Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 16

Kas, be „MG Baltic“, dar norėjo kišeninių politikų? A.Valinskas pirštu rodo į G.Žiemelį

Valstybės saugumo departamento (VSD) paviešinta informacija apie toli siekiančius koncerno „MG Baltic“ čiuptuvus paskatino svarstyti, kokios dar interesų grupės galėtų veikti panašiais metodais. Iš buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko kalbų galima spręsti, kad svajonę turėti kišeninę politinę jėgą galėjo turėti ir stambus verslininkas Gediminas Žiemelis, kurį A.Valinskas tiesiai šviesiai buvo apkaltinęs noru privatizuoti partiją. G.Žiemelis, 15min komentuodamas A.Valinsko teiginius, pareiškė, kad jokios partijos niekada ir nebuvo.
Gediminas Žiemelis
Gediminas Žiemelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Praėjusią savaitę kilus skandalui dėl koncerno „MG Baltic“ veiklos metodų, parlamentinį tyrimą vykdančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas užsiminė, jog birželį planuojamoje paviešinti medžiagoje apie verslo grupių įtaką politiniams procesams minimos mažiausiai penkios interesų grupės.

Kas jos – kol kas galime tik spėlioti, tačiau iš „MG Baltic“ istoriją komentuojančių buvusių ir esamų politikų pastarosiomis dienomis išsprūsta įvairios informacijos ir vertinimų.

Sekmadienį LRT televizijos laidoje „Savaitė“ buvęs Seimo pirmininkas ir „Tautos prisikėlimo partijos“ (TPP) lyderis A.Valinskas pareiškė, kad jo partija skilo dėl verslininko G.Žiemelio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Valinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Valinskas

„Mūsų partijos skilimo priežastis buvo, kad ją po savo sparnu bandė paimti Gedimino Žiemelio verslo struktūros, ir tai nebuvo labai didelė paslaptis. Nes aš pats esu kalbėjęs su jais ne vieną kartą, ir netgi buvo konkretus pasiūlymas. Sako, tu sėdėk tam savo soste, o mes perimsim 2 ministerijų, kurios buvo mums patikėtos – Kultūros ir Aplinkos – valdymą. O tu čia pirmininkauk. Kai aš pasakiau „ne“, prasidėjo skilimas“, – laidai pasakojo politiko duonos seniai atsikandęs A.Valinskas.

Ši informacija nėra nauja, tą patį A.Valinskas kartojo ir 2009 metais iškart po partijos skilimo.

Priminsime, kad tuomet 7 TPP lyderio bendražygiai Seime atsiskyrė nuo šios partijos frakcijos Seime ir joje paliko 13 narių. Po to sekė ilgi ginčai, kurie partijos organai teisėti ir turi juridinę galią. TPP taryba su A.Valinsku priešakyje pašalino TPP frakcijos narius Laimontą Dinių, Ligitą Kernagį, Aleksandrą Sacharuką bei buvusį aplinkos viceministrą Valdemarą Stančiką iš partijos, vėliau šie įkūrė kitą partiją.

A.Valinskas: verslininkų atakos prasidėjo laimėjus rinkimus

Apie tai, kad šiems procesams įtaką esą darė G.Žiemelis, A.Valinskas plačiau papasakojo 2009 metų rugsėjo mėnesį.

„Žinių radijo“ tiesioginiame eteryje jis pareiškė, kad TPP, o vėliau ir frakcija, skilo dėl to, kad viena verslo struktūra siekė nuolaidų, ir, jo žodžiais, norėjo valstybę privatizuoti.

Jis patikslino, kad iš pradžių kalbėta apie įtaką Susisiekimo ministerijai, vėliau – ir apie Aplinkos ministeriją.

„Galiu pasakyti, kad vedė atstovai, kurie labai artimai susiję su Gedimino Žiemelio verslo imperija. Ir taip yra ir dabar“, – tuomet sakė A.Valinskas.

Jis teigė, kad savo dalies reikalaujančių verslininkų atakos prasidėjo dar TPP laimėjus rinkimus.

G.Žiemelis bandė pirmiausia privatizuoti visą partiją. Po to, nepavykus, bandė frakciją.

„Prieš Vyriausybei grąžinant įgaliojimus tris savaites vyko aktyvios derybos, mes kalbėjomės su visais, buvo ir G.Žiemelis, ir visi kiti buvę kolegos. Ir kai buvo ištartas ir prezidentės žodis, ir premjero, kad „Valinskai, pateik greičiau tuos ministrus, kad būtų galima išspręsti“. Mes pateikėme tuos pačius valstybės pareigūnus, juos teikė premjeras, patvirtino prezidentė. Vaikinai suprato, kad su Valinsku taip nesusitarsi. Jis yra toks kvailas, kad sąžiningas“, – aiškino tuometis Seimo pirmininkas.

Jo teigimu, verslininkų interesas buvo gauti pakankamus užsakymus iš ES fondų, ministerijos, kadangi, jų žodžiais, yra daug ministerijų, kuriose yra daug laisvų pinigų.

„Inicijavęs Trakų skyriuje, G.Žiemelis bandė pirmiausia privatizuoti visą partiją. Po to, nepavykus, bandė frakciją, po to bandė ir patį Valinską. Bet Valinskas toks kvailas, kad sąžiningas“, – kalbėjo tuometis parlamento pirmininkas.

G.Žiemelis: tai tebuvo gynyba

– Kaip vertinate tokius A.Valinsko pareiškimus?15min raštu pasiteiravo G.Žiemelio.

– Tai buvo prieš 10 metų, kai tuo metu dar gyvenau Lietuvoje ir interesai buvo pakankamai lokalūs. Skirtingai nei šiuo metu linksniuojamas „MG Baltic“ koncernas, mūsų verslo grupė su valstybe netgi stengėsi nedaryti verslo. Bankrutavus „flyLAL“, kuris buvo labai priklausomas nuo valstybės reguliavimo, asmeniškai dėjau pastangas galutinai išeiti iš visų investicijų, kurios gali teikti paslaugas valstybei arba kuri būtų labai priklausoma nuo reguliavimo.

Po 10 metų matome rezultatą – visos mūsų įmonės, veikiančios iš Lietuvos, 99 proc. parduoda paslaugas ne Lietuvos klientams, daugiau nei 70 proc. konsoliduotų pajamų generuoja antrinės įmonės, registruotos užsienyje.

Labai „lietuviškai“: duodi paramą, o ji savo rėmėją atiduoda teisėsaugai. Maža to, atidavę bylą prokuratūrai, A.Kubilius siuntė savo patarėjus, kad byla būtų tiriama.

Niekada nebuvo tikslo valdyti politikų siekiant naudos verslui ir verslai ne taip buvo konstruojami. Netgi nerasite to fakto. Įdomu tai, kol verslo parama iš verslo įmonių partijoms buvo legali, didžiausią paramą 2008 metais skyrėme „Tėvynės Sąjungai“ – tai galima rasti „Google“ – kaip politinei partijai, kuri žadėjo sureguliuoti mus dominantį transporto sektorių, padaryti jį skaidrų ir daugybę kitų rinkiminių pažadų. Būtent per valdžių pasikeitimą „flyLAL“ nebeišgyveno, bankrutavo.

Konservatoriai, su Andriumi Kubiliumi priešakyje, pirma, ką padarė, tai vietoje to, kad įsiklausytų, suprastų verslą, kuris vienas kovojo prieš praktiškai visą Latvijos valstybę ir „airBaltic“, gal net nustatyti tikruosius kenkėjus, A.Kubilius su E.Masiuliu po „flyLAL“ bankroto pridavė mane asmeniškai į Generalinę prokuratūrą. Nors puikiai žinojo, kad aš nieko nepavogiau ir tuo metu buvau suinvestavęs visus savo ir įmonės pinigus į „flyLAL“... Nes gerokai iki rinkimų apie situaciją buvau informavęs.

Labai „lietuviškai“: duodi paramą, o ji savo rėmėją atiduoda teisėsaugai. Maža to, atidavę bylą prokuratūrai, A.Kubilius siuntė savo patarėjus, kad byla būtų tiriama. Visaip skatino. Tada ir koncernas vėliau pasijungė, tas pats Tomas Dapkus kaip „reality show“ (realybės šou – aut.) kiekvieną mano pasirodymą prokuratūroje transliavo per savo media kanalus.

„Scanpix“ nuotr./„FlyLAL“
„Scanpix“ nuotr./„FlyLAL“

Tuometiniai prokurorai, kurie dabar pas juos dirba advokatais (nepainiokite su G.Danėliumi) vis galvojo, kokius naujus tyrimus prieš mane pradėti, nes „flyLAL“ byloje net ir su fantazija nusikaltimų nerado.

Išeinant iš to, ką sako A.Valinskas – man draugystė su A.Sacharuku ir aplink jį prisišliejusiais menininkais tebuvo gynyba nuo valstybinio/vienos interesų grupės reketo, A.Kubiliaus, Eligijaus Masiulio ir kitų veikėjų. Aš negalėjau užvaldyti savo tėvo, kuris tapo šios Seimo frakcijos nariu, ir negalėjau užvaldyti kitų žmonių – aš juk nevaldžiau televizijos ar teisėsaugos, pavyzdžiui.

A.Sacharukas yra stipri asmenybė, buvęs aukštas pareigas ėjęs pareigūnas, kovojęs su organizuotu nusikalstamumu. Vėliau už jo principingumą tie patys konservatoriai atkeršijo – surengė jam apkaltą.

– Ar iš tiesų jūs ar jūsų atstovai norėjo užvaldyti partiją, daryti įtaką, ar išvis buvo kalbama apie įtakas ministerijoms, apie pinigus?

– A.Valinskas, kaip man atrodo, iki šiol nesupranta, kodėl „partija“ skilo. Nebuvo jokios partijos, nebuvo, kas juos sieja, buvo grupė žmonių, kurie net nesuprato, kur pateko.

Netyčia papuolė į Seimą ir tapo valdančiąja partija. A.Valinskas, tapęs Seimo pirmininku, persėdo į limuziną su apsauga, „pasistatė“ 2 ministrus ir visi jo „partijos“ nariai turėjo daryti tai, ką jis pasakė. Daug kas įtarė, kad A.Valinskas iškart turėjo asmeninės finansinės naudos. Sklido kalbos, kad vos ne po kelis kartus per savaitę su A.Kubilium ir kitais garbingais politikais geria brendžiuką ir sprendžia valstybės reikaliukus. Kokius, niekas nežinojo.

Kad A.Sacharukas – mano vaikystės draugas, visi puikiai žinojo, kad mes dažnai tuo metu matėmės, taip pat. Kad mano tėvas susipažino su juo per mane – taip pat. Jeigu likimo valiai palikti naujos „partijos“ atstovai šliejosi prie naujo idėjinio vado A.Sacharuko, A.Sacharukas, kaip politikas, norėjo didinti savo įtaką ir ją didino. Jis pažinojo daug mūsų įmonės vadovų, darbuotojų. Todėl, kad norėta įtraukti daugiau jaunų žmonių į politinę veiklą, gal net skatintinas veiksmas. O A.Valinskui reikėjo mito, kodėl griūva partija – jis jį sugalvojo.

Tačiau nei vieno mano prašymo negali įvardinti, nes jo nebuvo, apart to, kad daryti efektyvius valstybinius sprendimus ir sugalvoti idėjas Lietuvai. Aš juk nesiruošiau mesti verslo ir eiti į politiką.

– Jei susitikdavote su A.Valinsku, kitais partijos atstovais, apie ką kalbėdavote?

– Papasakosiu vieną iš susitikimų. Su manim Šarūno Marčiulionio viešbutyje susitinka aplinkosaugos ministras Gediminas Kazlauskas. Sako: „Žinau, kad jūs su A.Sacharuku. Davai nesipykstam – įvardink interesus Aplinkosaugos ministerijoje?“ Atsakau: Miškai sudaro apie 35 proc. Lietuvos teritorijos, Danijoje – 5 proc. Europos Sąjungos industrinės šalys nori bendras Europos Sąjungos žaliąsias zonas (miškus) parodyti ant tokių šalių kaip Lietuva ir Latvija, o pačios kuo daugiau žemių industrializuoja, paverčią ūkiais, gamyklomis ir taip stiprina savų šalių ekonomikas.

Išeinant iš to, ką sako A.Valinskas – man draugystė su A. Sacharuku ir aplink jį prisišliejusiais menininkais tebuvo gynyba nuo valstybinio/vienos interesų grupės reketo, A.Kubiliaus, Eligijaus Masiulio ir kitų veikėjų.

Sakau, priimkite programą, kad sumažinsite miškų plotus iki 25 proc. ir tuo pačiu padidinsite apdirbamų žemių plotus apie 700 000 ha. Kirsdama miškus valstybė galės sutaupyti ant tuo metu brangių rusiškų dujų naudodama medieną šildymui, o toks būdas gali padidinti BVP 20-30 proc. ir pagerinti užsienio prekybos koeficientą.

Be to, naudą gaus išimtinai Lietuvos žmonės ir įmonės, nes viskas vyks lokaliai ir be jokio importo. O vėliau tas žemes, kurios susiformuos, valstybė dar galės nuomoti ūkininkams... G.Kazlauskas išklausęs išlaikė pauzę ir sako: „Gerai...O kur čia jūsų (mano) interesas?“. Sakau, mes kaip verslas galėsime konkuruoti dėl įvairių paslaugų ir valstybės gerovės padidėjimas didina verslų vertes. Tuo pokalbį apie interesus ir baigėme – daugiau nebuvo susitikę. Mūsų įmonės šilumos ūkio veikloje ar kur kitur nedalyvauja.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gediminas Kazlauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gediminas Kazlauskas

Partija buvo įsikūrusi G.Žiemelio įmonės pastate

2009 metų rudenį buvo kilę klausimų dėl dalies TPP narių ryšių su G.Žiemeliu, mat partija kurį laiką buvo įsikūrusi šio verslininko įmonei „ŽIA Valda“ priklausančiame pastate sostinės Žvėryno rajone.

Tuomet portalas Alfa.lt rašė, kad neoficialiai kalbėta, jog TPP persikėlimą į šią būstinę organizavo partijos narys Aleksandras Sacharukas kartu su kitais G.Žiemelio įmonių darbuotojais, priklausiusiais neteisėtai išrinktam TPP prezidiumui. Jį susipykus politikams buvo įkūrę A.Valinsko priešininkai.

Parlamentaru buvęs Saulius Stoma tuomet teigė, kad iš Spaudos rūmų į Žvėryną išsikelti dėl kainos skirtumo pasiūlė naujasis prezidiumas.

Tarp L.Diniaus vadovaujamo neteisėto partijos prezidiumo narių buvo Marius Žutautas, G.Žiemelio verslui priklausančios „ŽIA Valda“ generalinis direktorius.

Pats L.Dinius yra sakęs, kad G.Žiemelis lengvatines sąlygas įkurti būstinę galėjo pasiūlyti ne dėl interesų ir savo žmonių veiklos partijoje, o dėl to, kad A.Sacharukas – jo vaikystės draugas.

A.Sacharukas nuo G.Žiemelio kreipia kalbą link „MG Baltic“

Pirmadienį 15min susisiekus su A.Sacharuku, šis pripažino su G.Žiemeliu esantis pažįstamas nuo vaikystės, kartu sportavęs, tačiau kategoriškai atmetė, kad šis verslininkas bandė daryti įtaką politikams.

„Įtaka būna tada, kai žmogus jai pasiduoda. Aš nepasiduodu įtakai, A.Valinskas niekada nepasiduoda įtakai. Suskilo partija, mano nuomone, dėl liberalų ir konservatorių intrigų (...) kartu su „MG Baltic“. Jie labai stipriai intrigavo, pūtė burbulus, pylė žibalą – tampė po vieną narį ir skaldė, o A.Valinskas tuo tikėjo. O niekas niekada mūsų nespaudė ir nepirko. Aš neparsiduodu, A.Valinskas irgi neparsiduoda“, – kalbėjo jis ir pabrėžė, kad gali galvą guldyti, kad kiti TPP kolegos taip pat buvo sąžiningi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./A.Sacharukas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./A.Sacharukas

Praėjus kiek mažiau nei dešimtmečiui A.Sacharukas gailisi tuomet susipykęs su A.Valinsku. Jis teigė, kad tuomet politinės patirties neturėjusius žmones supjudyti buvo labai lengva.

Pašnekovas svarstė, kad TPP buvo suskaldyta dėl to, kad jos narių nepavyko nupirkti, o tai esą konservatoriai su liberalais esą galėjo vykdyti su to paties „MG Baltic“ žinia.

Paklaustas, ar jis mano, jog yra rimtų įrodymų, kad minėtas koncernas veikė ir konservatorius, A.Sacharukas teigė taip ne manantis, o žinantis: „Aš asmeniškai dalyvavau, kur dalyvavo konservatorių nariai įtakingiausi kartu su Kurlianskiu (buvusiu „MG Baltic“ viceprezidentu, – aut. past.). Sėdėjo ir dėliojo visus klausimus ir norėjo mane paveikti. Aš juos pasiunčiau ant trijų raidžių ir viskas prasidėjo. Aš nenoriu pasakot, o kam man pasakot dabar? Kiek žinau, VSD žinojo ir sekė viską.“

15min priminus, kad į viešumą yra iškilusi informacija apie „MG Baltic“ paramą Lauryno Kasčiūno įstaigai, A.Sacharukas teigė kalbantis apie ką kita.

„Prie ko čia tie kasčiūnai? Kasčiūnas yra nulis, o ne konservatorius, rėkiantis nulis. O ten yra rimti žmonės, kurie dalyvavo, o ne kasčiūnai ar adomėnai. Čia šiaip – trečio ešelono konservatoriai. Galvoja, kad jie labai reikšmingi. Yra tikri konservatoriai, kurie mūsų kadencijoje sprendė visus reikalus“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas pridūrė, kad Irena Degutienė esą niekada neturėjo jokių reikalų su „MG Baltic“.

„Sakiau jai, kad būkit atsargi, nes aš matau, kas vyksta. Kad jie buvo prieš ją labai nusiteikę“, – pridūrė jis. A.Sacharuko teigimu, svarbiausi konservatorių partijos atstovai esą nuolat palaikė ryšį su R.Kurlianskiu ir viską su juo derino.

A.Sacharukas teigė, kad apie „MG Baltic“ įtaką žinojo visi Seime, o jis apie tai esą sužinojo po mėnesio, kai pateko į parlamentą.

„Turėjai būti arba durnas, arba aklas, kad to nematytum“, – pridūrė jis.

Gandų buvo, faktų niekas nežino

15min teiravosi politikos senbuvių apie tai, kad G.Žiemelis galėjo taip pat norėti kišeninių politikų.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas, ilgametis parlamentaras Gediminas Kirkilas 15min teigė negirdėjęs kalbų apie G.Žiemelio ar jo atstovų bandymus daryti įtaką politikams.

„Man neteko“, – atsakė jis į klausimą, ar teko susidurti su pačiu verslininku ar jo atstovais.

„Sunku pasakyti, šou meistrai – jie prisigalvoja visko“, – A.Valinsko istoriją lakoniškai įvertino politikas.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas 15min teigė girdėjęs samprotavimų apie G.Žiemelį, juolab, kad jo tėvas Vidmantas Žiemelis buvo ir konservatorius, ir „darbietis“. E.Gentvilas priminė, kad liberalams buvus valdžioje Eligijus Masiulis inicijavo „FlyLAL“ (kurio pagrindinis akcininkas buvo G.Žiemelis – aut. past.) bankrotą.

„Tai santykiai su G.Žiemeliu buvo, kaip suprantu, ne nuliniai, bet minusiniai. Pas mus tikrai to nesijautė, o kitur, tai aš gandų prisiklausęs“, – teigė jis, tačiau pasakoti jų nenorėjo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos senbuvė Rasa Juknevičienė teigė tik iš A.Valinsko pareiškimo girdėjusi apie G.Žiemelio bandymus daryti įtaką.

R.Juknevičienė priminė, kad iš konservatorių pasitraukęs verslininko tėvas V.Žiemelis inicijavo referendumą dėl naujos atominės elektrinės statybų, o tuo metų jo sūnaus įmonė dalyvavo konkurse dėl Maskvos Žukovo oro uosto statybų.

Tačiau konkrečių faktų apie galimą G.Žiemelio įtaką politikai R.Juknevičienė teigė negirdėjusi.

„Tuo metu dirbau Vyriausybėje ir Seimo kuluarų mažiau žinojau, nes tikrai daug darbo buvo“, – teigė ji.

Ar planuojamoje išslaptinti medžiagoje apie verslo įtaką politikams yra minimas ir G.Žiemelis, Seimo NSGK pirmininkas V.Bakas 15min nekomentavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius