Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 27

Karoliniškių ypatumai – ką tik nutiestus šaligatvius išardė dėl naujų vamzdžių

Jau kelias savaites Karoliniškėse, tarp V.Maciulevičiaus, L.Asanavičiūtės ir V.Druskio gatvių, verda darbai. Čia uždaryta dalis šaligatvių, jie išardyti, iškastos didžiulės duobės – keičiami šilumos trasų vamzdžiai. Tačiau karoliniškiečiams kyla paprastų klausimų: kodėl šie darbai nebuvo planuojami tuo metu, kai prieš metus ar dvejus iš naujo kloti takai? Tuomet ardyti būtų reikėję gerokai mažiau.
Karoliniškėse ką tik nutiestus takus išardė dėl naujų vamzdžių
Karoliniškėse ką tik nutiestus takus išardė dėl naujų vamzdžių / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pagailo šaligatvių ir medžių

Karoliniškių gyventojai prieš kelias dienas sujudo – pamatę sužymėtus medžius palei L.Asanavičiūtės gatvę nuo R.Jankausko g. iki V.Druskio g. jie išsigando, kad čia bus kertama sena alėja, sauganti pėsčiuosius ir dviratininkus nuo kaitrios saulės.

Tuo pačiu imta svarstyti ir tai, kodėl vos prieš metus, kai kur – dvejus nutiesti nauji pėsčiųjų ir dviračių takai dabar buvo išardyti, nes prireikė keisti vamzdžius.

„Tik rudenį Šimašius (Vilniaus meras Remigijus Šimašius – red. past.) gyrėsi, kaip sutvarkė dviračių takus, skverus Karoliniškėse, o praėjus vos pusei metų viskas griaunama dėl šiluminės trasos rekonstrukcijos. Ir po to teigiama, kad „ne ne, čia nėra pinigų įsisavinimas“. Kitas niuansas – gyvenant XXI a., kai žmonės kasa tunelius po upėmis, jūromis ir pan., Lietuvėlėje visi vamzdžiai keičiami iškasant didžiausias tranšėjas ir, kas dar įdomiau, iškertant aplink visus sveikus ir didelius medžius. Aš garantuotas, kad jokių kalbų apie medžių atsodinimą nebus. Karoliniškių FB grupėje labai piktinamasi, tačiau akivaizdu, kad viskam jau per vėlu, dalis medžių jau iškirsta“, – piktinosi Karoliniškių gyventojas Gediminas.

„Vilniaus šilumos tinklai“ (VŠT) gyventojus ramina. Kaip teigiama bendrovės komunikacijos vadybininkės Laurynos Motiejūnaitės atsiųstame komentare, medžių palei L.Asanavičiūtės g., kaip teigia gyventojai, kirsti neketinama.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Medžiai Karoliniškėse
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Medžiai Karoliniškėse

Kelis medžius atsodino

Zona, kur vyksta darbai, tęsiasi tarp V.Druskio g. 1 ir V.Maciulevičiaus g. 30 namų, taip pat ribojasi su L.Asanavičiūtės gatve. Projekto brėžiniuose, kuriuos pateikė VŠT, galima pamatyti raudonus apskritimus su kryžiukais, kurie ir žymi kertamus medžius. Prie V.Druskio g. 1 namo galima suskaičiuoti dešimt tokių apskritimų, tačiau VŠT teigia keturis medžius jau atsodinusi.

Objekto schema
Objekto schema

Prie V.Druskio g. 6 namo neliks keturių medžių.

Objekto schema
Objekto schema

„Pabrėžiu, kad numatyta kirsti tik tuos medžius, kurie auga virš šilumos tiekimo tinklų arba patenka į jų apsaugos zoną. Žalia plati juosta paveikslėlyje – šilumos tinklų trasa su apsaugos zona. Šis projektas yra suderintas su miesto savivaldybe“, – teigia VŠT atstovė.

Sodinti pataria tik kur galima

Bendrovės teigimu, rekonstruoti šias šilumos trasas buvo būtina: „Svarbu atkreipti dėmesį, kad šie vamzdynai labai seni, todėl tikimybė, kad bet kada gali įvykti šių vamzdynų trūkimas, iš tiesų yra labai didelė. Todėl mūsų įmonė, siekdama užtikrinti patikimą šilumos ir karšto vandens tiekimą gyventojams, privalo juos pakeisti.

Taip pat svarbu žinoti, kad pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus medžiai ir krūmai negali būti sodinami arčiau kaip 2 metrai nuo kanalo (vamzdyno) krašto. Keičiant vamzdyną, jis turi būti pilnai atkastas, todėl virš vamzdyno augančių medžių neįmanoma išsaugoti, tik tuos, kurie auga atokiau nuo vamzdyno.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Karoliniškėse ką tik nutiestus takus išardė dėl naujų vamzdžių
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Karoliniškėse ką tik nutiestus takus išardė dėl naujų vamzdžių

VŠT taip pat įspėjo gyventojus, kurie ketina sodinti medžius netoli savo namų, atsižvelgti į galiojančias taisykles: „Medžius reikia sodinti žinant tikslią vietą, kur tai galima daryti, t.y. suderinti su savivaldybe ir su įmonėmis, kurios eksploatuoja vamzdynus arba elektros linijas, kad vėliau netektų augalų naikinti. Medžiai turi puošti mūsų miestą ir gryninti jo orą, bet jie neturi trukdyti užtikrinti kitų svarbių visuomenės poreikių, tokių kaip galimybė naudotis patikimu energijos tiekimu.“

Visas išardytas dangas Karoliniškėse žadama atstatyti pabaigus darbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius