema.

Mobilizacinės sistemos patikrinimas organizuotas balandį per nacionalines pratybas „Kardo kirtis“. Į specialiai pratyboms įsteigtus keturis šaukimo punktus buvo pakviesta atvykti 1 tūkst. karo prievolininkų jų tinkamumui karo tarnybai nustatyti . Dalinė mobilizacija paskelbta keturiose Lietuvos apskrityse: Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Marijampolės.

Iš tūkstančio į pratybas pakviestų Klaipėdoje, Marijampolėje, Panevėžyje ir Šiauliuose gyvenamąją vietą deklaravusių karo prievolininkų, šaukimo punktuose apsilankė apie 50 proc. rezervo karių. Apie 13 proc. šaukiamųjų, nors ir neatvyko, tačiau iš anksto susisiekė ir informavo, dėl kokių priežasčių negalės dalyvauti pratybose nurodytą dieną. Daugumos jų duomenys patikslinti telefonu, kai kurie pažadėjo atvykti kitu laiku arba atvyko iki pratybų dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius