Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 11

Kaune duris atvers modernus psichikos dienos stacionaras

Kauno Dainavos poliklinikai priklausančiose patalpose Petrašiūnuose pradėti remonto darbai, kuriems pasibaigus bus įkurtas psichikos dienos stacionaras. Centras kuriamas atsižvelgiant į mažą profesionalių, į individualius psichikos ir elgesio sutrikimo ligomis sergančių ligonių poreikius, orientuotų paslaugų prieinamumą.
Galva
Galva / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Įgyvendinant šį projektą taip pat siekiama palengvinti sergantįjį globojančių šeimos narių kasdienybę, suteikti atokvėpį, suteikti galimybes grįžti į darbo rinką.

Kauno Dainavos poliklinikos direktorius Giedrius Andziukevičius teigia: „Prie šio projekto įgyvendinimo ėjome daugiau kaip 10 metų. Šis centras bus ne tik akivaizdi nauda ir pagalba šeimai, kurioje yra psichikos liga sergantis ligonis, bet ir pačiam žmogui – jis nebus atskiriamas nuo savo šeimos: gavęs profesionalią medicininę pagalbą, jis grįš į sau artimą aplinką.“

Petrašiūnuose kuriamame psichikos dienos stacionare bus teikiamos paslaugos asmenims, turintiems elgesio bei psichikos sutrikimų: sergantiems demencija dėl Alzheimerio ligos, sergantiems kraujagysline demencija, sergantiems demencija dėl Pick'o, Parkinson'o, Huntington'o ir kitų ligų, asmenims, sergantiems šizofrenija, depresija, turintiems kitų psichinių sutrikimų, bei jų šeimos nariams – psichologo, socialinio darbuotojo konsultacijos, savipagalbos grupė.

Psichikos dienos stacionaruose sergantysis vienoje vietoje gali gauti kompleksinę, į individualius jo poreikius orientuotą, profesionalią gydytojo psichiatro, psichologo, slaugytojo, socialinio darbuotojo pagalbą. Ligonio šeimos nariams sudaromos galimybės laikinai atsitraukti iš globos proceso, tampa lengviau derinti šeiminius bei darbinius įsipareigojimus, pagerėja gyvenimo kokybė, sumažėja „perdegimo“ grėsmė.

Lyginant Lietuvos ir Vakarų Europos valstybių patirtį, pagalbos sistema negalią turintiems asmenims pastarosiose yra gerokai labiau išvystyta: veikia bendruomenės namai, senjorų centrai, specializuoti namai Alzheimerio liga sergantiems ir t.t. Psichikos dienos stacionaro įkūrimas Petrašiūnuose bus žingsnis vakarų šalių praktikos link.

Centro įkūrimo projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos lėšų. Centro įkūrimui skirta virš 900 tūkst. litų. Psichikos dienos stacionaras Petrašiūnuose pirmuosius pacientus turėtų priimti kitų metų rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius