-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 26

Kaune įrengtas pirmasis dirbtinis laipiojimo akmuo

Kalniečių parke pirmadienį atidarytas visiems gyventojams prieinamas pirmasis dirbtinio laipiojimo akmuo Kaune. Jo plotis – 6 metrai, aukštis – 3 metrai.
Dirbtinis laipiojimo akmuo Kalniečių parke
Dirbtinis laipiojimo akmuo Kalniečių parke / Aliaus Koroliovo nuotr.

Ilgiau nei metus trukusį projektą „Laipiojimas Kauno miestui“ įgyvendino laipiotojų klubas „Miegantys drambliai“. Akmens statyba dalinai buvo finansuojama iš miesto savivaldybės biudžeto pagal NVO projektų finansavimo programą „Jaunimo veikla, iniciatyvos ir institucinė parama“.

„Pati projekto idėja gimė keliaujant po Europą, kur laipiojimas yra ir populiarus laisvalaikio užsiėmimas, ir rimta sporto šaka. Miestuose matydavome vaikams skirtas žaidimų aikšteles su panašiais į mūsų akmenį laipiojimo statiniais. Dar įspūdingesnės yra laipiojimui skirtos sienos ant aukštų pastatų, kuomet laipiojimui išnaudojama pastato išorė, ant sienų yra prisukama specialių kybių, kuriais galima lipti, o lipimo metu saugumui užtikrinti naudojamos virvės. Tai galėtų būti puiki išeitis tokiai šaliai kaip Lietuva, kur natūralių uolų nėra“, - pasakojo „Miegančių dramblių“ vadovė Inga Kupetytė-Bunevičienė.

Ketino įrengti Ąžuolyne

Laipiojimo akmenį buvo planuojama statyti Kauno Ąžuolyne, tačiau, dėl atsiradusių įvairių kliūčių, projekto įgyvendinimas užsitęsė, o atėjus žiemai darbus teko atidėti iki šios vasaros.

Vėliau buvo atsisakyta minties statyti statinį valstybės paveldo teritorijoje ir laipiojimo akmens projektas pasiūlytas Eigulių seniūnijai, kuri skyrė puikiai derančią, poilsiui ir aktyviam poilsiui skirtą erdvę Kalniečių parke, šalia lauko treniruoklių.

Nemokamos parodomosios treniruotės ant akmens vyks kiekvieną savaitę iki pirmųjų šalnų. Prisijungti galės tiek jauni, tiek vyresnio amžiaus žmonės, nes treneriai mokys ne tik laipioti, bet ir teisingai apšilti, mankštintis.

Sportininkai skina laurus

Ingos Kupetytės-Bunevičienės teigimu, pagrindinis projekto tikslas yra prieinamo aktyvaus laisvalaikio propagavimas mieste, kartu pasiūlant dar gana naują laisvalaikio rūšį – laipiojimą.

Taip pat tikimasi, jog tai populiarins ir pačią sporto šaką, kurią lietuviai vis labiau pamėgsta. Jaunieji laipiotojai skina laurus Baltijos šalyse vykstančiose varžybose, aktyviai dalyvauja tarptautinėse varžybose Europoje.

Šiemet Pasaulio sportinio laipiojimo čempionate Italijoje Lietuvai atstovavo iš šešių sportininkų sudaryta rinktinė. Du jos nariai buvo kauniečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius