Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 07 14

Karštis vargina ir džiugina

Termometrų stulpeliams šią savaitę šoktelėjus iki 30–35 laipsnių, vieni iš džiaugsmo trina rankas, kiti nesulaukia vėsesnio oro bangos. Tuo metu, kai medikai priversti gelbėti karščio aukas, prekybininkai džiūgauja išaugusiais kai kurių prekių pardavimais.
Per karščius patariama gerti daug skysčių, tačiau vengti alkoholio, gėrimų su kofeinu ir cukrumi.
Per karščius patariama gerti daug skysčių, tačiau vengti alkoholio, gėrimų su kofeinu ir cukrumi. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties medikai priversti suktis visu greičiu – į juos kreipiasi daug nuo karščio nukentėjusių žmonių. Anot pamainos vyresniosios gydytojos Nijolės Dimitrijevienės, medikams tenka ir važiuoti pas ligonius į namus, ir konsultuoti telefonu.

Į medikus kreipiasi dėl perkaitimo

„Pirmadienį turėjome apie 300 iškvietimų, antradienį truputį mažiau. Patariame žmonėms nevaikščioti lauke, kai saulė kaitriausia – nuo 11 iki 15 valandos. Ypač turėtų saugotis vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės, taip pat sergantys lėtinėmis ligomis. Pastebėjau, kad medikus dažniausia kviečia vyresni ir apie 25–30 metų amžiaus žmonės. Galbūt jauni žmonės neįvertina savo jėgų, nepajunta, kaip perkaista“, – pastebėjo gydytoja.

Dažniausia į medikus žmonės kreipiasi pajutę silpnumą, perkaitę, netekę skysčių. „Žmonės negeria pakankamai skysčių, nors tai būtina esant tokiems karštiems orams. Reikėtų gerti mineralinį vandenį, žaliąją arbatą“, – patarė N.Dimitrijevienė.

Vilniečiams nemokamai geriamojo vandens pastarosiomis dienomis gali gauti net gatvėse, visuomeninio transporto stotelėse, prie gydymo įstaigų.

Pataria vengti alkoholio ir kofeino

Anot Greitosios medicinos pagalbos stoties medikės, pastaruoju metu dėl nudegimų saulėje į juos nebuvo kreiptasi. „Matyt, žmonės jau išmoko patys apsisaugoti, yra daug įvairių priemonių. Tačiau pastebėjome, kad esant tokiam karščiui paūmėja lėtinės ligos“, – sakė medikė. Esant karštiems orams vengti saulės ypač turėtų tie, ką kamuoja širdies ir kraujagyslių ligos, psichikos sutrikimai, padidėjęs kraujospūdis, karščiavimas.

Medikai pataria per karščius gerti daug skysčių, tačiau vengti alkoholio, gėrimų su kofeinu ir cukrumi. Jei patalpoje ar lauke labai karšta, reikėtų kūną vėsinti drungnu dušu, daugiau laiko praleisti pavėsyje ar vėsesnėse patalpose, lankytis viešosiose vietose, pvz.: prekybos centruose, bibliotekose, kur įrengtos oro kondicionavimo sistemos.

Paplūdimiai perpildyti

Vilniečiai ieško vėsos paplūdimiuose šalia ežerų, Neries. Paplūdimius prižiūrinčios bendrovės „Akvalangas“ direktorius Arnoldas Žvikas teigė, kad žmonių srautai dideli, tačiau kaitri saulė ne tik džiugina, bet ir pridaro nemalonumų. „Poilsiautojai perkaista, ypač jeigu vartoja alkoholį. Tokių atvejų pasitaiko kasdien, tenka kviesti medikus, kartais ir policiją. Kuo daugiau žmonių apsilanko, tuo didesnė tikimybė, kad kažkas gali atsitikti“, – sakė A.Žvikas.

Anot jo, gelbėtojams darbo taip pat netrūksta, jiems kasdien tenka suteikti pagalbą skęstantiesiems. „Tačiau rimtesnių nelaimių mūsų prižiūrimuose ežerų ir Neries paplūdimiuose šį sezoną dar nebuvo, nenuskendo nė vienas žmogus, gelbėtojai stengiasi itin atidžiai dirbti savo darbą“, – sakė A.Žvikas ir pajuokavo, kad reikia pabelsti į medį, kad neprišauktų nelaimės.

Prekybininkai džiūgauja

Prekybininkai šiomis dienomis turi pagrindo džiūgauti. Karštis namuose ir biuruose itin išpopuliarino ventiliatorius ir kondicionierius. Anot UAB „Topo centras“ komercijos direktoriaus Andriaus Čekanavičiaus, jų pardavimai plūstelėjus karščiui išaugo net daugiau kaip 10 kartų.

„Ventiliatoriai graibstomi rekordiniu greičiu, tačiau sandėlyje turime pakankamą kiekį šių prietaisų, todėl stengiamės operatyviai papildyti parduotuvių lentynas. Pirkėjai renkasi tiek reguliuojamo aukščio (pastatomus ant žemės), tiek stalinius ventiliatorius. Vidutinė perkamiausių ventiliatorių kaina – 40 Lt“, – sakė A.Čekanavičius.

Ventiliatorių daugiau parduodama ir „Maxima“ prekybos centruose. UAB „Maxima LT“ atstovė spaudai Renata Saulytė teigė, kad palyginti su pernai metų liepa, kai nebuvo taip karšta, jų pardavimai išaugo penktadaliu, lentynose sparčiai mažėja ir iškyloms reikalingų prekių – galvos apdangalų, lauko baseinų, plaukimo čiužinių, šaltkrepšių. „Matyti, kad gyventojai nuo karščių ginasi prie ežerų, o ne tūnodami namuose“, – sakė R.Saulytė.

„Iki“ prekybos centruose taip pat pastebimas intensyvesnis susidomėjimas laisvalaikio prekėmis. „Pastebime, kad pirkėjų aktyvumas nesumažėjo, jie perka netgi daugiau laisvalaikio prekių, nei prieš metus, tačiau pirmiausiai renkasi pigesnes prekes. Ypač išaugo plaukimo reikmenų  pardavimai, šiais metais jie 150 proc. didesni nei prieš metus. Daugiau parduodama ir šaltkrepšių, ypač populiarios laisvalaikio klumpės tiek vaikams, tiek suaugusiems“, – sakė UAB „Palink“ Komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta.

Iš maisto produktų prekybos centruose populiariausi ledai, vanduo, gaivieji gėrimai ir šašlykai. „Iki“ prekybos centruose jų paklausa išauga net 40 proc. palyginti su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu. Ledų parduodama dvigubai daugiau.

Imasi atsargumo priemonių

Karščiai koreguoja ir geležinkelio transporto tvarkaraščius: traukiniai vėluoja, keleiviams tenka laukti net po valandą. Per karščius šalies keliais tik išimtinais atvejais leidžiama važiuoti sunkiasvorėms transporto priemonėmis, nes kyla grėsmė, jog bus apgadinti keliai.

Lietuvoje daugėja ir miškų, kuriems gresia gaisrai. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) perspėjo apie didelį miškų gaisringumo pavojų 12–oje šalies miškų urėdijų. Vilniaus miškai kol kas nepatenka į šią zoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius