-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 28

Kaune jau planuojamas kolumbariumų įrengimas

Praeitą savaitę Kėdainiuose atidarius pirmąjį krematoriumą, Kaune užvirė diskusijos apie kolumbariumų įrengimą.
021
Įmonės „Kapinių priežiūra“ direktorius E.Stankevičius. / A.Koroliovo nuotr.

Savivaldybės įmonė „Kapinių priežiūra“ per artimiausius metus norėtų septyniose Kauno kapinėse įrengti beveik 4 tūkst. kolumbariumų.

„Įrengus tokį kiekį kolumbariumų, Kauno mieste per metus padengtume net 2500–3500 laidojimo vietų. Mūsų įmonė atliko tik studiją, kurioje pateikiame savo siūlymus, kur būtų galima įrengti kolumbariumus, tačiau apsispręsti turės miesto savivaldybė“, – pasakojo įmonės „Kapinių priežiūra“ laikinai direktoriaus pareigas einantis Evaldas Stankevičius.

Pagal pirminius paskaičiavimus, daugiausiai vietų, net 1500, galėtų atsirasti pirmosiose Romainių kapinėse. Dvigubai mažesnius kolumbariumus galima būtų įrengti antrosiose Romainių ir Petrašiūnų kapinėse. 350 vietų – numatyta įrengti Karmėlavos kapinėse.

150 vietų kolumbariumai galėtų atsirasti Seniavos, Karių ir Eigulių kapinėse.

Visuomenės požiūris į kremavimo paslaugą yra labai įvairus, todėl savo poziciją apie kolumbariumų įrengimą Kaune išsakė ir laikinosios sostinės monsinjoras Adolfas Grušas.

„Bažnyčios požiūris anksčiau buvo labai kategoriškas šiuo klausimu, tačiau šiuo metu mums svarbu, kad žmonės turėtų teisę rinktis, kaip jiems būti palaidotiems. Svarbiausia, kad kūnui būtų teikiama atitinkama pagarba. Nesvarbu, ar laidojama karste, ar urnoje, svarbiausia, kad palaikai būtų palaidoti. Pelenai negali būti išbarstomi kur papuolė“, – teigė monsinjoras.

Urnos palaidojimas kolumbariume neprieštarauja bažnyčios tiesoms, tik, kaip teigė monsinjoras, svarbu, kad būtų užtikrintas palaikų saugumas, išvengta jų išniekinimo.

Miesto vadovai pageidauja, kad kolumbariumai Kaune jau būtų įrengti iki kitų metų Vėlinių.

„Kremavimas Lietuvoje įgyja naują pobūdį, atidarius krematoriumą. Tikrai žinau ne vieną kauniečių šeimą, kurie laukia, kada Kaune atsiras kolumbariumai. Manau, kad pirmiausia miesto taryboje turėsime apsispręsti dėl kolumbariumo įrengimo Petrašiūnų kapinėse. Iš įmonės „Kapinių priežiūra“ ir savivaldybės administracijos reikalausim rezultatų iki kitų Vėlinių“, – kalbėjo miesto meras Andrius Kupčinskas.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis patikino, kad kitų metų biudžete yra numatytas beveik 1 mln. litų kapinių infrastruktūros gerinimui, todėl šias lėšas bus galima panaudoti kolumbariumų įrengimui.

Įmonės „Kapinių priežiūra“ skaičiavimu 100 vietų kolumbariumo įrengimas kainuotų apie 122 tūkst. litų. Manoma, kad geriausiai tiktų ir ilgaamžiškiausi būtų betono liejinio statiniai. Jie atsirastų ne tik laisvose kapinių vietose, bet galėtų būti pastatyti ir vietoje apleistų, griūvančių tvorų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius