Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 04

Kas Šiauliuose valdo milijonus?

Jei ieškotumėte didžiausių Šiaulių miesto milijonierių, žvilgsnį tektų kreipti į miesto Tarybą. Čia turtas kaip ant mielių auga ne tik tiems, kurie valdo verslus, bet ir tiems, dėl kurių atlyginimų kovojama piketais. Beje, į milijonierių gretas greitai pretenduos ir kai kurie, toli gražu ne aukščiausio rango, policininkai. Kaip susikrauti beveik milijono litų turtą, gaunant vos 2 tūkst. Lt per mėnesį siekiantį atlyginimą, aiškinosi „Šiauliai plius“.
Šaulio paminklas
Šaulio paminklas / Wikimedia Commons nuotr.

Šiaulių teisėjai – ne milijonieriai

Šią savaitę „Valstybės žinių“ priede paskelbus valstybės tarnautojų, politikų ir kitų asmenų turto ir pajamų deklaracijas, paaiškėjo, kas lobo sparčiausiai, o kas ir toliau skurdo.

Naujausi deklaracijų duomenys atskleidė, kad teisingumą Šiauliuose vykdo ne milijonieriai teisėjai, tačiau dažno jų turtas siekia šešiaženkles sumas, o kai kurie jauni teisėjai savo sukauptu turtu keliskart lenkia net patį Šiaulių apygardos teismo pirmininką.

Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Vidmantas Mylė per metus sutaupė 56 tūkst. Lt. Jo deklaruotos santaupos siekia 77 tūkst. Lt., turto registruota už 133 tūkst. Lt.

Kai kurie jauni teisėjai savo sukauptu turtu keliskart lenkia net patį Šiaulių apygardos teismo pirmininką.

„Grąžinta skola dėl nukarpytų atlyginimų“, – teigia Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene Vytautas Jončas.

Šiaulių apygardos teismo Civilinių bylų skyriuje dirbančios Danutės Burbulienės registruoto turto vertė per metus išaugo 130 tūkst. Lt. Iš viso teisėja turi sukaupusi daugiau kaip pusės milijono litų vertės turto.

„Rekonstravus sodo namelį į gyvenamąjį namą jis buvo deklaruotas kaip nebaigtas statinys. Po to pardavusi butą paėmė paskolą. Dabar mokama paskola“, – apie išaugusį teisėjos turtą deklaracijoje atsiliepė V. Jončas.

Tame pačiame skyriuje dirbančios teisėjos Laisvės Aleknavičienės santaupos per metus išaugo 65-iais tūkst. Lt.

„Praėjusių metų gruodžio 12-ąją buvo nutraukta pensijos kaupimo sutartis“, – mini Šiaulių apygardos teismo atstovas. Anot jo, nutraukus minėtą sutartį tesėjos santaupos išaugo 26 tūkstančiais litų. Dar 48 tūkst. Lt. į L. Aleknavičienės sąskaitą įplaukė kaip iš bankrutavusio banko „Snoras“ grąžintas indėlis.

Praėjusiais metais vidutinis Šiaulių apygardos teismo teisėjo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, buvo 7 592 Lt. Šiemet – 102 Lt didesnis. Šiaulių apylinkės teisėjų atlyginimas – kiek daugiau nei 6 tūkst. Lt.

Jaunos teisėjos turtas artėja prie milijono

Iš Šiaulių apylinkės teismų teisėjų didžiausią turtą turi sukaupusi jauniausia šio teismo teisėja Laura Karmazaitė. 32-ejų metų teisėjos turtas per vienerius metus išaugo beveik trečdaliu milijono litų ir siekia 852 tūkst Lt. „Tai tėvų dovanotas turtas. Dovanotas per kelis kartus“, – apie teisėjos turtą kalba V. Jončas.

Didžiausią turtą turi sukaupusi jauniausia teisėja Laura Karmazaitė.

Antroje pozicijoje pagal turto vertę Šiaulių apylinkės teisme rikiuojasi to paties teismo teisėja Raimonda Andrulienė. Jos turto vertė, skaičiuojant su santaupomis, siekia 767 tūkst. Lt. Teisėja turi negrąžinusi 77 tūkst. Lt paskolos.

Skurdžiausia teisėja būtų galima laikyti Astrą Karpytę. Teisėja deklaravo neturinti nė lito santaupų. Be to, ji yra negrąžinusi 17 tūkst. Lt paskolos.

Prokurorai – prasiskolinę bankams

Kuris Šiaulių prokuroras yra turtingiausias, neaišku. „Valstybės žinių“ priede galima aptikti informaciją tik apie prokuratūros ir jų padalinių vadovų pajamas ir turtą.

Šiaulių apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Aivaras Povilaitis kartu su žmona turi pusės milijono litų vertės registruoto turto, bet vienu turtingiausiu šalies prokuroru jo niekaip nepavadinsi: šeimos negrąžinta paskola siekia daugiau kaip 320 tūkst. Lt.

Šiaulių apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Laima Mušauskytė-Griciuvienė turi 144 tūkst. Lt registruoto turto bei 32 tūkst. Lt santaupų.

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Kastytis Šikšnys pasižymi taupumu. Praėjusiais metais jis kartu su žmona sukaupė daugiau kaip 25 tūkst. Lt. Šiuo metu K. Šikšnys kartu su sutuoktine turi 140 tūkst. Lt santaupų ir dar daugiau kaip 200 tūkst. Lt vertės registruoto turto. Jo pavaldinio Egidijaus Jurgelio ir teisėja dirbančios sutuoktinės turto vertė – daugiau kaip 620 tūkst. Lt. Šeimos negrąžinta paskola siekia apie 400 tūkst. Lt.

Šiaulių apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausioji prokurorė Rita Dabužinskienė deklaravo turinti 236 tūkst. Lt vertės registruoto turto. Negrąžinta paskola bankui – 58 tūkst. Lt.

Tyrėjai turtingesni už komisarus

Šiaulių apskrities vyriausiajame komisariate (AVPK) komisarų milijonierių nesama, bet yra eilinių darbuotojų, kurių turtas dešimtis kartų lenkia net kai kuriuos Policijos departamento vadus.

Visoje apskrityje turtingiausiu Šiaulių apskrities meru būtų galima vadinti miesto vadovą Justiną Sartauską.

Tarkime, Pakruojo rajono komisariate dirbančios jaunos tyrėjos Jolantos Prakuraitės turtas, skaičiuojant su santaupomis, – 800 tūkst. Lt., nors jos atlyginimas per mėnesį siekia vos 2 tūkst. Lt. Moteris neabejotinai turtingesnė ir už savo sutuoktinį Dalių Prakuraitį, kuris vadovauja tam pačiam komisariatui. Komisaro paskola lenkia jo vardu registruotą turtą. Deklaruotas turtas – 300 tūkst. Lt, negrąžinta paskola – 433 tūkst. Lt. Tuo atveju, jei šeima padengtų paskolą, parduodami turimą turtą, vistiek būtų keliskart turtingesni už patį Šiaulių AVPK viršininką Egidijų Lapinską.

Provincijų merai skurdesni

Visoje apskrityje turtingiausiu Šiaulių apskrities meru būtų galima vadinti miesto vadovą Justiną Sartauską. Jo privalomo registruoti turto vertė per metus išaugo 80-čia tūkst. Lt ir siekia 291 tūkst. Lt. Dar 18,5 tūkst. Lt. J. Sartauskas turi „prie savęs“. „Niekas nepasikeitė. Viskas ką matote, susiję su mano skyrybomis“, – teigė J. Sartauskas, bet apie turto dalybas su buvusia žmona jis pasipasakoti nepanoro.

Šiaulių rajono meras Algimantas Gaubas turtais nežymiai nusileidžia miesto merui. A. Gaubo turto vertė, skaičiuojant su piniginėmis lėšomis, siekia daugiau kaip 230 tūkst. Lt. Metinės mero išlaidos gerokai lenkė jo, kaip mero, pajamas. Per metus A. Gaubas išleido 65 tūkst. Lt. Redakcijos skaičiavimais, A. Gaubo metinis atlyginimas „į rankas“ praėjusiais metais siekė 46 949,76 Lt.

Šešiaženkles sumas siekia visų Šiaulių apskrities savivaldybių merų turtas, išskyrus Pakruojo rajono merę Astą Jasiūnienę. Ji deklaravo turinti vos 18 tūkst. Lt vertės privalomo registruoti turto.

Miesto Taryboje milijonai auga ne visiems

Šiaulių miesto Taryboje – du milijonieriai: verslininkai Aidas Gedvilas ir Vidmantas Japertas. A. Gedvilo turtas per vienerius metus išaugo milijonu litų.

Daugiau nei milijono litų vertės nekilnojamojo turto turi sukaupę ir Vincas Laurutis su žmona. Šeima dar turi ir 62 tūkst. litų santaupų.

Apie pusę milijono litų nekilnojamo turto skaičiuoja ir Juras Andriukaitis, Aušrelė Šalkauskienė su vyru, Elena Mockuvienė, Birutė Marija Paplauskienė bei Stasys Tumėnas su žmona Ana.

Visiškai turto neturi sukaupę du Tarybos nariai: Artūras Kulikauskas ir Lukas Žakaris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius