Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 22 /13:49

Aurelijus Veryga: koronaviruso ligoniams skirtos lovos užsipildys greitai, nereikės laukti ir kelių savaičių

Koronaviruso atvejų skaičius pasiekė Lietuvoje iki šiol neregėtas aukštumas. Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, koronaviruso ligoniams skirtos lovos netrukus visos bus užimtos, bet didelės problemos kol kas nėra – yra galimybė ligonius guldyti į kitus gydymo įstaigų skyrius. Ministras ketvirtadienį rekomendavo „Žalgirio“ sirgaliams likti namuose.

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 424 nauji koronaviruso atvejai, dar penki žmonės mirė. Visi jie turėjo gretutinių ligų.

A.Veryga: sistema nėra perkrauta

Atvejų skaičius auga kasdien. Kaip su ligoninių lovomis – ar jų nepritrūksime?

A.Veryga sako, kad koronaviruso ligoniams skirtos lovos greitai užsipildys ir nereikės laukti kelių savaičių.

Tačiau, anot jo, 10,5 tūkst. lovų iš 17 tūkst. esančių lovų Lietuvos gydymo įstaigose yra užimta. Reanimacijos lovų užimta kiek daugiau nei pusė: 374 iš 657 esamų. Iš 593 lovų su dirbtine plaučių ventiliacija užimtos yra 186, iš 6,2 tūkst. lovų su deguonimi užimtos 1,9 tūkst.

„Bendrai vertinant sistema nėra perkrauta. Užpildome infekcinių ligų skyrius, tačiau juos reikės guldyti į kitus skyrius, tai reikš, kad mažės planinių paslaugų skaičius“, – kalbėjo jis.

Anot jo, planinių paslaugų stabdymo neplanuojama, tačiau jei virusas plis gydymo įstaigose, iššūkiu gali tapti galimybės pasirūpinti ligoniais, nes teks uždaryti įstaigų skyrius.

Ligoninės kas mėnesį gauna vieną dvyliktąją iki pandemijos pradžios gautų lėšų. Šie pinigai skirti kompensuoti nuostolius, patiriamus dėl viruso plitimo.

Tačiau finansavimas skiriamas, jei gydymo įstaigos teikia ne mažiau kaip 70 proc. stacionarinių ir ne mažiau kaip 80 proc. ambulatorinių iki karantino paskelbimo kovą teiktų paslaugų. Dėl šios priežasties gydymo įstaigų vadovai ima baimintis, kad daugėjant koronaviruso ligonių, jos praras minėtus pinigus.

„Tais atvejais, kai gydymo įstaigos teiks paslaugas COVID-19 sergantiems pacientams, persiorganizuos savo veiklą ir tokiu būdu pakeis savo veikimo profilį, jos tikrai nenukentės, jos dėl to gali būti ramios“, – aiškino jis.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad tai nereiškia, jos paslaugų apimtis mažinti galės kitos įstaigos.

Jo teigimu, šiuo metu tvarka dėl vienos dvyliktosios lėšų skyrimo yra pakoreguota ir skaičiuojami ketvirčio, o ne vieno mėnesio rezultatai. Taip pat numatytos išimtys tiems atvejams, kai įstaigose kyla protrūkis.

Plinta gimdymo namuose

Paklaustas, ką ketinama daryti, kad nebūtų židinių gimdymo namuose, kur vis daugiau pasitaiko gimdyvių su koronavirusu, ministras sakė, kad svarbiausia, jog gimdymo namuose būtų paisoma infekcijų kontrolės reikalavimų.

„Tokio varianto, kad jos negalėtų važiuoti gimdyti į gimdymo namus, nebus“, – kalbėjo A.Veryga.

Į „Žalgirio“ rungtynes rekomenduoja neiti

„Vertinu tikrai blogai tokį masinį dalyvavimą. Bet man pats klausimas yra įdomus – visi laukia stebuklingo draudimo, kad būtų uždrausta. Ar reikia drausti ir prie kiekvieno pastatyti policininką, kad neateitų į rungtynes?“ – svarstė jis, paklaustas apie tai, kaip vertina tai, jog į ketvirtadienį įvyksiančias „Žalgirio“ rungtynes yra parduoti visi bilietai.

A.Veryga sakė, kad žmonės, kurie myli savo komandą ir yra nusipirkę bilietus, galėtų į rungtynes neateiti – jie ir būtų parėmę savo komandą ir nerizikuotų savo bei kitų žmonių sveikata.

„Galit ir neiti į tas rungtynes, aš manau, kad komanda puikiai supras, jeigu jūs taip ir pasielgsite. Pasielgsite pilietiškai, būsit parėmę klubą ir tuo pačiu apsaugoję savo ir kitų ten ateinančių žmonių sveikatą“, – teigė ministras.

Pas Vėlines rekomenduoja apsiriboti kapų lankymu

Artėja Vėlinės – ką reikia žinoti vykstant į savivaldybes, kuriose paskelbtas lokalus karantinas?

„Reikia prisiminti, kad ten draudžiama būriuotis didesnėms nei 5 žmonių grupėms“, – priminė ministras.

Jo teigimu, paslaugų teikimo vietomis, parduotuvėse žmonėms niekuo rūpintis nereikės – joms nustatyti reikalavimai ir jais turės pasirūpinti verslininkai. Papildomi reikalavimai yra nustatyti visuomeniniam transportui, vykstančiam iš ir į lokalaus karantino zonose.

„Važiuojant aplankyti artimųjų kapų reikėtų tuo ir apsiriboti. Lauke viruso plitimo galimybė nedidelė, jei laikysimės atstumo, dėvėsime kaukes, tikrai apsisaugosime“, – pabrėžė ministras. Jo teigimu, reikėtų susilaikyti nuo giminaičių lankymo.

NVSC atstovė: daugiausiai atvejų – Vilniaus apskrityje

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daivos Razmuvienės teigimu, atvejai registruoti visose 10 apskričių, daugiausiai – Vilniuje, šioje apskrityje 200 atvejų, kitur – nuo kelių iki kelių dešimčių.

Iš jų, anot jos, epidemiologiškai išaiškinti tik 307 atvejai – pusė iš jų besimptomiai.

Ligoninėse guli 239 žmonės, 18 reanimacijoje, 7 taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, 88 su deguonies kaukėmis.

Iš 307 asmenų 216 užsikrėtė kontaktavo su susirgusiais, anot D.Razmuvienės, Lietuvoje iš viso yra 135 ligos židiniai. Protrūkiai – gydymo ir slaugos įstaigose, mokymo įstaigose.

D.Razmuvienė sakė, kad protrūkis Blinstrubiškių globos namuose tebesitęsia, keliems darbuotojams praėjusią parą nustatytas koronavirusas.

Ji prašė per vaikų atostogas susilaikyti nuo socializavimosi, kelionių.

„Norime paprašyti visuomenės susitelkimo“, – pabrėžė ji ir pridūrė, kad nepadaugės nei medikų, nei ligoninių.

„Mes vieni galime nebegebėti suvaldyti situacijos, prašome elementarios pagalbos, prisiminti pavasarį, kai visi gebėjome. Prašome susitelkimo ir atsakomybės“, – kalbėjo ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Gerų naujienų šiandien mes nepasakysime. Užsikrėtusiųjų skaičius auga“, – ketvirtadienį sakė ministras.

Jo teigimu, kol pradės veikti priimtos priemonės, o jos gali veikti tik tada, jei bus paisoma reikalavimų, galima bus tikėtis atvejų skaičiaus mažėjimo.

Trečiadienį Vyriausybė priėmė tam tikrų ribojimų – nuo kavinių ir barų darbo laiko trumpinimo, jų klientų registravimo iki savaitės trukmės nuotolinio mokymosi.

Vienas iš trečiadienį Vyriausybės priimtų sprendimų – suskirstyti savivaldybes į tris zonas: raudoną, geltoną ir žalią. s

Savivaldybės pagal sergamumą į zonas bus skirstomos penktadienį, o pats sąrašas ir rekomendacijos dėl viruso valdymo įsigalios pirmadienį. Tačiau sprendimą, ar jose įvesti karantiną, Vyriausybė priims trečiadieniais.

Karantinas labiausiai paveiktose savivaldybėse bus įvestas nuo 26 dienos. Kodėl?

„Su rinkimais sieti nereikėtų, tai padaryta tam, kad savivaldybės sugebėtų pasiruošti“, – aiškino A.Veryga.

Kalbėdamas apie tai, jog Naktinis Vilniaus aljansas ketina kreiptis į teismą dėl naktinio pasilinksminimo vietų darbo laiko trumpinimo iki 12 valandos nakties, A.Veryga sakė, kad situacija blogėja kiekvieną dieną, tad nebėra laiko laukti ir stebėti, ar barai sugebės patys suvaldyti koronaviruso plitimą.

„Situacija rodo, kad padėtis buvo valdoma išimtinais atvejais, negu tai buvo kažkokia taisyklė“, – kalbėjo jis.

A.Verygos teigimu, registravimasis viešojo maitinimo įstaigose bus paprastas: lankytojams reikės nurodyti savo vardą, pavardę ir telefono numerį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius