Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 24

Kas dabar valdys Bronislovo Lubio „Achemos“ koncerną

Didžiausio lietuviško kapitalo koncerno „Achema“ prezidentui Bronislovui Lubiui iškeliavus anapilin, iškils būtinybė pasidalinti verslo patriarcho valdytą turtą.
Bronislovas Lubys
Bronislovas Lubys / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kas gali perimti Bronislovo Lubio verslo imperijos vairą, domėjosi LNK.

Vienas didžiausių lietuviško kapitalo koncernų „Achemos grupė“ buvo sukoncentruotas vienose rankose. B.Lubiui priklausė didžioji akcijų dalis – 62 proc. Įstatymais numatoma, kad mirusiojo akcijos turi būti paskirstytos pagal testamentą. Jeigu jo nėra, akcijos pagal artimumą perleidžiamos šeimos nariams.

Velionis turėjo dvi šeimas, todėl dar neaišku, kam teks persėsti prie „Achemos grupės“ vairo.

Neoficialiais duomenimis labiausiai tikėtina, kad vadovavimą koncernui perims vyresnės B.Lubio dukters vyras – „Achemos grupės“ teisės reikalų direktorius Romualdas Žadeika.

Tačiau jeigu „Achemos“ akcijų paketas bus išdalytas keliems giminaičiams, teisininkų manymu naujieji savininkai turėtų tarpusavyje susitarti, kuriam vienam patikėti valdymą.

„Patys įpėdiniai turėtų būti suinteresuoti, kad visas turtas būtų išlaikytas vienose rankose. Tad čia jau bus jų susitarimas, kaip toliau valdyti akcijas. nes įstatymas numato galimybę ir atsisakyti dalies palikimo. Todėl tam tikrais atvejais visos akcijos gali būti sutelkiamos vienose ranksoe, netgi tais atvejais, kai palikimas ar įstatymas numato kitaip“, – komentavo situaciją advokatė Vilija Viešūnaitė, advokatė.

Patys įpėdiniai turėtų būti suinteresuoti, kad visas turtas būtų išlaikytas vienose rankose.

Bendrovės vadovai sako, koncerno valdymas keistis neturėtų. Tačiau neslepia: kad ir kas būtų paskirtas naujuoju prezidentu, jis bus daug silpnesnis už B.Lubį.

„Kaip ir krepšinyje, vienoje kartoje gimsta tik vienas A.Sabonis. Mano supratimu, niekas jo nepakeis ir nepriartės savo sugebėjimais. Tačiau mes dirbome vienoje komandoje ir pagrindinio žaidėjo pasitraukimas darbą šiek tiek įtakos“, – sakė „Achemos grupės“ viceprezidentas Arūnas Laurinaitis.

Koncerno turtas vertinamas daugiau nei 2 mlrd. litų. Pajamos pernai siekė 3 mlrd., o pelnas – 88 mln. litų.

Koncernas valdo daugiau kaip 30 įmonių, kuriose dirba per 5 tūkst. darbuotojų. Prieš krizę paties B.Lubio turtas buvo vertinamas beveik 1,5 mlrd. litų, bet sunkmečiu sumenko keliais milijonais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius