Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 29

Karo metu lietuviškas pasas – ne rusams ir baltarusiams: ką reikštų toks užmojis?

Užsienio reikalų ministerijos (URM) siūlymo apriboti vizų išdavimą ir patekimą į Lietuvą Rusijos bei Baltarusijos piliečiams įkandin keli konservatorių politikai siūlo žengti dar toliau – laikinai nesuteikti galimybės tapti mūsų šalies piliečiais, drausti įsigyti nekilnojamąjį turtą. Grupė legaliai Lietuvoje gyvenančių rusų ir baltarusių pasipiktino tokiais ketinimais kaip diskriminaciniais bei ribojančiais jų teises. Siūlymas sulaukė ir teisininkų, ir kai kurių politikų kritikos.
Baltarusijos nepriklausomybės dienos minėjimas Vilniuje
Baltarusijos nepriklausomybės dienos minėjimas Vilniuje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Atsižvelgiant į užsienio valstybių vykdomą karinę agresiją prieš Ukrainą ir poreikį Lietuvai papildomai, greta Europos Sąjungos nustatytų tarptautinių sankcijų, nacionaliniu lygiu taikyti ribojamąsias priemones valstybėms agresorėms kaip užsienio politikos priemonę, URM parengė Ribojamųjų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą nustatymo įstatymo projektą.

Jame siūloma sustabdyti Rusijos ir Baltarusijos piliečių prašymų išduoti vizas priėmimą ir nagrinėjimą Lietuvos vizų tarnybose užsienyje.

Taip pat reglamentuoti Rusijos piliečių vykimo per Europos Sąjungos išorės sieną ribojimą – t.y. per Bendrijos išorės sieną į Lietuvos teritoriją būtų įleidžiami tik nustatytus kriterijus atitinkantys Rusijos piliečiai.

EPSO-G nuotr./Fizinis barjeras Lietuvos pasienyje su Baltarusija
EPSO-G nuotr./Fizinis barjeras Lietuvos pasienyje su Baltarusija

Du konservatorių atstovai – vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas – siūlo papildyti įstatymo projektą numatant laikinai sustabdyti Rusijos ir Baltarusijos piliečių prašymų bei sprendimų dėl Lietuvos pilietybės priėmimą.

L.Kasčiūnas atskirai dar pateikė siūlymus uždrausti Lietuvoje gyvenantiems Rusijos piliečiams ar jiems nuosavybės teise priklausantiems juridiniams vienetams įsigyti nuosavybės teise nekilnojamąjį turtą Lietuvoje ir viešai skelbti duomenis apie Lietuvos įmonių ekonominius ryšius su Rusija ir Baltarusija.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Į tai sureagavo Lietuvos gyventojų, norinčių išreikšti savo požiūrį į ribojančių priemonių įvedimo karinės agresijos prieš Ukrainą kontekste įstatymą, iniciatyvinė grupė.

Parengta peticija prieš Lietuvoje gyvenančių rusų ir baltarusių teisių ribojimą.

Duomenys apie sprendimų dėl Lietuvos Respublikos pilietybės priėmimą

  • 2021 metais Lietuvos pilietybė natūralizacijos tvarka suteikta 33 Baltarusijos ir 45 Rusijos piliečiams, o 2022 metais – 16 Baltarusijos ir 29 Rusijos piliečiams.
  • 2021 metais Lietuvos pilietybė supaprastinta tvarka suteikta 34 Baltarusijos ir 34 Rusijos piliečiams, o 2022 metais – 6 Baltarusijos ir 17 Rusijos piliečių.
  • 2021 metais Lietuvos pilietybė grąžinta 3 Baltarusijos ir 15 Rusijos piliečių, o 2022 metais – 6 Baltarusijos ir 16 Rusijos piliečių.
  • 2021 metais Lietuvos pilietybę atkūrė 17 Baltarusijos ir 77 Rusijos piliečiai, o 2022 metais – 10 Baltarusijos ir 88 Rusijos piliečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius