Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 10

Kaune bręsta teisėjų maištas

Po šoko atsigaunantys Kauno teisėjai atsisako nagrinėti bylas kartu su pagrindinio žudynių, per kurias krito ir jų kolega, įtariamojo Drąsiaus Kedžio seserimi Neringa Venckiene. Jos vyro – Kauno advokatų kontoros seniūno Aido Venckaus kolegos taip pat teigia, kad jis pažeidė advokato etiką.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / TV3 nuotr.

Per artimiausias porą savaičių gali būti sudėti visi taškai vadinamosios Kauno pedofilijos bylos tyrime. „Jeigu tai nepavyktų iki gruodžio 1–osios, iki Naujųjų metų bylą tikrai baigsime“, – vakar LŽ teigė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius. Jis paneigė, kad svarstoma galimybė panaikinti įtarimus Andriui Ūsui ir pateikti juos D.Kedžio seseriai N.Venckienei. Tačiau jos elgesys bus svarstomas per artimiausią Teisėjų tarybos posėdį.

Situacija beprecedentė

N.Venckienės bendradarbių padėtis šiandien tokia pat beprecedentė, kaip ir šūviai, nutraukę teisėjo Jono Furmanavičiaus, neigusio kolegės kaltinimus tvirkinus jos dukterėčią, gyvybę. Vakar po penkių savaičių pertraukos N.Venckienė pagaliau pasirodė darbe. „Nei aš prievartavau tuos vaikus, nei žudžiau...“ – taip savo apsisprendimą tęsti darbą Kauno apygardos teisme motyvavo D.Kedžio sesuo.

Praėjusį penktadienį per šio teismo Civilinių bylų skyriaus susirinkimą buvo paviešintas teisėjo Leono Jachimavičiaus prašymas neskirti jo kartu su N.Venckiene į vieną kolegiją. L.Jachimavičius teigia nenorintis kartu su ja nagrinėti tų pačių bylų, nes kolegės viešos kalbos apie kitus kolegas įžeidė jo, kaip teisėjo, garbę bei orumą ir pažemino teismo vardą. LŽ žiniomis, artimiausiu metu panašius prašymus ketina įteikti dar mažiausiai du šiuo metu nemokamose atostogose esantys N.Venckienės kolegos.

Nusileisti neketina

N.Venckienė vakar tikino sužinojusi apie kolegų reakciją tik iš LŽ. Niekas jai į akis esą to neišsakė, o be to, kolegų nuomonė jai nesvarbi – po to, kas įvyko, jai jau nebesvarbu, kokį darbą dirbti.

N.Venckienė įsitikinusi, kad jeigu ne ji su vyru, dukterėčios tvirkinimo byla jau prieš 10 mėnesių būtų nutraukta. Neva niekas nei jai, nei jos vyrui negali uždrausti padėti D.Kedžiui.

„Jeigu atsitiktų taip, kad mes su vyru taptume šios bylos įtariamaisiais, neva organizavusiais šmeižto kampaniją, ko tada verta Lietuvos valstybė? – klausė D.Kedžio sesuo ir tvirtino, kad, jeigu reikės, pasieks ir Strasbūrą. – Žinodami visą tiesą, mes neketiname nusileisti.“

N.Venckienė neslėpė, kad pradėjusi dirbti vėl ketina leisti globojamą brolio dukrą į tą patį darželį. Paklausta apie galimą brolio likimą, ji siūlė pasiteirauti apie tai Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio arba generalinio prokuroro Algimanto Valantino. „Svarbiausia, kad brolis būtų gyvas“, – LŽ teigė D.Kedžio sesuo.

Ieškoma išeities

Anot Kauno apygardos teismo vadovų, grįžus į darbą N.Venckienei, kolektyvo nuotaikos – prastos. Tačiau jie kol kas bejėgiai ką nors pakeisti, nes teisėjai skiriami ir atleidžiami tik prezidento dekretu. N.Venckienės nušalinimą gali inicijuoti tik generalinis prokuroras, kreipdamasis su tokiu prašymu į Seimą. Tačiau tam būtini svarūs įkalčiai. Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė vakar LŽ teigė, kad išeities bus ieškoma per artimiausią Teisėjų tarybos posėdį. Tada ir bus svarstomi N.Venckienės kolegų prašymai neskirti jų į tą pačią kolegiją.

Anot L.Garnelienės, kišdamasi į prokuratūros darbą, N.Venckienė pažeidė ir Teismų įstatymą, ir Teisėjų etikos kodeksą. Pirmasis teigia, kad, jeigu teisėjui paskirtoje byloje pastebimi artimųjų interesai, būtina apie tai informuoti teismo vadovą. Kad teisėjas gali atstovauti savo artimiesiems per ikiteisminį tyrimą, Įstatyme nė neužsimenama, nes apie tai negali būti nė kalbos. Teisėjų etikos kodekse teigiama, kad negalima menkinti bendradarbių, juolab jų įžeidinėti.

Priemonių yra

Jeigu Teisėjų taryba nuspręs kreiptis į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją dėl drausmės bylos N.Venckienei iškėlimo, ši gali perduoti bylą Teisėjų garbės teismui. Šio priemonių arsenalas – nuo galimybės skirti pastabą iki kreipimosi į prezidentę dėl kolegės atleidimo iš pareigų. Labiausiai LŽ pašnekovus sukrėtė pranešimai, kad N.Venckienė redagavo brolio įkurtą interneto puslapį, į kurį buvo įdėtas ir skandalingasis filmukas apie dukterėčią.

Neatmetama prielaida, kad gali prasidėti masiniai N.Venckienės nušalinimai nuo nagrinėjamų bylų. Proceso dalyviai gali motyvuoti nenorintys, kad jų bylą nagrinėtų teisėja, turinti išankstinę nuomonę.

Advokatų verdiktas

Panašiai tiek apie N.Venckienę, tiek apie A.Venckų mano ir kai kurie teisėjos vyro vadovaujamos Kauno advokatų kontoros advokatai. Užsiminta net apie galimybę išsirinkti kitą seniūną.

Pašnekovų įsitikinimu, A.Venckus pažeidė Advokatų etikos kodeksą, kuriame teigiama, kad atstovauti savo šeimos nariui bylose yra neetiška. Tai, kad seniūnas galėjo prisidėti ir prie minėtos interneto svetainės, ir prie skundų tiražavimo, anot jų, apskritai nekomentuotina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius