-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 02

Kas trečias Lietuvos gyventojas mano, kad Lietuvoje yra per mažai laisvadienių

Didžioji dalis šalies gyventojų sutiktų atsisakyti vieno laisvadienio, kad Kūčios būtų paskelbtos ne darbo diena. Daugiausiai jų pasisako už gegužės 1-osios „išmainymą“ į laisvas Kūčias. Kas trečias Lietuvos gyventojas mano, kad laisvadienių šalyje yra per mažai.
Poilsis bare
Poilsis bare / Tado Umaro/BFL nuotr.

Tai parodė delfi.lt užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“  gegužę atlikta apklausa.

Gegužės 1-osios laisvą dieną į ne darbo dieną per Kūčias išmainytų 27,4 proc. apklausos dalyvių. Nemažai respondentų (beveik 13 proc.) taip pat teigė, kad vardan šeimos šventės paaukotų religinę ir atsisakytų laisvadienio per Žolinę. Neseniai praūžusios Joninės gyventojams kelia kur kas daugiau sentimentų – ne darbo dienos šios šventės proga dėl laisvų Kūčių atsisakytų tik 8,2 proc. šalies gyventojų.

„Spinter tyrimai“ pastebi, kad vyresnio amžiaus respondentai ne taip uoliai pasisakė už gegužės 1-osios laisvadienio atsisakymą. Gegužės 1-osios mieliau atsisakytų moterys, jaunesnio ir vidutinio amžiaus, aukštesnio išsimokslinimo, vidutinių pajamų respondentai. Taip pat pastebėtina, kad už Žolinės „paaukojimą“ dėl Kūčių dažniau pasisakė didmiesčių gyventojai. Tuo tarpu vyresnio amžiaus respondentai nejaučia didelių sentimentų Joninėms.

Apklausos dalyvių taip pat buvo klausiama, ar jie norėtų sugrąžinti senąją tvarką, kuomet šventėms sutampant su savaitgaliais laisvos dienos būdavo kompensuojamos. Už tai pasisako beveik kas antras šalies gyventojas.

Daugiau nei 33 proc. apklausos dalyvių nurodė manantys, kad Lietuvoje „labai trūksta poilsio dienų“, tad kompensavimo sistemos grąžinimas tikrai praverstų. 14,4 proc. respondentų konstatavo, kad laisvadienių kompensavimo tvarką galima atgaivinti, kadangi krizė jau baigėsi.

35,2 proc. apklaustų šalies gyventojų nostalgijos senajai tvarkai nejaučia. Ir tik 5,6 proc. nurodė manantys, kad laisvadienių kompensuoti tikrai nereikia, nes „lietuviai ir taip per mažai dienų dirba“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius