Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 14

Kaune – politinis perversmas: meru skelbiamas Rimantas Mikaitis (atnaujinta 13.45 val.)

Pirmajame naujai išrinktos Kauno tarybos posėdyje – netikėti posūkiai. Prieš kurį laiką suburtą valdančiąją koaliciją palikę Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovai kartu su opozicinėmis partijomis subūrė naująjį politinį darinį. Prie jo, neoficialiomis žiniomis, prisijungė ir Stanislovo Buškevičiaus vadovaujami jaunalietuviai. Po slapto balsavimo paaiškėjo, jog naujuoju Kauno meru taps iki šiol vicemero pareigas ėjęs Rimantas Mikaitis.
Tarybos posėdyje
Naujoji Kauno koalicija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip tarybos posėdyje atskleidė R.Mikaitis, šį netikėtą politinį posūkį nulėmė konservatorių ir liberalų sąjūdžio nesutarimai dėl „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatės į mero postą Aušros Ručienės.

„Vakarykštis Jūsų (konservatorių – red.) frakcijos sprendimas nepalaikyti savo lyderio (Andriaus Kupčinsko – red.) buvo lemiamas momentas, kuris leido liberalų sąjūdžiui priimti tokį sprendimą, kokį mes priėmėme. Galiu pasakyti, kad mums labai palengvėjo“, – prieš balsavimą dėl jo kandidatūros į mero postą kalbėjo R.Mikaitis.

Dar prieš pradedant svarstyti naujojo mero klausimą, konservatoriai ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai paprašė posėdžio pertraukos. Kadangi kitos tarybos frakcijos nepritarė šiam siūlymui, posėdžiui pirmininkavusi Kauno miesto rinkimų komisijos pirmininkė Elena Skirmantienė paskelbė balsavimą, kuris įrodė, jog prieš savaitę pristatyta naujoji miesto tarybos valdančioji koalicija nėra tvirta. 20 tarybos narių balsavus „už“, 20 tarybos narių balsavus „prieš“ ir vienam susilaikius, pertraukai nebuvo pritarta.

Atėjus eilei siūlyti kandidatus į mero postą, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis iškėlė savo lyderio Rimanto Mikaičio kandidatūrą. Tiek politikos naujokai „Vieningas Kaunas“, tiek ir socialdemokratai, Liberalų ir centro sąjunga bei Darbo partija išreiškė paramą pastaruosius ketverius metu miesto vicemeru dirbusiam politikui.

Tėvynės sąjunga iškėlė iki šiol mero pareigas ėjusio Andriaus Kupčinsko kandidatūrą, o „Tvarka ir teisingumas“ pasiūlė savo atstovė Aušrą Ručienę.

Šiuo metu kandidatai į merus pristato savo požiūrį į miesto valdymą bei tvarkymą ir atsakinėja į miesto tarybos narių klausimus.

Papildyta 11.15 val. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis vasario pabaigoje įvykusiuose tarybų rinkimuose gavo tik 3 Kauno tarybos mandatus. 12 tarybos vietų gavę konservatoriai, 4 mandatus gavusi partija „Jaunoji Lietuva“, tiek pat vietų iškovojusi „Tvarka ir teisingumas“ bei jau minėtas liberalų sąjūdis prieš savaitę paskelbė apie suburtą valdančiąją koaliciją. Buvo paskelbta, jog naująja mere turėtų tapti Rolando Pakso įkurtos partijos atstovė A.Ručienė.

Panašu, jog būtent pastaroji politikė tapo didžiulių netikėtumų priežastimi. Liberalų sąjūdžio atstovė Ona Balžekienė buvo viešai išreiškusi savo abejones dėl advokate dirbančios A.Ručienės.

Kaip paaiškėjo ketvirtadienį vykstančiame tarybos posėdyje, trečiadienį vakare konservatoriai buvo raginami meru siūlyti savo lyderį A.Kupčinską. Tėvynės sąjungai priėmus galutinį sprendimą pasilikti prie A.Ručienės kandidatūros, liberalų sąjūdis nutarė palikti koaliciją. Jų iškeltą R.Mikaičio kandidatūrą palaiko visos likusios tarybos partijos: 6 mandatus turintys socialdemokratai, 5 tarybos vietas iškovojęs „Vieningas Kaunas“, 4 mandatus iškovojusi Darbo partija bei 3 vietas taryboje turinti Liberalų ir centro sąjunga.

Panašu, jog būtent šios politinės jėgos ir suburs naująją Kauno tarybos valdančiąją daugumą, kuriai priklausys 21 Kauno tarybos mandatas iš 41.

Papildyta 12.50 val. Po slapto naujosios tarybos narių balsavimo paaiškėjo, jog naujuoju miesto meru taps R.Mikaitis. Už jo kandidatūrą buvo atiduoti 25 balsai. Už pastaruosius metus Kauną valdžiusį Andrių Kupčinską balsavo 12 tarybos narių, o už Aušrą Ručienę buvo atiduoti tik 4 balsai.

Į naująją valdančiąją koaliciją paskelbusių partijų gretas stojo ir S.Buškevičiaus vadovaujama „Jaunoji Lietuva“. Neoficialiomis žiniomis, už paramą S.Buškevičiui buvo pažadėtas vicemero postas. Kitos dvi mero pavaduotojo kėdės turėtų atitekti socialdemokratams bei „Vieningam Kaunui“.

Papildyta 13.45 val. „Darysiu viską, kad Kaunas taptų šiuolaikiškas, patrauklus ir geras gyventi miestas. Šitos pareigos uždeda ir didelę atsakomybės naštą, kurią, aš tikiuosi, mes visi kartu sugebėsime pakelti“, – tokie buvo pirmi naujai išrinkto mero žodžiai.

Į vicemero postus siūlomi trys kandidatai: „Vieningo Kauno“ narys, 24 metų studentas Povilas Mačiulis, Andriaus Kupčinsko pavaduotoju dirbęs Stanislovas Buškevičius ir socialdemokratų atstovas Kęstutis Kriščiūnas.

Dėl kiekvieno vicemero vyks atskiras slaptas balsavimas. Naujojo Kauno mero R.Mikaičio teigimu, savivaldybės administracijos vadovai turėtų būti išrinkti kitame tarybos posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius