-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 07

Kaunas spaudos veidrodyje: Raudondvaryje – 200 siurrealistų sukurtų daiktų

Kaune prieš dešimtmetį buvo patvirtintas lauko reklamos specialusis planas. Architektai mieste dabar mato daugiau tvarkos ir gero skonio. O norintiems akis paganyti ne po reklamas, bet rimtesnes vertybes, reiktų vykti į Raudondvario dvarą, kur pristatoma dviejų dailės genijų Salvadoro Dali ir Rene Magrrite'o taikomojo meno paroda. Pastebėti ir tie, kurie jau niekuo nesidomi, tik stumia dienas gulinėdami ant Laisvės alėjos suolelių.
Valstybės diena Raudondvario pilyje, Kauno rajone
Raudondvario dvaras / Sauliaus Tvirbuto / 15min nuotr.

Dienraštis „Kauno diena“ kalbino architektus ir klausė jų nuomonės apie lauko reklamas, jų išdėstymą, kokybę.

Architekto Audrio Karaliaus nuomone, gatvės reklamos ir iškabų reikalai Kaune pastaraisiais metais pagerėjo. „Ačiūdie, dingo tas turginis gaivalas, kuris greičiausiai bus užplūdęs iš Lenkijos“, – džiaugėsi architektas.

Architekto Audrio Karaliaus nuomone, gatvės reklamos ir iškabų reikalai Kaune pastaraisiais metais pagerėjo. „Ačiūdie, dingo tas turginis gaivalas, kuris greičiausiai bus užplūdęs iš Lenkijos“, – džiaugėsi architektas.

Dienraštis pastebi, kad A.Karalius gatvės reklamą ir iškabas vadina kiekvieno miesto, kiekvienos šalies vizualiniu takeliu: „Tarsi bėganti eilutė televizoriaus ekrane jis nuolatos transliuoja tam tikrą, tegu ir neesminę, bet labai paveikią informaciją. Kultūringas miestas reklamą natūraliai pastato į deramą vietą – ji negožia miesto panoramų, architektūros ar želdynų. Reklama netampa miesto erdvės ir jo gyvenimo valdove, tik informacine tarnaite.“

Architektas urbanistas Vytautas Buinevičius pastebi, kad vadinamojoje postsocialistinėje erdvėje – taigi ir Kaune – dideli ir spalvoti, šviečiantys reklamos stendai buvo pirmieji liberalios ekonominės santvarkos pranašai.

„Reklama mūsų miestų viešosiose erdvėse yra būtent toji ledkalnio viršūnė, kuri leidžia suvokti kur kas daugiau apie mūsų pasirinktą gyvenimo būdą ir jo formuojamą labai brangų, problemišką, pasenusį ir netvarų miesto modelį. Turime teisę žavėtis Las Vegaso šviesų romantika, tačiau ta proga pagalvokime, ar vis dar norime tos pačios miesto vizijos, kurią prieš 20 metų matėme jau tada išblukusiose kino juostose“, – retoriškai klausė urbanistas V.Buinevičius.

Turiningiau nei po lauko reklamas akis paganyti kviečia Kauno priemiestyje, Raudondvaryje surengta meno paroda.

kaunodiena.lt rašo, kad Raudondvario dvare įsikūrusiame muziejuje eksponuojami daugiau nei 200 išmoningų, drąsių ir kartu meistriškai sukurtų daiktų bei taikomosios dailės kūrinių, kuriuos tokius brangius, sunkiai įkainojamus ir ypatingus padarė jų autoriai – siurrealizmo herojai Salvadoras Dali ir Rene Magritte'as.

„Tokius darbus kuria tik drąsūs žmonės, – sakė Kauno rajono muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas. – S.Dali darė, ką tik norėjo. Jis galėjo sau tai leisti, nes buvo žvaigždė. Jis juk yra pasakęs: „Siurrealizmas – tai aš.“

S.Dali darė, ką tik norėjo. Jis galėjo sau tai leisti, nes buvo žvaigždė. Jis juk yra pasakęs: „Siurrealizmas – tai aš.“

Na, o portalas „Kas vyksta Kaune“ pastebėjo tuos, kurie nei į parodas vaikšto, nei lauko reklamų estetika domisi. Tai benamiai, kurie labai pamėgo Laisvės alėją.

„Praeiviai vieningai tikina, jog taip ant suoliukų įsitaisę benamiai gadina miesto vaizdą. Kauniečiai stengiasi dideliu lanku aplenkti ant suoliukų įsikūrusius benamius, mat nuo jų sklinda nemalonus kvapas, o atsikėlę gali išplūsti pro šalį keliaujančius žmones“, – rašo „Kas vyksta Kaune“.

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius teigė, kad vyti iš Laisvės alėjos tokių žmonių negalima, kol jie nedaro nieko bloga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius