-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 12

Kaunas spaudos veidrodyje: Klinikų chirurgai persodino kepenis vilkaviškiečiui

Dienraštis „Kauno diena“ skyrė daug gerų žodžių ir aprašė pavykusią Kauno klinikų medikų atliktą kepenų transplantaciją pacientui, kuris turi ir daugiau sunkių ligų. Sveikatai, o tiksliau sveikai mitybai neabejingas ir portalas „Kas vyksta Kaune“, kuris pasidžiaugė, kad Kauno rajono darželius ir mokyklas ūkininkai aprūpino šviežiomis daržovėmis.
Kauno klinikose
Gastroenterologijos klinikos vadovas profesorius Limas Kupčinskas džiaugiasi sėkminga operacija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip rašo „Kauno diena“, Juozas Berneckas iš Vilkaviškio rajono Keturvalakio – neeilinis Kauno klinikų gydytojų pacientas. „Labiau nei jis medikams, šie dėkingi jam, kad nesunkiai ištvėrė unikalią operaciją ir sparčiai sveiksta“, – teigia dienraštis.

Sparčiai sveiksta po operacijos

Kauno klinikose jau atliktos 36 kepenų persodinimo operacijos, prieš keturiolika metų pradėtos profesoriaus Juozo Pundziaus vadovaujamos chirurgų komandos. Šiemet kepenys transplantuotos šešiems ligoniams, ir pastarasis yra J.Berneckas. Nedaug trūko, kad jam būtų reikėję persodinti ne tik kepenis, bet ir plaučius bei širdį.

Kauno klinikose jau atliktos 36 kepenų persodinimo operacijos, prieš keturiolika metų pradėtos profesoriaus Juozo Pundziaus vadovaujamos chirurgų komandos. Šiemet kepenys transplantuotos šešiems ligoniams.

„Šio paciento ne tik kepenys, bet ir plaučiai buvo pažeisti. Dėl to širdžiai teko didelis krūvis, vystėsi jos nepakankamumas. Tokie ligoniai miršta dėl nesveikos širdies, nebent kartu persodinus ją, plaučius ir kepenis“, – aiškino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Gastroenterologijos klinikos vadovas profesorius Limas Kupčinskas.

Sprendimas, kad J.Bernecko gyvybę gali išgelbėti tik kepenų transplantacija, buvo priimtas metų pradžioje, sausio 15 d. Donoro organo sulaukta spalio 2-ąją.

„Buvo pusė dešimtos vakaro, kai man paskambino iš Kauno klinikų  ir pasakė, kad reikia atvažiuoti operuotis. Išsigandau, šiurpas perėjo. Rytą jau gulėjau ant operacinio stalo. Laikrodis rodė be 20 minučių aštuonias. Galvojau, arba pabusiu, arba ne“, – kauke prisidengęs veidą Kauno klinikų palatoje prisiminimais su „Kauno diena“ dalijosi J.Berneckas.

Labdarai – morkos ir kopūstai

Geriausia, kai sveikata susirūpinama dar iki tol, kai ištinka bėdos. Seniai žinoma, kad daržovės yra tikrasis sveikatos šaltinis. Todėl portalas „Kas vyksta Kaune“ džiaugiasi, kad Kauno rajono darželius ir mokyklas pasiekė 7500 kilogramų morkų.

Rusijai paskelbus embargą lietuviškoms maisto prekėms iškilo grėsmė, jog daugelis vaisių ir daržovių nebus realizuotos. Labdaros paramos fondas (LPF) Maisto bankas Lietuvos ūkininkams pasiūlė idėją – kad daržovės nebūtų sunaikintos, jas atiduoti įvairių socialinių grupių gyventojų maitinimui.

Taip į Maisto banko Kauno regioninio padalinio sandėlį atkeliavo pirmoji daržovių partija – 20 tūkstančių kilogramų morkų. Jas labdarai skyrė ūkininkas Algimantas Morkūnas. Morkos dalinamos labdaros organizacijoms, darželiams, mokykloms, ligoninėms – įstaigoms, kuriose teikiamos maitinimo paslaugos.

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyrius į labdaros pasiūlymą reagavo greitai: ugdymo įstaigos operatyviai informuotos apie paramos galimybes ir sąlygas, surinkti duomenys apie jose suvartojamus daržovių kiekius bei jų sandėliavimo galimybes. Iš viso šioje akcijoje jau dalyvauja 24 Kauno rajono ugdymo įstaigos ir Pagynės vaikų globos namai.

Šiandien Kauno rajono mokyklas pasieks ir Lietuvoje užaugintų kopūstų labdara.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius