-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 02 12

Kaune auga susidomėjimas Azijos regiono kalbomis

Kaip pastebi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) kalbų dėstytojai, vis daugiau studentų renkasi mokytis ne tik Europos, bet ir Azijos šalių kalbų. Šių metų pavasario semestrą populiarūs arabų, kinų, korėjiečių, turkų, japonų kalbų kursai, gausus būrys studentų renkasi klausytis Rytų kraštų kultūrą pristatančių paskaitų.
Vytauto Didžiojo universitetas
Vytauto Didžiojo universitetas / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

„Studijuoti Rytų Azijos kalbas bei kultūras – tai galimybė pažinti pasaulį iš visiškai kitokios nei esame įpratę perspektyvos, išbandyti kažką absoliučiai naujo. Japonų ir kinų kalbos pastaruoju metu sparčiai populiarėja tarp jaunų žmonių visame pasaulyje“, – sakė japonų kalbos dėstytoja ir VDU Užsienio kalbų centro darbuotoja Ieva Kudirkaitė.

Kaip papasakojo VDU Užsienio kalbų centro direktorės pavaduotoja dr. Vilma Bijeikienė, šį semestrą VDU susirinko viena didžiausių arabų kalbos pradedančiųjų grupė – 23 studentai, dar po 20 studentų mokosi kinų kalbos bei lanko intensyvų korėjiečių kalbos kursą, dėstomi trys turkų, keturi japonų kalbos lygiai. Ypač daug studentų susidomėjo šį semestrą siūlomais dalykais apie Rytų kraštų kultūras: lankyti kursus „Tiurkų pasaulis“ bei „Arabų kraštų kultūra“ pageidavo 120-130 studentų, o paskaitas apie islamą šiuolaikiniame pasaulyje – net 175.

Korėjiečių kalba nepopuliari

Pasak I.Kudirkaitės, Rytų Azijos šalių kalbos populiarėja tiek dėl augančios šio regiono ekonomikos, tiek ir dėl didelių investicijų siekiant pritraukti studentus iš užsienio. „Be abejo, reikia nepamiršti ir turtingos šių šalių kultūros bei istorijos, egzotiško gamtos grožio“, – sakė ji.

I.Kudirkaitės nuomone, šiek tiek nepelnytai (galbūt dėl prastos Šiaurės Korėjos reputacijos, ar dėl to, kad turi tokius stiprius kaimynus kaip Kinija ir Japonija) Lietuvoje kol kas sunkiai kelią skinasi korėjiečių kalba. „VDU dėstytojais šioje srityje yra tam tikri pionieriai, todėl tikimės, kad korėjiečių kalbos ir kultūros mylėtojų pastangos greitai sulauks rezultatų“ , – sakė ji.

Kalbos moko užsieniečiai

Dėstomų kalbų įvairove pasižymintis VDU pavasario semestrą tiek studentams, tiek ir visiems susidomėjusiems siūlo mokytis iš viso 20 kalbų: 14 Europos, 5 Azijos bei lietuvių gestų kalbą. Šį semestrą vėl susirinko praeitą semestrą nedėstytų serbų ir estų kalbų pradedančiųjų grupės, dėstomi jau 2 portugalų kalbos, kurios pradėta mokyti tik 2009 metais, lygiai.

VDU Užsienio kalbų centras taip pat didžiuojasi, kad kasmet gali studentams pasiūlyti vis daugiau kalbų dalykų, kuriuos dėsto gimtakalbiai specialistai: Stefano Lanza ir Fabrizio Mazzella moko italų, Miguel Villanueva – ispanų, Nuno Guimerães – portugalų, Seo Jinseok ir Kim Euneyong – korėjiečių, Loic Boizou - prancūzų, Lai Weiwei – kinų, Vladislav Sotirovič – serbų, o Viktoria Pehk- Ivašcenko – rusų ir estų kalbų.

Lankyti kalbų kursus VDU gali ne tik studentai, bet ir visi norintieji: registracija į pavasario semestro kursus dar vyksta iki vasario 14 dienos. Daugiau informacijos apie tai galima rasti VDU Užsienio kalbų centro tinklalapyje http://ukc.vdu.lt/.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius