-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 24 /16:43

Kauną užtvindė mistinis dvokas – žmonės stebisi, kad smirdi visur, net miesto centre

Pirmadienio vakarą prasidėjęs, antradienį mėšlą primenantis dvokas užtvindė visą Kauno centrą, Senamiestį, Žaliakalnį, pasiekė ir atokesnius mikrorajonus – Domeikavą, Sargėnus. Miestiečiai stebėjosi, kad klaiki smarvė jaučiama ir pačioje miesto širdyje – neįmanoma atsidaryti langų, ką jau kalbėti apie ramų pasisėdėjimą Laisvės alėjos lauko kavinėje. Prasidėjo mistinio dvoko skleidėjų paieškos.
Vilniaus gatvė
Kauno Senamiestis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Galvojau, kad į šuns š įmyniau“, – tokia mintis pastarąją parą persekioja ne vieną Kauno gyventoją.

Jei mėšlo kvapas netoli ūkininkų laukų kaimiškoje vietovėje – įprastas reiškinys, tai pačiame miesto centre – toli gražu ne.

Visų pirma kauniečių akys dėl pasklidusio dvoko nukrypo į netoli Senamiesčio esančią Marvelę, pro kurią važiuojant visuomet jaučiama silpnesnė ar stipresnė smarvė – ten veikia Kauno vandenvalos įmonės nuotekų valymo įrenginiai.

Tačiau antradienį perpiet 15min pakalbintas UAB „Kauno vandenys“ technikos direktorius Darius Gražys tikino, kad nei vakar, nei šiandien negauta jokių pranešimų dėl nuotekų tinklų avarijų ar avarijos nuotekų valykloje Marvelėje.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kauno vandenys
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kauno vandenys

Pasak jo, nuotekų valykla eksploatuojama nuo 1998 metų, tačiau kad kvapas pasiektų Dainavos, Žaliakalnio, Domeikavos rajonus – to niekada nėra buvę.

„Šiandien aplinkosaugos specialistai vykdė nuotekų pasėmimo darbus ir jokių pastabų iš jų negavome. Turime įtarimų, kad tai gali būti susiję su atliekų rūšiavimo arba deginimo gamyklomis.

Savo ruožtu visos eksploatacijos brigados tikrina tinklus, nuotekų siurblines. Iki šio momento jokių gedimų nerado, toliau tikrinsim, bet kad po visą Kauną ir jo rajoną taip pasklistų kvapas, mums nėra buvę“, – stebėjosi D.Gražys.

Jis garantavo, kad „Kauno vandenų“ vykdoma veikla nėra šių kvapų priežastis. Pasak įmonės atstovo, šiandien vyraujanti vėjo kryptis – šiaurės rytų, tad galimybė, kad Marvelės kvapai pasiektų miestą, yra neįmanoma.

„Siūlau kreiptis į kogeneracinę ir klausti, ką jie degina, nes kvapai pasiekė labai toli“, – patikino „Kauno vandenų“ technikos direktorius.

Informacijos neturi

Apie Kauną užtvindžiusį dvoką nieko antradienį perpiet negalėjo pasakyti ir Kauno miesto savivaldybė.

Aplinkos apsaugos agentūros atstovė ryšiams su visuomene Milda Milbutaitė nukreipė į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), nes kvapai – šios institucijos kompetencija.

„Jie nagrinėja visus skundus, susijusius su šiuo klausimu“, – patikino M.Milbutaitė.

Kaip 15min informavo Kristina Mikalauskienė, NVSC Kauno departamento Vidaus administravimo skyriaus vyriausioji specialistė, NVSC Kauno departamentas nėra gavęs gyventojų nusiskundimų dėl blogo kvapo.

„Informacijos, iš kur galėtų sklisti kvapas, neturime“, – tikino ji.

Kauno kogeneracinę jėgainę valdančios „Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius 15min tikino, kad jokių trikdžių, nutekėjimų jėgainėje nefiksuota. Greitkelyje ties Kaunu, netoli Ramučių, veikiančioje jėgainėje dvoko neva nesijaučia.

Kauno rajono savivaldybės nuotr./Kauno kogeneracinė jėgainė įsikūrusi Kauno LEZ
Kauno rajono savivaldybės nuotr./Kauno kogeneracinė jėgainė įsikūrusi Kauno LEZ

Pasak jo, kadangi vyrauja šiaurės vėjas, mažai tikėtina, kad smarvė miesto centrą galėtų pasiekti ir iš Kauno MBA.

Kaip 15min informavo Aplinkos apsaugos departamentas (AAD), rugpjūčio 24 dieną Kauno inspekcijos pareigūnai atidžiai apžiūrėjo aplinkines teritorijas bei įmones ir kol kas nenustatė, iš kur sklinda kvapai.

„Primename, kad pajutę nemalonius kvapus gyventojai turėtų kreiptis iškart į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, nes kvapai yra šios institucijos kompetencija“, – tą patį dar kartą pakartojo ir AAD.

Aplinkos apsaugos departamentas kol kas nenustatė, iš kur sklinda kvapai.

Tai – ne atliekų, o mėšlo kvapas

15min užklausą nusiuntė ir miesto pakraštyje veikiančiam Kauno regiono atliekų tvarkymo centrui (Kauno RATC), kuris valdo Kauno mechaninio biologinio komunalinių atliekų apdorojimo (Kauno MBA) įrenginius.

Papildyta 16.40 val. Kaip 15min teigė Kauno RATC veiklos administravimo vadovė Violeta Dumčienė, ši problema įstaigai yra žinoma. Patys Kauno RATC darbuotojai, gyvenantys Šilainiuose, neva tuos kvapus jautė jau sekmadienio vakarą.

„Tačiau tai – ne atliekų kvapas, tai – mėšlo / fekalijų kvapas. Be kita ko, kiek yra buvę problemų dėl Kauno MBA, niekada kvapai taip toli, t. y. iki Kauno senamiesčio, nebuvo nuėję“, – patikino V.Dumčienė.

Anot jos, Kauno MBA gamykla dirba įprastai.

Vykdo remonto darbus

Tiesa, rugpjūčio 3 dieną Kauno RATC internetiniame portale buvo skelbiama apie tai, kad nuo rugpjūčio 3 dienos Kauno MBA apdorojimo įrenginiuose vyks remonto darbai – bus atliekami biofiltrų įkrovos keitimo darbai ir kapitalinis skruberių remontas.

Pabrėžta, kad vykdomų darbų metu viena iš dviejų Kauno MBA oro valymo sistemos linijų veikia visu pajėgumu ir į aplinką patenka tik išvalytas oras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno MBA
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno MBA

„Siekiant sumažinti galimą nemalonių kvapų sklaidą, naudojamos mobilios kvapų užkardos. Planuojamas darbų atlikimo terminas – apie 3 savaitės. Atsiradus nenumatytiems darbams, biofiltro įkrovos keitimo ir skruberių remonto trukmė gali pailgėti. Iš anksto atsiprašome už galimą momentinę nemalonių kvapų sklaidą“, – rašoma Kauno RATC pranešime visuomenei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius