Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 20 /22:16

Kas privertė ministrą Saulių Skvernelį atsistatydinti?

Kas penktadienį per kelias valandas atsitiko, kad vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis nusprendė atsistatydinti? Dar prieš pietus jis teigė neketinąs trauktis iš posto, o jau pavakare pranešė apie savo sprendimą jį palikti.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min.lt šaltinių teigimu, S.Skvernelis atsistatydinimo pareiškimą nusprendė įteikti išgirdęs prezidentės Dalios Grybauskaitės komentarus. „Turiu pasakyti su apgailestavimu, kad jau ne pirmą kartą ministras demonstruoja žemą politinį lygį, kai mėgina komentuoti arba neprisiima, ar nesupranta savo asmeninės atsakomybės. Ministras privalo laiku ir pilnai informuoti apie įvykius visus valstybės vadovus“, – penktadienį teigė šalies prezidentė D.Grybauskaitė. 

Tuo tarpu portalas LRT.lt svarsto, ar galėjo tam įtakos turėti naktinis S.Skvernelio ir Seimo vadovės Loretos Graužinienės pokalbis?

Kaip spaudai penktadienio rytą pasakojo Seimo pirmininkė, ji skambino ministrui vėlų ketvirtadienio vakarą ir teiravosi, ar saugūs aukšti Lietuvos svečiai, dalyvavę Baltijos asamblėjoje.

Pasak L. Graužinienės, ministras ją patikinęs, kad dėl saugumo nereikėtų nerimauti, ir dar pridūręs esą jau miega, nes 4 val. ryto turįs išskristi į Briuselį.

Gal valstybės vadovai žino, kad jų pokalbiai vyriausybinio ryšio linijomis įrašinėjami. Mes, eiliniai jo vartotojai, to nežinome.

Pats S. Skvernelis pokalbį su L. Graužiniene atpasakojo kiek kitaip. Ministras teigė, jog tokių operacijų metu, kokia vyko ketvirtadienio vakarą ir naktį, kai penkias valandas po visą miestą buvo ieškoma iš policijos komisariato pabėgusio ir ginklą pavogusio narkomano, jaučiama didžiulė įtampa, todėl pokalbis su Seimo vadove jam pasirodęs ne visai adekvatus esamai situacijai ir nekonstruktyvus.

Jau penktadienį L. Graužinienė pareiškė, kad kitą savaitę susitikimo su Seimo frakcijų vadovais metu ketinanti paviešinti pokalbį su S. Skverneliu, nes jame nebuvę jokių paslapčių, todėl jį galima būtų paskelbti ne tik parlamentarams, bet ir visuomenei.

Tad gal čia ir reikėtų ieškoti rakto, kuris galėtų padėti suprasti, kodėl taip staiga S. Skvernelis apsisprendė pasitraukti? Kodėl priėmė tokį sprendimą, kai atsistatydinti jo neragino nei premjeras A. Butkevičius, nei į ministro postą delegavusi „Tvarkos ir teisingumo“ partija? Ir net opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis jį palaikė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Loreta Graužinienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Loreta Graužinienė

Ar tai, kad L. Graužinienė paskelbė turinti planų paviešinti pokalbį su S. Skverneliu, reiškia, kad jis buvo įrašytas? Juk buvo bendraujama vyriausybinio ryšio linija.

„Mes daugiau nieko nekomentuosime“, – tepasakė Seimo vadovės atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

LRT.lt pabandė pasiaiškinti, ar koks nors teisės aktas reglamentuoja galimybę įrašinėti šalies vadovių pokalbius su aukštais pareigūnais ar parlamentarais, kai kalbamasi vyriausybinio ryšio linijomis?

„Joks įstatymas to nenumato“, – tvirtino Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Julius Sabatauskas.

Seimo narys taip pat svarstė, kad galbūt ministro pokalbis su Seimo vadove buvęs ne toks, kaip jis perpasakojęs: gal teisybė – L. Graužinienės pusėje, gal dėl to S. Skvernelis ir nusprendė trauktis?

„Gal valstybės vadovai žino, kad jų pokalbiai vyriausybinio ryšio linijomis įrašinėjami. Mes, eiliniai jo vartotojai, to nežinome“, – diplomatiškai kalbėjo J. Sabatauskas.

„Turėtų būti neįrašinėjami. Bet, jei taip yra, tai – įstatymų pažeidimas. To neturėtų būti“, – sakė Liberalų sąjūdžio lyderis E. Masiulis, kalbėdamas apie tai, ar įrašinėjami telefoniniai šalies vadovų pokalbiai.

Pasak parlamentaro, gal Seimo vadovė savo iniciatyva įsirengė pokalbių įrašinėjimo įrenginį: „Tuomet – jau skandalas“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Artūras Paulauskas taip pat tvirtino, jog jokie teisės aktai nenumato, kad šalies vadovų pokalbiai vyriausybinio ryšio linijomis būtų įrašinėjami.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Artūras Paulauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Artūras Paulauskas

„Mano galva, Seimo vadovės pasakymas, kad jos pokalbio su ministru turinys nėra slaptas ir su jo detalėmis gali būti supažindinti ne tik Seimo frakcijų vadovai, bet ir visuomenė, reiškia, jog galbūt ji supažindins su to pokalbio detalėmis. Kita vertus, jei vienas iš pašnekovų įspėja kitą pokalbio dalyvį, kad pokalbis bus įrašomas ir paklausia jo sutikimo, tai čia – nieko blogo. Nesvarbu, kas su kuo kalba. Juk dažnai kur nors paskambinę išgirstame perspėjimą, kad pokalbis gali būti įrašytas ir paklausiama sutikimo“, – svarstė A. Paulauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius