Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2023 01 23

Kas laukia konservatorių partijos po Kristijono Bartoševičiaus skandalo?

Žinia apie įtarimų dėl vaikų tvirkinimo ir prievartavimo sulaukusį Seimo narį Kristijoną Bartoševičių šokiravo Lietuvą. Politologai neabejoja, kad neeilinis skandalas turės įtakos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ateičiai, tik klausimas – koks bus jos mastas.
Kristijonas Bartoševičius
Kristijonas Bartoševičius / 15min ir asmeninio archyvo nuotr.

Konservatorių frakcijos narys pirmadienį pranešė dėl „asmeninių priežasčių“ atsistatydinantis iš Seimo nario pareigų.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į parlamento vadovę Viktoriją Čmilytę-Nielsen dėl K.Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo.

TS-LKD frakcijos narį norima patraukti Baudžiamojon atsakomybėn dėl vaikų tvirkinimo ir prievartavimo.

Pats K.Bartoševičius įtarimus neigia.

Kaip žaibas iš giedro dangaus trenkęs skandalas netrukus nuvilnijo per Seimą ir visuomenę.

Sureagavo ir oponentai, ir bičiuliai

Karčių žodžių dėl įtarimų sulaukė ne tik K.Bartoševičius, bet ir konservatorių partija.

Skandalu iškart pasinaudojo ir politiniai oponentai.

Karčių žodžių konservatoriams negailėjo ir Liberalų sąjūdžio, kuris yra koalicijoje Seime, kandidatė į Vilniaus merus Eglė Radvilė.

E.Radvilės įrašas
E.Radvilės įrašas

Tiesa, dabar šis įrašas ištrintas.

„Iššūkis visai partijai“

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė pabrėžia, kad skandalas – neeilinis, todėl ir visuomenė į tai žiūri ypač jautriai.

„Priežasčių ir pasekmių ryšiai sakytų, kad nereikėtų to lipdyti visai partijai, kad tai yra vieno žmogaus tam tikra galima veika, kuri reikalauja, kaip matome, visos sistemos tyrimo ir tai netgi nėra nei korupcinis skandalas, kur būtų politikas paėmęs kyšį ir tu žinai, kad tai tiesiogiai susiję su Seimo nario veikla“, – 15min sakė politikos ekspertė.

Aivaro Žydelio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė
Aivaro Žydelio / 15min nuotr./Rima Urbonaitė

„Tuo metu šita situacija su Seimo nario veikla turbūt ir nėra susijusi, bet čia ir yra problema. Čia mes kalbame apie vaikus, apie galimai itin žiaurius nusikaltimus ir natūralu, kad visuomenės emocinis jautrumas bus labai, labai didelis“, – pridūrė ji.

Įtarimai K.Bartoševičiui paviešinti likus vos kiek daugiau nei mėnesiui iki savivaldos rinkimų, tačiau, pasak politologės, kol kas sunku vertinti, kaip šis skandalas paveiks konservatorių rezultatus rinkimuose.

„Sunku prognozuoti, kokią tai darys įtaką rinkimams, bet reikia pripažinti, kad tas emocinis fonas, manau, deja, bet įtakos gali turėti (...) Emocija tikrai yra neigiama ir aš manau, kad tai yra didžiulis iššūkis visai partijai“, – svarstė R.Urbonaitė.

Jos teigimu, K.Bartoševičiaus skandalo šešėlis krenta ir ant konservatorių partijos, jo atsikratyti taip lengvai jiems nepavyks, kadangi kalba eina apie labai sunkius nusikaltimus.

„Negalėsi netgi atskirti ar nubraižyti tam tikrų linijų ar pastatyti tam tikrų tvorų. Deja, bet šitie dalykai visas tvoras gali perlipti, nes mes kalbame apie itin sudėtingą ir emociškai jautrų atvejį, kas, manau, dalį žmonių tikrai sukrėtė“, – pabrėžė MRU politologė.

Anot jos, akivaizdu, kad situacija dėl šio skandalo TS-LKD yra sudėtinga ir tai turės įtakos partijos įvaizdžiui, tačiau koks bus jos mastas – prognozuoti sunku.

„Jeigu tas atvejis įgaus pagreitį ir vis daugiau detalių atsiras, ir jeigu bus vis tęsinys, ir vyks iki rinkimų, tai gali rimtai pakenkti – to atmesti negaliu, nes mes nežinome, kaip sužais žmonių emocijos“, – kalbėjo R.Urbonaitė.

„Manyčiau, kad šiandien tikrai labai nerami diena konservatoriams, ramybės pasisemti nėra iš kur“, – pridūrė ji.

„Nieks ateities nežino“

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Jean Monnet profesoriaus Mindaugo Jurkyno, nuspėti, kaip skandalas paveiks partiją, yra sudėtinga.

Tačiau akivaizdu, kad poveikis bus.

„Nežinau, nieks ateities nežino (...) Aišku, kad trumpalaikis efektas bus neigiamas, tačiau kokio jis bus dydžio – sunku pasakyti, nes toks dalykas kaip įtarimai, kad ir yra nekaltumo prezumpcija, vis tiek yra neigiama informacija“, – 15min sakė politologas.

„Ir kadangi šitą informaciją pakankamai stipriai išplėtojo visas žiniasklaidos laukas ir opozicija, tai tikrai duoda minusus“, – pridūrė jis.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Mindaugas Jurkynas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Mindaugas Jurkynas

Jis teigė besiremiantis nekaltumo prezumpcija ir sakantis, kad „įtarimai dėl šios veiklos yra politiškai neigiamas dalykas partijai, tačiau klausimas – kokio dydžio ir kaip ilgai“.

„Šiandienai – taip, o po mėnesio, manau, kad daug mažiau arba visai nieko nebus“, – svarstė M.Jurkynas.

Vyriausioji rinkimų komisija antradienį turėtų spręsti klausimą dėl K.Bartoševičiaus mandato panaikinimo. Praradus mandatą, teisėsauga jam galės oficialiai pateikti įtarimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius