Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 24

Kaune į diakonus pirmą kartą įšventinti penki vedę vyrai

Šeštadienį Kauno Šventųjų apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje, susirinkus gausiai tikinčiųjų miniai, penki vedę įvairių profesijų vyrai įšventinti diakonais.
Kauno arkikatedra
Kauno arkikatedra / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Arkivyskupas Lionginas Virbalas diakonais įšventino buvusį Klaipėdos tarybos narį, Pranciškonų ordino narį, šaulį, dviejų vaikų tėvą Nerijų Čapą, Kauno arkivyskupijos kurijos atstovą spaudai bei Informacijos tarnybos vadovą, penkių vaikų tėvą Darių Chmieliauską, taip pat Lietuvos kariuomenėje – žvalgybos padaliniuose tarnavusį, o šiuo metu Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje ginkluotės instruktoriumi dirbantį ir su žmona dukrą auginantį Audrių Jesinską.

Į diakonus taip pat įšventinas Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto dekanas Benas Ulevičius, su žmona auginantis dukrą, bei Kauno „Varpelio“ pradinėje mokykloje ir Kauno Jono Žemaičio-Vytauto mokykloje-daugiafunkciame centre mokytoju dirbantis dviejų vaikų tėvas Darius Venčkauskas.

Kaip skelbia Kauno arkivyskupija, tai istorinis įvykis Katalikų bažnyčiai Lietuvoje, nes šie šventimai vedusiems vyrams teikiami pirmą kartą.

Įšventinimo apeigose dalyvavo ir arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

„Labai graži ir jaudinanti šventė, susirinkusieji įvykį priėmė labai palankiai“, – BNS sakė Nuolatinių diakonų ugdymo centro koordinatorė Virginija Malinauskienė.

Kaip skelbia Kauno arkivyskupija, tai istorinis įvykis Katalikų bažnyčiai Lietuvoje, nes šie šventimai vedusiems vyrams teikiami pirmą kartą.

Trys naujai įšventintieji diakonai tarnaus Kauno arkivyskupijoje, o du – Lietuvos kariuomenės ordinariate. Jie penkerius metus šiems šventinimams ruošėsi studijuodami Kauno arkivyskupijos Nuolatinių diakonų ugdymo centre.

Vyrai, tapę nuolatiniais diakonais, įgyja teisę skelbti Evangeliją, krikštyti, laidoti, tuokti, ruošti tikinčiuosius sakramentams, dalyti Komuniją, tačiau negalės klausyti išpažinčių, aukoti šv. Mišių ir teikti Ligonių patepimo sakramento.

Visi penki naujieji diakonai turi turėti darbą, pajamas šeimai išlaikyti. Diakonyste jie galės užsiimti tik ją suderinę su šeimos ir darbo įsipareigojimais.

Diakonais vedę katalikai gali tapti nuo 1964 metų. Tuomet paskelbta, kad popiežiaus sutikimu, diakonatas galės būti suteiktas brandesnio amžiaus vyrams, net gyvenantiems santuokoje, taip pat ir tinkamiems jaunuoliams, tačiau pastariesiems ir toliau turi galioti celibato įstatymas. Vėlesnė patirtis parodė, kad nors ir pasitaikė pavienių diakonatui įšventintų vienišų vyrų, dauguma įšventintų nuolatinių diakonų buvo ir tebėra vedę vyrai.

Per pastaruosius 30 metų pasaulyje nuolatiniais diakonais įšventinta labai daug vedusiųjų – 2016 metų pabaigoje jie sudarė apie 10 proc. visų lotynų apeigų Katalikų bažnyčios dvasininkų, jų skaičius viršijo 45 tūkst. ir toliau auga.

„Tai savita tarnystė. Diakonai priklauso dvasininkijai, bet nėra kunigai. Veikia tarp pasauliečių, bet nėra pasauliečiai. Jų dvasingumas yra tarnavimo dvasingumas. Šventimų sakramentu diakonas tampa panašus į Kristų, tapusį visų tarnu. Diakonas yra gyvas Kristaus Tarno atvaizdas Bažnyčioje – ypatingas sakramentinis Kristaus Tarno ženklas“, – yra sakęs Popiežiaus namų pamokslininkas kunigas Raniero Cantalamessa, 2015 metais skaitydamas pranešimą Italijos nuolatinių diakonų kongrese ir taikliai atskleisdamas diakonato esmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius