-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 08

Karo prieš pedofilus kirvį galanda ir Lietuvos mokslininkai: „Čekijoje yra įteisinta fizinė kastracija!“

Teisės instituto atstovai rengiasi apžvelgti dabartinę pedofilijos padėtį ir pasiūlyti efektyviausias kovos priemones.
Protesto akimirkos
„Ar juos galima pripažinti nepakaltinamais? Ar ribotai pakaltinamais? Ar jie gali valdyti savo veiksmus? Čia yra labai daug tokių slidžių dalykų su tais pedofilais, o dar toks visuomenės spaudimas“, – apie aktualios temos sudėtingumą svarstė M.Liesis. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Reaguodami į rezonansinius su pedofilija susijusius skandalus Lietuvoje, mūsų šalies mokslininkai nutarė pasiūlyti efektyviausias priemones, kaip gali būti kovojama su šiomis visuomenės piktžaizdėmis.

Atlikto specialaus tyrimo rezultatus antradienį žada pristatyti Teisės instituto Baudžiamosios justicijos tyrimų skyriaus tyrėjas, daktaras Mantas Liesis bei vaikų ir jaunimo teisės sektoriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja Margarita Dobrynina.

„Pavyzdžiui, Čekijoje yra įteisinta fizinė kastracija“, – pirmadienį portalui 15min.lt sakė mokslininkas M.Liesis.

Tiesa, jo žiniomis, kitų tokių pavyzdžių civilizuotame pasaulyje nėra, o patys čekai patiria didžiulį įtakingų organizacijų spaudimą, kad šią „žiaurią ir žalojančią“ priemonę atšauktų.

Čekai gina griežtą poziciją

Mokslininkai M.Liesis ir M.Dobrynina pirmiausia išanalizavo šiuo metu galiojančią teisės bazę Lietuvoje, domėjosi, kokių mūsų šalyje yra vaistų, kaip pedofilai tramdomi užsienyje.Jei žmogui būtų diagnozuojama pedofilija, jam galėtų būti taikoma cheminė kastracija, – įsitikinęs mokslininkas M.Liesis.

„Pasidomėjome, kas tokiems žmonėms daroma įkalinimo įstaigose. Pasirodo, šiuo metu yra apie 200 asmenų, nuteistų už mažamečių ir nepilnamečių išžaginimą bei seksualinį prievartavimą. Iš Kalėjimų departamento sužinojome, kas vykdoma ir ko trūksta, kad tiems žmonėms būtų teikiama efektyvi pagalba“, – minėjo M.Liesis.

M.Liesis neslėpė, kad šis mokslininkų tyrimas tiesiogiai susijęs su pastarojo metu rezonansiniais įvykiais Lietuvoje: „Teisingumo ministerija gavo parlamentarės Dangutės Mikutienės raštą, kuriuo buvo prašoma ištirti, paprastai pasakius, ką daryti su tokiais asmenimis.“

M.Liesis pasakojo apie situaciją Čekijoje, kuri griežtai kritikuojama dėl itin radikalių priemonių prieš pedofilus. Europos žmogaus teisių kankinimų komiteto atstovai griežtai atmeta fizinės kastracijos galimybę ir pažymi, kad beveik niekur pasaulyje tokia priemonė netaikoma.

M.Liesis priminė, jog ir Jungtinių Tautų organizacija, ir Europos Bendrija yra paskelbusios konvencijas prieš kankinimus, nežmogišką, žeminantį ir kitokį žiaurų elgesį. Žmogaus teisių gynėjai kategoriškai teigia, kad fizinė kastracija negalima, tačiau Čekija gina savo pozicijas.

„Nežiūrėdami į nieką, išimtiniais atvejais žmonėms, turintiems smurtinių polinkių ir darantiems seksualinius nusikaltimus, jie taiko fizinę kastraciją“, – kalbėjo 15min.lt pašnekovas.

Lietuvoje tiktų cheminė kastracija?

Tuo tarpu cheminę kastraciją, mokslininko požiūriu, Lietuvoje galima būtų taikyti. „Cheminė kastracija skamba griežtai, bet iš esmės tai yra vaistai, slopinantys lytinį potraukį“, – pažymėjo M.Liesis.

Teisės instituto atstovas pabrėžė, kad ne visi asmenys, padarę seksualinį nusikaltimą vaikų atžvilgiu, yra pedofilai. „Daugumą tų nusikaltimų padaromi šiaip, ne pedofilų. Pavyzdžiui, prieš vaikus dažnai nusikalsta bendraamžiai. Arba suaugusieji, kurie prisigeria alkoholio ir nukreipia seksualinį smurtą prieš vaiką, nors jie nėra pedofilai. Pedofilija yra psichinis sutrikimas, liga“, – aiškino jis.

M.Liesis apibendrino: „Jei žmogui būtų diagnozuojama pedofilija, jam galėtų būti taikoma cheminė kastracija.“

Už grotų dirba specialistai, bet jų stinga

Mokslininkų turimais duomenimis, tikrais nuo pedofilos kenčiančiais ligoniais, kuriems gali būti taikoma cheminė kastracija, šiuo metu Lietuvoje gali būti pripažinti vos keli asmenys.

Mokslininką M.Liesį džiugina, kad mūsų šalies įkalinimo įstaigose pradėta taikyti speciali programa: apmokyti psichologai dirba su lytinius nusikaltimus prieš vaikus padariusiais asmenimis.

„Programa lyg ir yra, bet realiai trūksta tų apmokytų psichologų, nes niekas nenori eiti dirbti į įkalinimo įstaigas“, – apgailestavo Teisės instituto atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius