-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 20

Karštis skelbė pajūrio apgultį

Karščiausias šios vasaros savaitgalis į pajūrį priviliojo dešimtis tūkstančių poilsiautojų. Kurortų viešbučiuose neliko laisvų vietų, o norintieji pavalgyti kavinėse ir restoranuose turėjo laukti eilėse. Didžiausią išbandymą žmonės patyrė vakar susiruošę grįžti namo.
Pajūris
Pajūris / LŽ nuotr.
Temos: 1 Pajūris

Tropinio karščio banga Lietuvą pasiekė penktadienį. Jau tada Klaipėdoje ir Palangoje oro temperatūra šoktelėjo per 25 laipsnių, o vanduo jūroje sušilo iki 20 laipsnių. Ištroškusieji vandens ir saulės teikiamų malonumų į pajūrį iš visų krašto kampelių plūstelėjo penktadienį po pietų. Buvo užkimšti net šalutiniai jūros link vedantys keliai.

Alpo nuo karščio

Poilsiautojų savaitgalį knibždėte knibždėjo net atokesniuose Smiltynės ar Nemirsetos paplūdimiuose, kur paprastai renkasi ramesnį poilsį mėgstančios šeimos su vaikais ir nuogaliai. Vieni kaitinosi saulėje, kiti turškėsi šiltoje jūroje, treti bangų išmestose jūros žolėse ieškojo smulkių gintaro gabalėlių.

Gelbėtojai tikino daug darbo neturėję, tačiau kartu su jais budėjusios medikės pabrėžė, kad joms teko suteikti pagalbą net keliems nuo karščio nualpusiems poilsiautojams. Tačiau pajūryje 25 laipsnius siekusi kaitra nusileido rytiniuose šalies rajonuose tvyrojusiam „pragarui“. Anot sinoptikų, šioje krašto dalyje buvo galima pajusti net 40 laipsnių karštį (esant 31 laipsnio temperatūrai), mat realiai žmogaus juntamą oro temperatūrą parodo ne termometro stulpelis, o karščio indeksas, priklausantis ir nuo temperatūros, ir nuo santykinio drėgnumo.

Neliko vietų

Palangos turizmo informacijos centro (TIC) duomenimis, toks verslininkams sėkmingas savaitgalis šiemet buvo pirmas. „Viešbučiai buvo pilnutėliai, privačiame sektoriuje taip pat neliko laisvų vietų“, – LŽ sakė Palangos TIC vadybininkė Egidija Smilingienė. Tad šis savaitgalis paneigė palangiškių nuogąstavimus, kad šiemet jie taip ir nesulauks didelio poilsiautojų antplūdžio.

Kurorto viešbučiuose ir svečių namuose vienu metu prieglobstį gali rasti 17 tūkst. poilsiautojų, privačiame sektoriuje – dar 9 tūkstančiai. Palangai tenka 24,49 kilometro jūros kranto – gerokai mažiau negu Neringos savivaldybei (45 kilometrai), tačiau būtent čia pajūris efektyviausiai išnaudojamas rekreacijai.

Kelias kavines Palangoje valdantis Klaidas Palubinskas patvirtino, kad šiemet tokio vasarotojų antplūdžio dar nebuvo. „Mūsų kavinėse nebuvo laisvų vietų, nespėjome aptarnauti visų norinčiųjų pavalgyti, tad žmonės laukė eilėse, – pasakojo verslininkas. – Pernai tokio antplūdžio buvome sulaukę kelis kartus, o šiemet toks pirmas. Manau, kad žmonės į Palangą važiavo ir automobilių lenktynių pažiūrėti, ir karštoje saulėje pasilepinti.“

„Gudruoliai“ įkliuvo

Neringiškiai vakar taip pat trynė rankas dėl sėkmingo savaitgalio. Jų nenervino net tai, kad Neringos prekybos centre, nors ir dirbo visos kasos, eilėse teko laukti apie valandą. Negalutiniais AB „Smiltynės perkėla“ dispečerinės duomenimis, vien šeštadienį iš Klaipėdos į Kuršių neriją perkelta per 2 tūkst. transporto priemonių. Daug vasarotojų į Neringą kėlėsi ir vakar. Visoje Neringoje yra galimybė pastatyti tik 600 automobilių, o nakvynę gali rasti apie 4 tūkst. poilsiautojų.

Nekantriausieji namo iš pajūrio patraukė vakar prieš vidurdienį. Jie tikėjosi išvengti spūsčių remontuojamame plento Šilutė–Liepoja ruože nuo Palangos iki Jakų žiedo. Veltui. Tokių „gudruolių“ buvo ne vienas šimtas, todėl prie kiekvieno kelio susiaurėjimo nusidriekdavo net kelių kilometrų eilės. Tik atvažiavus policijos ekipažams ir ėmus reguliuoti automobilių srautą, eilės šiek tiek sutrumpėjo.

Ne visai sklandžiai klojosi ir grįžtančiųjų iš Neringos kelionė. Pirmieji poilsiautojai iš Nidos spruko vakar ryte, kai nugriaudėjo perkūnija ir ėmė pliaupti smarki liūtis.

Nors keleivius ir automobilius per Kuršių marias kėlė visi trys reversiniai „Smiltynės perkėlos“ keltai, apie pietus grįžtančių į žemyną automobilių eilės galas buvo jau ties Smiltynės–Nidos plentu. Vairuotojų teigimu, eilėje teko laukti apie 45 minutes. Vakarop eilės galas buvo šalia Klaipėdos ir Neringos savivaldybių ribos, o laukiantieji turėjo apsišarvuoti kantrybe bent dviem valandoms.

Tačiau liūtis iš paplūdimių išvijo ne visus. Jai nurimus ir pro debesis suspindus saulei, poilsiautojai vėl pagyvėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius