Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 24

Kaune gyvenantis musulmonas: „Teroristų tikslas – Europos musulmonų holokaustas“

Prancūzijoje gimęs, šiuo metu Kaune gyvenantis 31-erių Sofjanas įsitikinęs: valstybės neturintys teroristai – ne musulmonai, o paprasčiausi nusikaltėliai, kurių tikslas – paversti Europos islamo išpažinėjus naujaisiais žydais. „Jei tu ne su jais, tu – prieš juos. Pirminis jų taikinys – musulmonas. Teroro aktais prieš europiečius jie bando įskiepyti islamofobiją“, – tvirtina vyras.

Žmoną totorę sutiko mečetėje

Sofjanas gimė ir užaugo Lilio mieste Prancūzijoje. Jo mama – prancūzė, tėtis – alžyrietis. Vyras įgijo krikščionišką išsilavinimą, tačiau būdamas penkiolikos metų pasirinko išpažinti islamą.

Į Lietuvą Sofjanas pirmą kartą atvyko 2005 metais, pasinaudodamas studentiškos „Erasmus“ programos galimybėmis. 3 mėnesius Alytaus kolegijoje, kurioje buvo laikomas pirmuoju studentu užsieniečiu, jis krimto vadybos mokslus. Vieną dieną užklydo į Kauno mečetę, o joje susipažino su būsima savo žmona – kauniete Nelli.

Rinkausi musulmoną, nes norėjau būti saugi. Vis dėlto, tam tikros islamiškos tradicijos lietuviams yra svetimos.

32-ejų metų Nelli – totorė, tad islamas jai nesvetimas nuo pat pirmųjų gyvenimo minučių. Kurį laiką įsimylėjėliai bendravo per atstumą, kol Sofjanas su tėvu vieną dieną atvyko pas Nelli tėvą prašyti jos rankos.

„Tėtis iš pradžių nelabai džiaugėsi. Totorės juk teka už totorių. Tačiau vėliau, įsitikinęs atvykėlio vyro gerais ketinimais, suteikė palaiminimą. Rinkausi musulmoną, nes norėjau būti saugi. Vis dėlto tam tikros islamiškos tradicijos lietuviams yra svetimos“, – prisipažino Nelli.

Kurį laiką gyvenusi Prancūzijoje, šeima nusprendė persikraustyti gyventi į Kauną. Laikinojoje sostinėje Sofjanas turi nuosavą verslą – moko arabų kalbos internetu. Abu pašnekovai tikina – po teroro aktų kreivų žvilgsnių iš lietuvių dar nepajutę. Kiek daugiau dėmesio sulaukia Nelli, kurios galvą dengia tradicinė musulmoniška skara. Vis dėlto viešinti savo atvaizdų pora nesutiko.

Korane žudymas smerkiamas

Duodamas interviu prie kavos puodelio Sofjanas, atrodo, žino atsakymus į visus klausimus. Kiekviename išsilavinusio vyro sakinyje jaučiama pagarba religijai, kiekvienas žodis – apgalvotas ir paremtas didžios musulmonams knygos – Korano – pamokymu.

„Koranas musulmonui – ne tik šventas raštas, bet ir aukščiausias įstatymas. Jis moko ne tik vertikalių santykių, santykių su Dievu, bet ir horizontalių – kaip sutarti su visuomene. Tai vertybių sistema, kelias, parodantis, kaip reikia gyventi. Krikščionybė nuo islamo skiriasi tik tuo, kad Jėzus Kristus mums – vienas iš pranašų, žmogus, siųstas perduoti žinią. Vienintelis, kurį galima dievinti – tai Alachas. Jį krikščionys vadina Dievu“, – pagrindinį dviejų religijų skirtumą atskleidė Sofjanas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Koranas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Koranas

Atversdama skyrių apie Mergelę Mariją, Nelli papildo vyrą: jai Koranas leidžia jaustis saugiai. Jei nežinai kokio atsakymo, – jį visuomet rasi jame.

Įgyvendindami teroro aktus, teroristai dažnai tvirtina veikiantys Alacho vardu. Paklaustas apie tai, Sofjanas pabrėžia: tai, ką daro radikalai, – ne islamas, tai paprasčiausias nusikaltimas.

Korane teigiama, jog kas nužudė nekaltą žmogų, tas nužudė visą žmoniją.

„Korane teigiama, kad jei kas nužudė nekaltą žmogų, tas nužudė visą žmoniją. Žudymas pateisinamas nebent, kai kovoja valstybė prieš valstybę. Vyksta karas. Bet „Islamo valstybės“ juk niekas nepripažino šalimi. Jei mūsų, musulmonų, tikslas būtų kovoti prieš kitatikius, ar mes dabar kalbėtumėmės? Dievas parinko, kam būti krikščioniu, o kam – musulmonu. Korane priešpriešos kitai religijai nėra“, – paaiškino Sofjanas.

Pirmasis taikinys – musulmonai

Kalbėdamas apie lapkričio 13-osios įvykius Paryžiuje, pašnekovas prisiminė istoriją, kuomet į Prancūzijos sostinės stadioną bandė patekti pirmasis teroristas, apsikarstęs bombomis. Apsaugininkas, kuris aptiko sprogmenis, buvo ne kas kitas, o musulmonas.

„Juk jis galėjo praleisti teroristą į vidų. Būtų žuvę šimtai žmonių. Tačiau nepraleido. Žuvo vienas žmogus. Kitiems dviem teroristams beliko susisprogdinti šalia stadiono. Supraskite, radikalai Koraną interpretuoja savaip. Jie šventą knygą naudoja politiniais tikslais“, – teigė Sofjanas.

Anot jo, egzistuoja trys musulmonų rūšys: tie, kurie praktikuoja islamą be supratimo, tie, kurie bando laikytis tradicijų tik būdami visuomenėje, ir tie, kurie praktikuoja Koraną jį suprasdami.

Pirmasis jų taikinys – šalia gyvenantys musulmonai. Tie, kurie neprisideda, bėga nuo jų.

„Skirtingos interpretacijos ir sukuria priešiškumą musulmonams. Teroristai tvirtina, kad viską daro, kad mums, islamo išpažinėjams, būtų geriau, tačiau jie sukuria tik blogį. Pirmasis jų taikinys – šalia gyvenantys musulmonai. Tie, kurie neprisideda, bėga nuo jų. Tie, kurie nespėja pabėgti, yra nužudomi. Daugybė teroro aktų vyksta ir Azijoje, Afrikoje. Tačiau niekas apie juos taip garsiai nekalba. Teroristams nusispjauti ant tikrų musulmonų. Jų tikslas – nukreipti visus prieš tuos, kurie pabėgo į Europą. Jų tikslas – musulmonų holokaustas“, – įsitikinęs pašnekovas.

Sofjanas siūlo pažvelgti į Paryžiaus teroristų veidus. Vien išvaizda byloja, kad gyvendami Europoje, jie stengėsi būti nepanašūs į musulmonus. Stengėsi įsilieti į europietišką visuomenę: nusiskuto barzdas, nesilankė mečetėse, nebendravo su kitais musulmonais. Tikram islamo išpažinėjui mečetės bei jos lyderio lankymas – itin svarbi kiekvienos dienos dalis.

„Jei kuris jų būtų lankęsis mečetėse, gyvenęs musulmonišką gyvenimą, kažkam būtų kilęs įtarimas. Lyderis imamas būtų pranešęs policijai apie jų keistas kalbas, poelgius, planus. Bet jie tebuvo nusikaltėliai. Kiekvienas jų dar prieš terorizmo aktus jau buvo pažeidęs įstatymus“, – patikino Sofjanas.

Terorizmo ištakos – gilios

Paklaustas, kaip reikia jauną žmogų įkalbėti ryžtis tokiam beprotiškam dalykui, kaip savęs susisprogdinimui, Sofjanas paaiškina: teroristai visuomenėje jautė atskirtį. Ir staiga kažkas pažada kalnus: jog atlikę teroro aktą jie pateks į rojų, kuriame laukia kalnai moterų ir geras gyvenimas.

„Tačiau vėl, jei jie žinotų Koraną, tuo netikėtų. Mes tikime, jog visi mirusieji prieš paskutinį teismą stos kartu. Tad visi žmonės, nuo Adomo ir Ievos iki šių laikų, stoja į vieną eilę ir laukia kitų – niekas nepateks į rojų ar pragarą, kol nesibaigs žmonijos egzistavimas“, – teigė Sofjanas.

Pasak jo, paskatinti atlikti teroro aktus gali ir narkotikai – ne vienas liudininkas, matęs teroristus prieš puolimą, kalbėjo apie keistas, lyg apdujusias, jų akis.

Pašnekovo nuomone, radikalizmas – ne šių dienų problema. Nuo pat islamo religijos gimimo atsirasdavo tokių, kurie Koraną interpretuodavo savaip. Šių dienų radikalizmo propaganda, rinkodarinis terorizmas tęsiasi jau 50 metų. Sofjanas įsitikinęs, jog viskas prasidėjo Egipte ir didelę įtaką tam padarė kolonializmas.

Kuo labiau bus draudžiamas islamo išpažinimas Europos šalyse, tuo daugiau šakosis radikalizmas.

„Daugelis arabų nežino, ką reiškia laisvė. Demokratija jiems – galėjimas daryti, ką nori. Jie įpratę, kad juos kas valdo: iš pradžių kolonistai, vėliau – diktatoriai. Kolonizavę Afriką, prancūzai uždarė mečetes, vietinius gyventojus laikė menkesniais.

Šių dienų Europos musulmonai – tai ketvirtoji išeivių iš Afrikos ar Azijos karta. Jų kraujyje vis dar tūno priespaudos pyktis. Tad draudimas nešioti, pvz., Prancūzijoje, skaras, gimdo pasipriešinimą, radikalias mintis. Mes priversti gyventi nesutarime su visuomene. Turėti dvigubą tapatybę. Kuo labiau bus draudžiamas islamo išpažinimas Europos šalyse, tuo daugiau šakosis radikalizmas“, – įsitikinęs Sofjanas.

Ginklas prieš terorizmą – išsilavinimas

Paklaustas apie būdus kovoti su terorizmu, pašnekovas giliai atsiduso. Sunaikinsim „Islamo valstybę“ – atsiras nauja grupuotė. Atrodo, tam nėra priešnuodžio.

„Ginklu šio karo nelaimėsime. Laimėti galime tik politiniais sprendimais bei lavindami musulmonus, juos šviesdami. Piktžolės auga tamsoje, tad eilinių islamo išpažinėjų nebegalime joje laikyti. Štai sirė moteris turi šeimą, o nemoka skaityti. Neišsilavinusius asmenis pavergti galima lengviau. Be to, musulmonų lyderiai turi gyventi įsilieję į visuomenę, nebūti nuo jos nutolę. Kauno mečetėje, kur į mišias renkasi daug studentų, 40 minučių kalbama apie šeimą. O ji jiems dar nerūpi“, – įsitikinęs Sofjanas.

Laimėti prieš terorizmą galime tik politiniais sprendimais bei lavindami musulmonus, juos šviesdami.

Pašnekovas išsakė nuomonę ir apie pabėgėlius. Anot jo, pasiruošti imigrantų krizei Europa turėjo šešerius metus. Nepasiruošė. Kilus karui Sirijoje buvo akivaizdu, kad pasipils imigrantų banga. Politologai tą turėjo numatyti. O kodėl pabėgėliai nesirenka kaimyninių Azijos šalių?

„Saudo Arabijoje neegzistuoja politinis prieglobstis. Neegzistuoja pabėgėlio statusas. Tad ten tiesiog sunkiau įsitvirtinti“, – paaiškino Sofjanas.

Istorija, atrodo, kartojasi. Praėjusiame amžiuje Europa bėgo į JAV, dabar Azija bėga į Europą.

„Gaila, kad nesimokome iš istorijos. Jeigu įsigilintume į Koraną, suprastume, kad visos tos pačios problemos egzistavo ir tuomet, prieš tūkstantį metų. Jei nesimokome iš praeities, negalime sukurti ir geresnės ateities“, – pabrėžė pašnekovas.

Ar Lietuvai gali kilti terorizmo grėsmė? Sofjano įsitikinimu, ji nėra didelė, tačiau egzistuoja. Taikiniu mūsų maža šalis gali tapti tuomet, kai ją lankys svarbūs asmenys iš užsienio.

Galbūt visa tai, kas vyksta – likimas ir nuo jo niekur nepabėgsi?

„Musulmonai tiki likimu. Tiki tuo, kad 4 mėnesių vaisių moters pilve aplanko angelas, kuris perteikia jam keturis dalykus: kiek jis gimęs gyvens, kokius reikšmingus veiksmus ir kiek jų atliks, koks bus jo pragyvenimo šaltinis ir kada gyvenimas pasibaigs. Todėl mes tikime, kad jei žmogus egzistuoja, – tokio jo reikėjo Dievui.

Kai kuriuos, pavyzdžiui, būrėjas ar homoseksualus mes laikome provokatoriais, kurie gimė tam, kad gundytų kitus daryti nuodėmes. Man jie – potencialūs radikalai, nes mąsto kitaip“, – kontroversišką nuomonę išsakė Sofjanas.

Kodėl nebijome atostogauti musulmonų šalyse?

Pasibaigus pokalbiui, pašnekovas ir jo žmona Nelli pasiūlė kartu nuvykti į Kauno mečetę. Joje pasitikęs vienintelis Lietuvoje muftijus Romas Jakubauskas aprodė Lietuvos musulmonų šventovę, papasakojo apie papročius: kodėl reikia nusiauti batus, prieš maldą apsiprausti.

VIDEO: Apsilankymas Kauno mečetėje

Mečetėje, kitaip nei katalikiškose bažnyčiose, – jokių paveikslų ar paauksuotų prabangių šviestuvų. Apie šimtas musulmonų meldžiasi pasisukę veidu į Meką. Penkerios pamaldos per dieną vyksta arabų kalba. Moterys maldos žodžius kalba atskirai, balkone, – kad būtų išlaikytas susikaupimas. Daugelis besimeldžiančiųjų – studentai ar besiverčiantys mašinų prekyba.

Totoriui R.Jakubauskui skaudu, kad pastebime ir užjaučiame tik šalia mūsų vykstančius įvykius. Terorizmas gajus ir Afrikoje bei Azijoje. Ten žūsta daug daugiau žmonių: Libane susprogdinta mečetė, kurioje meldėsi daug žmonių, Malyje užgrobtas viešbutis.

Religija – tai švarus šaltinis. Ne šaltinis kaltas, jei į jį kas nešvarias rankas įkiša.

„Teroristai naudojasi chaosu. Terorizmas neturi nieko bendro su religija. Europa taip pat turėjo savo radikalus, pvz., Breiviką. Kodėl mes vykstame atostogauti į musulmoniškas šalis? Juk nesijaučiame nesaugūs Turkijoje ar Indijoje? Štai Tailande per metus nužudoma apie tris šimtus britų. Bet tai mūsų negąsdina. O kai pas mus atvažiuoja musulmonas, tai jau baisu.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Muftijus Romas Jakubauskas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Muftijus Romas Jakubauskas

Tiesiog išima kokį Korano sakinį iš konteksto ir įdeda jį į teroristo lūpas. Ir kuria islamofobiją. Tą patį būtų galima padaryti ir su Biblija. Religija – tai tikslas, kurio link mes einame, o ne priemonė. Tai švarus šaltinis. Ne šaltinis kaltas, jei į jį kas nešvarias rankas įkiša“, – nuomonę išsakė muftijus.

Pasak jo, pabėgėliai iš Sirijos su malonumu grįžtų į namus, jei galėtų.

„Geriau bloga valdžia, bet stabilumas, nei karas, siekiant kažko geresnio. Lankiausi Sirijoje kelis kartus. Tiek daug istorinių paminklų. Tokia graži šalis...“ – teigė R.Jakubauskas.

Kauno apskrityje 362 žmonės praktikuoja islamą. Siekiant mažinti islamofobiją, lapkričio 28 dieną vienintelėje Baltijos šalyse mūrinėje Kauno mečetėje organizuojama atvirų durų diena.

VIDEO: Musulmonai Kauno sporto halėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius