-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 12

Karklėje rastas nužudytas ruonis, kuriam nupjauta galva: gamtos inspektoriai ėmėsi tyrimo

„Neskirta vaikams ir jautresnių nervų žmonėms. Ilgai galvojome, ar šiurpinti žmones, bet jei norim sustabdyti ruonių žudymą jūroje, viešumas būtinas. Lenkijoje po tokių dalykų tyrimą pradėjo prokuratūra. Tokią dovanėlę jūra išmetė Karklėje. Be žmogaus taip tikrai neatsitiko. Įtariamųjų reiktų ieškoti tarp tų, kurie turi interesą žudyti ruonius“, – tokio turinio žinutė antradienį paviešinta Pajūrio regioninio parko „Facebook“ profilyje, kur patalpinta ir šiurpi nuotrauka.
Sutvirtėję ruoniai paleisti į laisvę.
Asociatyvi iliustracija / Alfonso Mažūno nuotr.

Praėjusią savaitę BNS kaip tik skelbė, kad Lenkijos policija aiškinasi keturių ruonių mirtį Baltijos jūros pakrantėje. Negyvi ruoniai buvo rasti Pucko įlankoje. Gyvūnus akivaizdžiai nužudė žmogus. Lenkijoje už tai gresia iki trejų metų laisvės atėmimo. Pirmi du ruoniai buvo rasti surišti laidu, kurio gale buvo pririšta) plyta. Dar vienas ruonis žuvo nuo smūgių sunkiu daiktu, o ketvirtam gyvūnui buvo perrėžtas pilvas.

Ruoniui, rastam Lietuvoje, Karklės paplūdimyje, pirminiais duomenimis, buvo tiesiog nupjauta galva. Ir tai ne pirmas atvejis, kuomet Lietuvos pajūryje randami tikriausiai smurtine mirtimi žuvę ruoniai. Pavyzdžiui, vien praėjusią vasarą pranešta, kad 2017-ųjų balandį ir gegužę Baltijos jūros pakrantėje, Karklės-Šventosios ruože, rasta 20 ruonių kūnų. Kai kurie iš jų buvo su žaizdomis, panašiomis į šautines.

Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis antradienį 15min teigė neabejojantis, kad gavusi informaciją apie ruonių žudymą Lietuvoje, tyrimu noriai užsiims ir mūsų šalies prokuratūra.

Tuo metu Klaipėdos apskrities policija jokio pranešimo apie Karklėje galbūt nužudytą ruonį kol kas nėra gavusi.

„Paprastai ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnu pradedamas, jei turima duomenų, kad gyvūnas skriaustas gyvas“, – pranešė Klaipėdos apskr. VPK Komunikacijos grupė.

Savo ruožtu ekologas E.Paplauskis pažymėjo, kad medžioti ar juolab piktybiškai atiminėti gyvybę ruoniams Lietuvoje draudžiama vien dėl to, kad šis gyvūnas yra įrašytas į Raudonąją knygą.

Pasirodo, šiukšles rinkę darbininkai šią nupjautą ruonio galvą buvo pastebėję dar penktadienį. Tačiau jos paimti ir išvežti nebuvo kam. Vėliau ją kažkas įmetė į jūrą arba tai padarė pačios bangos. Šiurpų radinį bangos grąžino pirmadienį, kuomet jį vėl aptiko Parko direkcijos atstovai.

Pranešėme apie tai Gyvosios gamtos inspekcijai, kuri užsiima brakonieriavimų tyrimais. Jie atvažiavo ir ruonį išsivežė, darys ekspertizę.

„Nemanau, kad čia policijos formatas. Mes vakar pranešėme apie tai Gyvosios gamtos inspekcijai, kuri užsiima brakonieriavimų tyrimais. Jie atvažiavo ir ruonį išsivežė. Darys ekspertizę ir tiksliai nustatys, kokiu įrankiu ta galva buvo nupjauta. O kai turės išvadas – kreipsis į prokuratūrą. Aš galvoju, kad prokuratūrai, vienaip ar kitaip, tokį faktą reikia žinoti. Aš labai abejoju, ar vienos galvos užtenka, gal galėtume surasti nusikaltėlį. Bet tokiems faktams kartojantis, kažkada jau būtų galimybė siaurinti įtariamųjų paieškos ratą, galbūt tuo pačiu dažniau vykdyti prevencinius reidus, labiau kontroliuoti žvejus jūroje“, – dalijosi mintis Pajūrio regioninio parko direkcijos ekologas.

E.Paplauskis pabrėžė nenorintis kaltinti žvejų, kaip socialinės grupės, kurios atstovai galbūt yra suinteresuoti ruonių žudymu, nes pastarieji dažnai suplėšo tinklus arba neva suvalgo žuvį, kurią būtų galima pelningai sužvejoti. Tuo pačiu ekologas neatmeta versijos, kad ruonius medžioja brakonieriai – dėl mėsos, panašiai, kaip tai daroma su laukiniais miško gyvūnais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius