-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 20

Kaune – brakonieriavimo pėdsakai: aerodromo teritorijoje aptiktas nudirtas stirnos kailis

Sekmadienį išėjusi pasivaikščioti Belgijoje gyvenanti Lina Kusaitė aptiko netikėtą radinį – nudirtą stirnos kailį. Moteris teigia išvakarėse galimai girdėjusi šūvį, o ir anksčiau ne kartą šioje vietoje rinkosi brakonierių paspęstas kilpas, gelbėjusi į jas įsipainiojusius gyvūnus. „Šiais laikais be jokių skrupulų Kauno mieste šaudomos stirnos ir diriamas kailis?“, – stebėjosi moteris.
Kaunietės aerodromo teritorijoje rastas stirnos kailis
Kaunietės aerodromo teritorijoje rastas stirnos kailis / Linos Kusaitės nuotr.

Nudirtą kailį ji aptiko Aleksote, S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo teritorijoje, prie buvusių vokiečių angarų liekanų, bevaikščiodama po senąjį lėktuvų taką, šalia šlaitų, prie kurių gyvena, pasak Linos, būrys stirnų. Jei vieni gyventojai jomis žavisi, kiti... tiesiog žudo.

Linos Kusaitės nuotr./Kaunietės aerodromo teritorijoje rastas stirnos kailis
Linos Kusaitės nuotr./Kaunietės aerodromo teritorijoje rastas stirnos kailis

„Kažkada buvo mada ten statyti kilpas. Kiekvieną žiemą, kai būdavo sniego, pereidavau per šlaitus rinkdama jas. Ne vieną stirną, pasismaugusią ir nudvėsusią kilpoje, teko laidoti. Esu radusi vieną jauną stirniuką, kuris nugaišo kilpoje. Palaidojau. Kitą kartą radau nupjautą galvą ir kojas šalia kilpos. Taip pat užkasiau.

Dar būta atvejo, kai pamačiau stovintį stirniną visai šalia kelio, tarp medžių. Nustebau, nes jis visai nebėgo. Kodėl? Kai atsargiai priėjau arčiau, supratau, kad jis įkliuvęs į kilpą. Kaklas buvo užspaustas ir jis negalėjo pabėgti. Juo labiau bandė ištrūkti, tuo daugiau smaugėsi. Iš to susijaudinimo ir nežinojimo, ką daryti, nubėgau į namus ir pasikviečiau dėdę į pagalbą. Šiaip ne taip stirniną išgelbėjom. Tą pačią žiemą surinkau gal 5 kilpas“, – pasakojo L.Kusaitė.

Linos Kusaitės nuotr./Kaunietės aerodromo teritorijoje rastas stirnos kailis
Linos Kusaitės nuotr./Kaunietės aerodromo teritorijoje rastas stirnos kailis

Anot jos, aerodromas ribojasi su Kamšos botaninio draustinio šlaitais. Medžioti šioje vietoje tikrai nėra galima. Pačių medžiotojų ji niekuomet nėra pastebėjusi.

„Nemanau, kad viduryje miesto galima būtų medžioti. O stirnos šią vietą labai pamėgusios – pas mus dažnai užsuka pasimėgauti daržo gėrybėmis. Kailį radau maždaug toje pačioje vietoje, kur anksčiau rasdavau kilpas. Ten stirnos dažnai miega“, – patikino moteris.

Tiek ji pati, tiek 15min žurnalistė dar sekmadienį kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamentą. Pirmadienį įvykdytas patikrinimas vietoje.

„Gavus informacijos apie Kaune esančiame S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome rastą stirnos kailį, buvo atlikta vietos apžiūra. Pareigūnams įvertinus kailio fragmentą, šūvio žymių nerasta. Todėl manoma, kad galimai taip buvo norėta atsikratyti įkalčių po nelegalios laukinio gyvūno medžioklės arba po susidūrimo su transporto priemone pasiėmus gyvūną ir jį išdorojus“, – 15min paaiškino Ieva Krikštopaitytė, Aplinkos apsaugos departamento Viešųjų ryšių specialistė.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad teritorija, kurioje rastas gyvūno kailis, nėra medžioklės plotas, tai yra miesto teritorija, kurioje medžioti draudžiama. Už nelegalią stirnos patelės, patino ar jauniklio medžioklę gresia baudos nuo 800 iki 1800 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu bei teisės medžioti atėmimu nuo 1 metų iki 5 metų. Taip pat pažeidėjui reikėtų atlyginti laukinei gyvūnijai padarytą žalą, siekiančia iki 1450 eurų.

„Vairuotojams, partrenkusiems žvėrį, primename, kad pasiimti numušto laukinio gyvūno negalima. Už tai gresia įspėjimas arba baudą nuo 30 iki 90 eurų“, – perspėjo Aplinkos apsaugos departamento atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius