-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 12

Kas laukia pusę kadencijos išdirbusios valdančiosios koalicijos

Dvejus metus išlikti postuose valdantiesiems padėjo palanki Seimo sudėtis, taip pat – ekonominis atsigavimo laikotarpis, portalui LRT.lt tvirtina politologas Tomas Janeliūnas. Tiek jis, tiek politikos apžvalgininkas Edmundas Jakilaitis teigia, jog ši Vyriausybė kol kas neturi rimtesnių stabilumo iššūkių.
Rolandas Paksas, Algirdas Butkevičius ir Loreta Graužinienė
Rolandas Paksas, Algirdas Butkevičius ir Loreta Graužinienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

2012-ųjų rudenį, netrukus po Seimo rinkimų, Lietuvos socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius, partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas, Darbo partijos idėjinis lyderis Viktoras Upaskichas bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis sukirto rankomis dėl valdančiosios koalicijos suformavimo.

Dabar valdantieji darbus tęsia be LLRA, kuri atsiskyrė šių metų vasarą, tačiau, regis, be didesnių stabilumo iššūkių. Kas padėjo valdantiesiems išdirbti pusę kadencijos, ir ar galima tikėtis, kad ši Vyriausybė bus antroji, išdirbusi visą kadenciją?

T. Janeliūnas: atsigavimo laikotarpis palankus koalicijai

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Politologas T.Janeliūnas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Politologas T.Janeliūnas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (TSPMI) dėstytojas politologas Tomas Janeliūnas teigia, kad šios valdančiosios koalicijos stabilumą lėmė dvi priežastys.

„Visų pirma, koalicijos sudėtis, kuri yra iki šiol, iš esmės nulemta Seimo sudėties. Kad ir kaip skaičiuosi, alternatyvios koalicijos sudaryti Seime be išankstinių rinkimų yra neįmanoma.

Natūralu, kad visi pagrindiniai partneriai puikiai žino, jog be jų trijų kažkokios daugumos sudaryti iš esmės neįmanoma. Aritmetine prasme lenkai nebuvo reikalingi [...] jie pakankamai greitai ir neskausmingai nubyrėjo, vos tik kilo rimtesnė krizė. Taigi bendri interesai išlaikyti koaliciją yra paremti aritmetinės būtinybės“, – portalui LRT.lt kalbėjo T. Janeliūnas. 

Be to, pasak politologo, per pastaruosius metus nebuvo ir rimtų ekonominių krizių: „Atsigavimo laikotarpis buvo ir tebėra palankus koalicijai. Ji gali mėgautis augančia ekonomika, didėjančiu biudžetu, interesai skirstyti tą biudžetą taip pat stiprėja. Natūralu, kad kiekviena iš didžiųjų partijų yra linkusi išlaikyti savo ministerijas, sferas, kurias prižiūri, ir tai leidžia jiems siekti kompromiso tarpusavyje.“

Situaciją pakeisti gali Darbo partijos bylos išnagrinėjimas

Tiek TSPMI dėstytojas T. Janeliūnas, tiek žurnalistas, politikos apžvalgininkas E. Jakilaitis mano, jog kol kas ši Vyriausybė neturi kokių  nors didesnių stabilumo iššūkių.

Ši Vyriausybė neturi kokių  nors didesnių stabilumo iššūkių

„Vienintelis trikdis, kuris išlieka, yra pasikeitimai po Darbo partijos bylos išnagrinėjimo, bet šie procesai taip pat atsideda ilgam, nes V. Uspaskichas šiuo metu yra įgavęs teisinę neliečiamybę. Tai nebent siečiau galimybę [sulaukti permainų koalicijoje] su visišku DP bylos išnagrinėjimu Lietuvos apeliaciniame teisme, o šiaip nematau kažkokių priežasčių, kodėl ši valdžia turėtų griūti“, – LRT.lt komentavo E. Jakilaitis.

Kaip teigia T. Janeliūnas, pirmaisiais kadencijos metais didžiausias klausimas buvo, ar DP sugebės išsilaikyti koalicijoje, mat jai esą buvo daromas nemenkas politinis spaudimas tiek dėl konkrečių asmenybių, kurias deleguoja į ministrus, tiek apskritai dėl visos partijos galimybių dalyvauti koalicijoje. „Tačiau kažkiek nuo vadovaujamų pareigų nusišalinus V. Uspaskichui, Vytautui Gapšiui, tokia įtampa nuslūgo. Galima manyti, kad tik vėl atsiradus kažkokiam teismo sprendimui, ši tema iškils į politinę darbotvarkę. Jei ne, manau, kad ir DP gali gana ramiai jaustis“, – kalbėjo politologas.

Pasak E. Jakilaičio, Andriaus Kubiliaus vyriausybei, kuri buvo pirmoji valdžioje išbuvusi visą kadenciją, išsilaikyti buvo kur kas sunkiau. „Žinant visas Arūno Valinsko fanaberijas ir paskutinius susikirtimus su Liberalų ir centro sąjunga, valdžioje išsilaikyti buvo kur kas sudėtingiau. Dabar yra dauguma, ji gana aiški, turi interesą likti valdžioje. Nors, žinoma, visko gali atsitikti“, – pridūrė E. Jakilaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius