-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 23

Kasos aparatų idėjos turguose neatsisakoma (atnaujinta 13.34 val.)

Premjeras Andrius Kubilius po pasitarimo su ūkininkų, perdirbėjų bei smulkaus ir vidutinio verslo atstovais teigė, kad bus siekiama įvesti griežtesnę apskaitą ir tvarką turguose. Ar tam reikės kasos aparatų, paaiškės maždaug po mėnesio.
Turgus
Turgus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ministro pirmininko teigimu, visos diskutavusios grupės sutarė dėl vieno – kad reikia įvesti tvarką turgavietėse. „Pokalbis baigėsi vienu rezultatu: atrodo, kad yra bendras sutarimas, jog visoje grandyje reikalinga daugiau tvarkos. Nuo įvežimo, perdirbimo, prekybos iki vartojimo“, – žurnalistams kalbėjo A.Kubilius.

Tačiau dėl kasos aparatų nuomonės išsiskyrė – ūkininkai pasisako už jų įvedimą tiek mėsos, tiek galbūt ir daržovių sektoriuje, o verslo atstovai teigia, kad toks žingsnis būtų jiems pražūtingas – esą geriau būtų įvesti lengvatinį PVM lietuviškai produkcijai, kad jai būtų lengviau konkuruoti su įvežtine.

Bendros nuomonės nėra

A.Kubilius sakė, kad bus sudaryta darbo grupė iš visuomeninių organizacijų atstovų (smulkiųjų ir vidutinių verslininkų, ūkininkų, perdirbėjų) bei valdžios atstovų, kuri per mėnesį laiko turės pateikti savo išvadas bei siūlymus dėl kasos aparatų ar alternatyvių tvarkos užtikrinimo priemonių įvedimo.

„Yra nemažai susipriešinimo tarp ūkininkų ir pardavėjų turguose, todėl sutarėm, kad yra bendras interesas siekti daugiau tvarkos ir siūlom sudaryti bendrą darbo grupę, kad per mėnesį laiko būtų pateikti konkretūs pasiūlymai. Iki to laiko visos kalbos apie kokias nors priemones visiškai nepagrįstos“, – kalbėjo premjeras.

Kasos aparatai – ir daržovėms?

„Žmonės turėtų žinoti, iš kokių šalių ir kiek produkcijos parduodama turguose. Gali būti ir ne kasos aparatai, bet turi būti įvesta griežta tvarka, kad būtų žinoma, kiek įvežama normalios ir kiek – kontrabandinės produkcijos. Jei bijoma įvesti kasos aparatus, bijoma statistikos, bijoma atskaitomumo, tai manau, kad nėra tvarkos turguose. Jei aš dirbu sąžiningai, tai neturiu ko bijoti“, –   po pasitarimo su premjeru kalbėjo Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas.

Pasak jo, kasos aparatų reikėtų ne tik mėsai – esą daržovių įvežama dar daugiau. „Nesuprantu, kaip tas kasos aparatas žlugdys, jei visose parduotuvėse jie yra. Jei kas ir yra žlugdoma, tai tik šešėlinė ekonomika“, – sakė J.Talmantas.

Prekybininkai bankrutuos

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkės Zitos Sorokienės nuomonė yra priešinga. Anot jos, kasos aparatų įvedimas smulkiesiems verslininkams nieko neišgelbės.

„Tai pakeičia veiklos formą, žmonės nedirbs, nes padidės kainos ir žmonės bus priversti išeiti iš turgaviečių ir tiesiog bankrutuoti. Mes taip pat už tai, kad vartotojas turi rasti pasirinkimą, turi būti ženklinimas, kokybė ir šviežumas. Bet čia yra tikrinančių institucijų reikalas“, – kalbėjo Z.Sorokienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius